Τα σκουπίδια... υπογείως

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Πρωτοποριακό σύστημα υπόγειας συλλογής και μεταφοράς σε απόσταση 70 χιλιομέτρων

ΛΟΝΔΙΝΟ


Ενα υπόγειο σύστημα συλλογής σκουπιδιών, που μεταφέρει τους σάκους των απορριμμάτων σε απόσταση 70 χιλιομέτρων, θα δημιουργηθεί στο βορειοδυτικό Λονδίνο, στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης του προαστίου Γουέμπλεϊ.



Το νέο σύστημα, που λειτουργεί σαν τεράστια «ηλεκτρική σκούπα», θα τοποθετηθεί σε συγκρότημα κατοικιών που χτίζεται δίπλα στο Εθνικό Στάδιο του Γουέμπλεϊ και θα εξυπηρετεί πάνω από 4.000 νοικοκυριά. Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να το επεκτείνει μέχρι το 2016 σε 500.000 νέες κατοικίες, οι περισσότερες στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Για να κάνουν χρήση του συστήματος οι ένοικοι πρέπει κατ' αρχάς να διαχωρίσουν τα σκουπίδια τους σε τρεις κατηγορίες -ανακυκλώσιμα, βιοδιασπώμενα και μη βιοδιασπώμενα- και να τα ρίχνουν στους αντίστοιχους συλλέκτες που θα βρίσκονται στους δρόμους.

«Ρουφώντας»

Οι συλλέκτες αυτοί είναι στην ουσία ένα είδος πύλης προς τις υπόγειες σωληνώσεις. Ρεύματα αέρα θα αδειάζουν τους συλλέκτες σε καθορισμένες ώρες «ρουφώντας» και μεταφέροντας τα σκουπίδια κατά μήκος υπόγειων αγωγών μέχρι το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης, 70 χιλιόμετρα μακριά. Από εκεί, τα σκουπίδια θα τοποθετούνται σε φορτηγά και θα οδηγούνται, ανάλογα με το είδος τους, σε κέντρα ανακύκλωσης, χωματερές ή αποτεφρωτές.

Σουηδική πατέντα

Η σουηδική εταιρεία Envac, που σχεδίασε το σύστημα, επισημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα βολικό καθώς μειώνει τον αριθμό των μεγάλων κάδων απορριμμάτων στους δρόμους όπως και το πρόβλημα της δυσοσμίας από τα συγκεντρωμένα σκουπίδια. Ενδείκνυται κυρίως για περιοχές νέων κατοικιών διότι οι υπόγειοι αγωγοί μπορούν να τοποθετηθούν ευκολότερα κατά την κατασκευή των σπιτιών. Η ιδέα πρωτοεφαρμόστηκε στη Σουηδία το 1967 κι έκτοτε έχει υιοθετηθεί και σε πολλές άλλες χώρες. Η Ισπανία εισήγαγε το σύστημα στη Βαρκελώνη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, εγκαθιστώντας το στις νέες ολυμπιακές εγκατατάσεις. Το ενδεχόμενο αυτό εξετάζει τώρα και η βρετανική ολυμπιακή επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με την κατασκευή του ολυμπιακού χωριού και άλλων εγκαταστάσεων για τους Αγώνες του 2012.

Θα δείτε ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις στο envac.net αλλά και μία αναλυτική ισπανική παρουσίαση εδώ[pdf] και το ηλεκτρονικό περιοδικό envac concept εδώ

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Σχόλια:

Για τον Κερκυραϊκό λαό που δεν γνωρίζει και καλό είναι να μαθαίνει, όπως και εμείς πρόσφατα, αυτή η πρόταση είχε παρουσιαστεί στον Νομάρχη, Δήμο Κερκυραίων και Σύνδεσμο καθαριότητας αλλά δυστυχώς κάποιοι προτίμησαν να μας κρατήσουν σε βαθύ σκοτάδι. Έτυχε της ίδιας μεταχείρισης και την απόρριψαν όπως έγινε και με κάθε άλλη επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση που κατατέθηκε σε αυτούς.

Εδώ βλέπουμε για μια ακόμη φορά την πραγματική διάθεση των τοπικών μας αρχόντων να δώσουν μια οριστική λύση στην διαχείριση των σκουπιδιών στην Κέρκυρα.

Ας είναι καλά οι εργολάβοι και τα συμφέροντα… 2.000.000 Ευρώ για το τοιχίο στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και άλλα 2.000.000 Ευρώ για την κατασκευή νέου κυττάρου στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.