Προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο

Ο σημερινός περιφερειακός σχεδιασμός έγινε νόμος του κράτους επί υπουργείας περιβάλλοντος της κας. Β. Παπανδρέου το 2003 με ‘’νομοθετική ρύθμιση’’ που ουσιαστικά παραβιάζει το Σύνταγμα της Ελλάδος, με την προσχηματική επίκληση ‘’εκτάκτων’’ λόγων και συνθηκών. Η κα. Παπανδρέου επιβάλλει με τον ν.3164/03 για την Αττική την εφαρμογή ενός πανάκριβου, περιβαλλοντικά καταστροφικού, ατελέσφορου αλλά κατά τα άλλα εγκεκριμένου και ισχύοντος ΠΕ.Σ.Δ.Α.(Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων).

Η Νέα Δημοκρατία, ως αξιωματική αντιπολίτευση τότε, δεν συμφώνησε, και είχε δεσμευτεί ότι ως Κυβέρνηση θα άλλαζε το νόμο με νέο διαχειριστικό μοντέλο. Αυτό έκανε ίσως πολλούς να υποθέσουν ότι μιλούσε για ανακύκλωση και διαλογή στη πηγή κατά τα επιτυχημένα ευρωπαϊκά παραδείγματα, πράγμα που θα αποδείκνυε το καταστροφικό λάθος του σχεδιασμού (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) με τις ατελέσφορες Ο.Ε.Δ.Α. και θα καθιστούσε μη αναγκαία την θυσία και άλλων τόπων για ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ, αναδεικνύοντας την εξωφρενική υπερεπάρκεια των υπαρχόντων (βλ. eurostat) και παράλληλα την δυνατότητα μείωσης και θεραπείας τους μέχρις και εξαλείψεως (βλ. eurostat -παράδειγμα Γερμανίας).

Το 2004, ένα από τα πολλά κακώς κείμενα που θα έπρεπε να άλλαζε η Νέα Δημοκρατία ήταν και ο Νόμος για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όχι μόνο της Αττικής, αλλά Πανελλαδικά. Δηλαδή, έστω και καθυστερημένα, να κάνει ότι και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπως π.χ. η Αγγλία που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια με Διαλογή στη Πηγή (ένας κάδος για τα χαρτιά, άλλος κάδος για τα χαρτιά με χρώματα και ζελατίνες , άλλος κάδος για τα πλαστικά, άλλος κάδος για τα αλουμίνια, άλλος κάδος για τα γυαλιά, άλλος κάδος για τα σύμμικτα απορρίμματα και άλλος για τα βιοδιασπώμενα.)

Ο κ. Καραμανλής στα χρόνια της διακυβέρνησής του με το επιτελείο του, αυτό που κατάφεραν και έκαναν πολύ καλά ήταν να δανειστούν όλο και περισσότερα χρήματα για να μπορέσουν να απολαύσουν την εξουσία της πρωθυπουργίας. Έχοντας φέρει τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, προκήρυξε εκλογές με σκοπό να φορτώσει το άγχος στον επόμενο «φταίχτη», νικητή σήμερα ΠΑΣΟΚ. Η δε ΑΠΡΑΞΙΑ των χρόνων της διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή ήταν σαν και εκείνο το τραγικό αεροσκάφος της αερογραμμής ΉΛΙΟΣ από τη Κύπρο, που πετούσε χωρίς πιλότο κι έπεσε στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού, ακριβώς κατά διαβολική σύμπτωση επάνω στο χώρο του ΧΥΤΑ.

Τα Μπλε ΜΑΤ της Νέας Δημοκρατίας τα κατέκρινε άσχημα το ΠΑΣΟΚ μέσω του εκπροσώπου περιβάλλοντος του 2009. Το ΠΑΣΟΚ τότε δεν είχε καν την αξιοπρέπεια να είναι ειλικρινές με τους ψηφοφόρους του. Το μόνο που σκέφτηκε εκείνη τη στιγμή ήταν πώς θα μπορέσει να κάνει αντιπολίτευση, και τότε ο Κύριος Σπύρος Κουβέλης τα κατάφερε μια χαρά. Στις 4 Οκτωβρίου η Κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Αντιμέτωπη με μυριάδες προβλήματα, το πρώτο που κοίταξε αμέσως να υλοποιήσει η πράσινη ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ ήταν, παραδόξως, να στείλει τα «Πράσινα» ΜΑΤ στο Γραμματικό. Η διαβούλευση πήγε περίπατο, η ανακύκλωση και η διαλογή στη πηγή επίσης, όλες οι άλλες προεκλογικές δεσμεύσεις το ίδιο. Βλέπετε, το ΠΑΣΟΚ είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 160 έδρες. Αριθμός ικανοποιητικός για να κάνει όχι αυτά που είχε υποσχεθεί στο βασανισμένο λαό, αλλά τα υποσχεθέντα στα εργολαβικά συμφέροντα. Οι δηλώσεις του κ. Σπύρου Κουβέλης, σύμφωνα με τις οποίες «η πολιτική για τη διαχείριση του περιβάλλοντος που γίνεται με τα ΜΑΤ είναι αποτυχημένη» ξεχάστηκαν την επόμενη των εκλογών ημέρα. Είναι εντυπωσιακό το πώς η στάση ενός κόμματος απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα μπορεί να αλλάξει και να πάρει στροφή 180 μοιρών μέσα σε ελάχιστες μέρες, όπως για παράδειγμα η στάση του ΠΑΣΟΚ της 07/07/2009 (πρώτη επιδρομή των ΜΠΛΕ ΜΑΤ) σε σύγκριση με αυτήν της 20/10/2009 (Πράσινα ΜΑΤ).

Αντί να κοιτάξουν να σταματήσουν το «βιασμό της Γής» που έκαναν τόσα χρόνια στο Δήμο Άνω Λίοσίων και τώρα στο Δήμο Φυλής, και να παραδειγματιστούν από τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους οικολογικούς τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων, είχαν το θράσος να μιλούν περί Πράσινης Ανάπτυξης στη Κοπεγχάγη!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και ταυτότητα και διαβατήριο να έχει κάποιος, αν έχει κτήμα μέσα ή δίπλα στο χώρο του ΧΥΤΑ του απαγορεύεται η μετάβαση στην ιδιοκτησία του, παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει απαλλοτρίωση ή αγορά του χώρου από οποιαδήποτε αρχή! Οι αστυνομικοί εδώ κάνουν πολύ καλά τη δουλεία τους. Εύγε!

Το ερώτημά μου και ερώτημα όλων των συνειδητοποιημένων πολιτώ ν είναι απλό και επιδέχεται μία μονολεκτική απάντηση με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ, χωρίς να παίζουμε με τις λέξεις σε ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ : Με βάση και τη τελευταία γνωμάτευση της έδρας περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θράκης που αφορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού, θα θέλατε τα παιδιά σας, τα εγγόνια σας, τα παιδιά των παιδιών σας εσείς οι 299 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου να μεγαλώνουν δίπλα σε έναν ΧΥΤΑ- ΧΥΤΥ; Ο ένας από εσάς, ο κ. Σ. Κουβέλης, έχει ήδη απαντήσει.

Εμείς σε εσάς συνολικά βλέπουμε συνέχεια λάθη, υποταγή σας στα εργολαβικά συμφέροντα, κραυγαλέα ανικανότητα , εμφανές έλλειμμα γνώσης, φαντασίας και ικανότητας παραγωγής πολιτικής.

Αν κάποιοι από εσάς πιστεύουν ότι αυτή η συνολική εικόνα δεν τους περιγράφει ας αναλογιστούν τα εξής:

Συμμετέχετε στην βουλή μιας χώρας που κατά γενική διαπίστωση διακατέχεται από κακοδιαχείριση και διαφθορά. Ο προφανώς καταστροφικά ατελέσφορος τρόπος διαχείρισης των σκουπιδιών που έχετε, συνολικά, επιλέξει είναι ένα από τα προφανέστερα παραδείγματα.

Συνεπώς χαρακτηρίζεστε και από αυτά , που εκ του αποτελέσματος δεν κάνατε και ούτε φαίνεται να έχετε την δυνατότητα να κάνετε.

ΜΕ ΤΙΜΗ

Κ. ΓΚΙΚΑΣ
Δ.Σ.ΔΑΜΑΣΚΟΣ
Ν.Χ.ΡΩΣΣΗΣ
ANNA STAVRAKAKI
DIMITRIS VITZILEOS
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΥΣΙΝΑΣ
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΛΙΑΚΟΥ