Αναβολή της δίκης για τους «4» του ΧΥΤΑ Λευκίμμης – Συνήγορος και ο Ν. Κωνσταντόπουλος

Κείμενο: ΕΛΕΝΑ ΓΙΣΔΑΚΗ

Για τις 25 Ιουνίου 2010 αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης των «4» κατηγορουμένων για τα γεγονότα που συνέβησαν, με την επέμβαση των ΜΑΤ, στις 16 Ιουνίου 2008, στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης.

Πατήστε για μεγέθυνση
Η απόφαση της έδρας ελήφθη αργά το μεσημέρι, λίγα λεπτά πριν την λήξη της λειτουργίας του δικαστηρίου (2.45μ.μ.). Παρόντες στα δικαστήρια πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων, που προσέτρεξαν να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους στους 4 κατηγορούμενους. Συνήγορος των κατηγορουμένων, πλην των Κερκυραίων κ.κ. Γκουλιούμη και Νικομάνη, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Άγγελος Βρεττός της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης».

Ηχηρές παρουσίες
Το «παρών» έδωσαν στη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Στ. Πελάης, Σπ. Σαμοΐλης, Σπ. Κουλούρης και Χρ. Άνθης, ο γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ Δ. Πιτσιάβας, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ν. Μεταλληνός και σχεδόν σύσσωμο το δ.σ. της ΕΛΜΕ, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Π. Ποζίδης και ο αντιπρόεδρος Δ. Τσούκας, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σ. Λίβερη, ο πρόεδρος των υπαλλήλων στους ΟΤΑ Μ. Βλάσσης και μέλη του δ.σ., ο πρόεδρος της περιβαλλοντικής ένωσης για τη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη Σπ. Σαλβάνος και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο πρόεδρος του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Π. Μπάνος κ.α. Πολλοί από τους παραπάνω είναι και μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη των 4 Λευκιμμιωτών.

Διακριτική αστυνομική παρουσία

Πατήστε για μεγέθυνση
Η παρουσία της αστυνομίας σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης, εν αναμονή της δίκης ήταν διακριτική, με ελάχιστους αστυνομικούς παρόντες, κυρίως μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Επίσης ψύχραιμη ήταν και η στάση των αστυνομικών δυνάμεων όταν το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε συνθήματα, με κεντρικό αυτό που ζητούν εξαρχής οι κάτοικοι της Λευκίμμης: «Έξω τα ΜΑΤ από την Λευκίμμη».

Πρωτότυπη ήταν η μορφή διαμαρτυρία που επέλεξαν οι συγκεντρωμένοι, να διαδηλώσουν δηλαδή με τραγούδια ενάντια στον ΧΥΤΑ, την αστυνομική δύναμη και τις επιλογές της πολιτείας για την Λευκίμμη. Τέλος σε όλους τους παρευρισκόμενους μοιράστηκαν αυτοκόλλητες κονκάρδες που έγραφαν «Ήμουν κι εγώ εκεί».

Ν. Κωνσταντόπουλος: Μία δίκη για όλους
Ο Ν. Κωνσταντόπουλος ζήτησε, αμέσως μόλις η Πρόεδρος του δικαστηρίου ανέγνωσε την αναβολή της εκδίκασης για τις 25 Ιουνίου 2010, λόγω της περασμένης ώρας, την εκδίκαση όλων των υποθέσεων που αφορούν τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης μαζί, τονίζοντας ότι «έχει δημιουργηθεί κοινωνικό φαινόμενο». Η απάντηση της έδρας ήταν αν αυτό πρόκειται για παραίνεση και η απάντηση του κ. Κωνσταντόπουλο ήταν «ζητώ να συνεκτιμηθεί».

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση άλλων κατηγορουμένων για επεισόδια πέριξ του ΧΥΤΑ Νότου, ανάμεσα σε αυτούς κι ενός ιερέα!!!

Πηγή: Corfu Press