Στο σκαμνί» η Λευκίμμη, στις 12 Νοεμβρίου



Κείμενο: ΕΛΕΝΑ ΓΙΣΔΑΚΗ

Στις 16 Ιουνίου 2008, η Λευκίμμη έζησε άλλο ένα γύρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε κατοίκους και ΜΑΤ για τον ΧΥΤΑ. Στις 12 Νοεμβρίου δικάζονται τέσσερεις κάτοικοι της περιοχής ως υπεύθυνοι – υποκινητές – συμμετέχοντες στα γεγονότα.

Κλητήριο θέσπισμα απέστειλε ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών Κέρκυρας σε τέσσερις συμμετέχοντες στην κινητοποίηση κατά του ΧΥΤΑ Ν.Κέρκυρας, και τα γεγονότα που ακολούθησαν με την επίθεση των ΜΑΤ στη Λευκίμμη, την 16 Ιουνίου 2008. Οι κατηγορούμενοι είναι οι: Καραβαζάκης Βασίλης, Πανδής Ιωάννης, Σαμοϊλης Σίμος και Ανδρονικόπουλος Αναστάσιος.

Η δίκη ορίστηκε για την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, στις 9 το πρωί, ενώπιον του τριμελούς πλημμελειοδικείου Κέρκυρας.

Στήριξη από Χαραλάμπους

Χθες με δηλώσεις του ο βουλευτής Κέρκυρας του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους έκανε λόγο για ποινικοποίηση με δίκες του αγώνα των κατοίκων ενάντια στον ΧΥΤΑ.

«Το πρόβλημα παραμένει» τόνισε «αφού ο Σύνδεσμος Καθαριότητας επιμένει στον περιφερειακό σχεδιασμό, έναν σχεδιασμό που εκ των πραγμάτων έχει τιναχθεί στον αέρα». Ο κ. Χαραλάμπους ζήτησε να σταματήσουν οι μηνύσεις ενάντια στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για να αποτρέψουν την εγκατάσταση μιας χαβούζας στην περιοχής τους. Και κατέληξε: «Το ΚΚΕ ζητά να αναλάβει ανεξάρτητη επιστημονική αρχή τον σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, εργοστάσιο κομποστοποίησης και υγιεινομική ταφή».

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Έπρεπε να δικάζονται οι υπεύθυνοι για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα»

Με ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει το στέλεχός της Β. Καραβαζάκη και ζητά την απαλλαγή από τις κατηγορίες. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σε δίκη με βαριές κατηγορίες σύρονται στα δικαστήρια στις 12 Νοέμβρη ο Β. Καραβαζάκης και ο Γ. Πανδής.Ο Βασίλης Καραβαζάκης είναι στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αγωνιστής του κινήματος των Λευκιμαίων ενάντια στην δημιουργία του παράνομου ΧΥΤΑ. Ο Γιάννης Πανδής συμμετέχει στην σημερινή συντονιστική επιτροπή ενάντια στον ΧΥΤΑ.

Αντί να δικάζονται αυτοί που κατασπατάλησαν τα χρήματα των φορολογουμένων προκειμένου να κατασκευάσουν ένα έργο που δεν θα ήταν δυνατόν να λειτουργήσει ποτέ. Ένα έργο που δεν πήρε ποτέ άδεια λειτουργίας και που σε ένα χρόνο (που θα αλλάξουν οι περιβαλλοντικοί όροι που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση) θα είναι παντελώς αδύνατον να λειτουργήσει.

Ένα έργο που έγινε μόνο και μόνο για να επωφεληθούν οι λωποδύτες. Ένα έργο για το οποίο ο Δήμαρχος Κερκυραίων είχε δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει αν θα λειτουργήσει ,αρκεί να τελειώσει. Αντί να δικάζονται αυτοί που κατάντησαν το νησί μας- ύστερά από σαράντα χρόνια ανηλεούς τουριστικής εκμετάλλευσης- να μην έχει μια σύγχρονη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και να αντιμετωπίζουμε το περιβαλλοντικό έγκλημα στο Τεμπλόνι και την προσπάθεια επέκτασής του και στην Λευκίμμη.

Αντί να δικάζονται αυτοί που έφεραν τον γκαγκστερισμό σε μια ήσυχη τουριστική περιοχή της Κέρκυρας, ζητούν και τα ρέστα. Οι μάρτυρες κατηγορίας είναι οι γνωστοί ΜΑΤατζηδες που έχουν εγκατασταθεί στην Λευκίμμη παρά την δήλωση της Κυρίας Γκερέκου ότι τα ΜΑΤ θα φύγουν από την Λευκίμμη την επόμενη των εκλογών.

Είναι οι γνωστοί ΜΑΤτζήδες που καθύβριζαν τον κόσμο στις συγκεντρώσεις, που καταστρέφανε αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες , που εισέβαλαν σε σπίτια , που ξυλοκόπησαν και εξευτέλισαν πολίτες της Λευκίμμης ενώ προσπαθούσαν να εμποδίσουν την καταστροφή του τόπου τους. Είναι οι γνωστοί που τους έστειλαν να ψηφίσουν σε εκλογικό τμήμα της Καισαριανής στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές με αποτέλεσμα, στο εν λόγω εκλογικό τμήμα, να έρθει πρώτο κόμμα το ΛΑΟΣ με δεύτερη την φασιστική οργάνωση ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.

Ζητάμε την άμεση απαλλαγή του συντρόφου Βασίλη Καραβαζάκη καθώς και όλων των κατηγορουμένων αγωνιστών της Λευκιμης από όλες τις ψευδείς και κατασκευασμένες κατηγορίες. Να φύγουν τα ΜΑΤ από την Λευκίμμη.

Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την δημιουργία ΧΥΤΥ και μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων».

«Η Λευκίμμη δικάζεται»

Η «φωνή» του κινήματος της Λευκίμμης, το blog του ΧΥΤΑ Λευκίμμης (xyta-lefkimis.blogspot.com), υπό τον τίτλο «Η Λευκίμμη δικάζεται καλεί όλους στις 12 Νοεμβρίου στα δικαστήρια προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις δίκες εναντίον των «4».

Το κείμενο έχει ως εξής: «Στις 12 Νοεμβρίου 2009 ξεκινούν οι δίκες ενάντια στους αγωνιστές Λευκιμμιώτες που πάλεψαν και παλεύουν για την μη κατασκευή και λειτουργία του παράνομου ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας.

Μη μπορώντας με άλλο τρόπο η Ελληνική Πολιτεία να κάμψει το ηθικό των Λευκιμμιωτών, που εδώ και δύο χρόνια αγωνίζονται για να σώσουν τον τόπο τους, τους σύρει τώρα στις αίθουσες των δικαστηρίων με βαριές και κατασκευασμένες κατηγορίες.

Οι Λευκιμμιώτες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση.

Το ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ ζητά τη συμπαράσταση όλων των οικολογικών οργανώσεων, φορέων, σωματείων και συλλόγων καθώς και όλων των κινημάτων που παλεύουν για τον ίδιο σκοπό να συμπαρασταθούν στις δίκες του Λευκιμμιώτικου Λαού.

Στις 12 Νοεμβρίου σας καλούμε όλους μπροστά από τα δικαστήρια της Κέρκυρας για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στη κρατική βία και καταστολή.

…ΖΗΤΑΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΟΥ».

Πηγή: Corfu Press