Άνοιξε ο ΧΥΤΑ - Ξεκίνησε η αποκομιδή των αποριμμάτων

Έληξε το πρωί ο αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, από κατοίκους της περιοχής, μετά από εισαγγελική εντολή για την προστασία της δημόσιας υγείας. Σε ανακοίνωση του Συλλόγου, που εκδόθηκε πριν από λίγο, γνωστοποιείται το άνοιγμα του ΧΥΤΑ, παραλλήλως, όμως, τονίζεται πως η Εισαγγελία δεν κινήθηκε αυτεπάγγελτα εναντίον όσων ευθύνονται «για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας από την κακή λειτουργία της εγκατάστασης». Επιπλέον, οι κάτοικοι δηλώνουν πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί και ζητάνε τη συμπαράσταση όλων των συμπολιτών.

Μετά το άνοιγμα του ΧΥΤΑ, άρχισε και πάλι και από το Δήμο Κερκυραίων η αποκομιδή των απορριμμάτων και, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Ανδρέα Κουρή, μέχρι αύριο το βράδυ θα έχουν μαζευτεί όλα τα σκουπίδια.

Χθες, ο Ανδρέας Κουρής συναντήθηκε με την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευαγγελία Νταϊρούση την οποία ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τονίζοντας ότι τίθεται θέμα δημόσιας υγείας. Αναφορά στην Εισαγγελία κατέθεσαν χθες και οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας με την οποία θέτουν – και αυτοί - ζήτημα δημόσιας υγείας καθώς και συνθηκών εργασίας λόγω του όγκου των σκουπιδιών που συσσωρεύονται από την κατάληψη του ΧΥΤΑ.

Επίσης, χθες συνεδρίασε και ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Καθαριότητας που αποφάσισε ομόφωνα να αποστείλει έγγραφη αναφορά στον Υπουργό Δικαιοσύνης, το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και το Νομάρχη, με κοινοποίηση στην εισαγγελία της Κέρκυρας. Με την αναφορά αυτή θα ζητείται από την Πολιτεία να μεριμνήσει για την επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ.

Πηγή: ΕΡΤ online