Ανακοίνωση «ΤΟ ΑΛΕΥΧΙΜΟΝ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
«ΤΟ ΑΛΕΥΧΙΜΟΝ»
Μέγαρο Φ.Ε.Λ. Μελίκια Λευκίμμης
Τ.κ. 49080
Πληροφορίες: τηλ. 26620-23047


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Προς Τα Μ.Μ.Ε.

Ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων κ. Σπύρος Γατσούλης, με αφορμή την πυρπόληση του υπηρεσιακού αυτοκινήτου του, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, 12-2-2009 προέβη σε δηλώσεις , στις οποίες αναφέρθηκε με έμφαση στους «ηθικούς αυτουργούς», οι οποίοι, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γατσούλη, είναι σε όλους γνωστοί. Το συγκεκριμένο σχόλιο το αναμάσησαν αυθημερόν ορισμένα παπαγαλάκια της τοπικής τηλεόρασης και την επαύριο των δηλώσεων δημοσιεύθηκε, ασχολίαστο, σ’ ολόκληρο τον κερκυραϊκό τύπο.

Στο σημείο αυτό δηλώνουμε ότι καταδικάζουμε κάθε πράξη τυφλής βίας, απ’ όπου κι αν προέρχεται, και κυρίως καταδικάζουμε τη θεσμική βία, η οποία για περισσότερο από έναν ολόκληρο χρόνο ασκείται διαχρονικά και βάναυσα στη Λευκίμμη , καταρρακώνοντας το θεσμό της Δημοκρατίας και καταλύοντας βασικά συνταγματικά δικαιώματα του Λευκιμμιώτη πολίτη.

Επισημαίνουμε ότι, με την αναφορά αυτή σε «ηθικούς αυτουργούς» για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή της, στο επίπεδο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης, η ακραία αυτή μορφή προπαγάνδας και απειλής και αυτό φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Αναλύοντας τα γεγονότα της επικαιρότητας, θεωρούμε ότι το ζήτημα των σκουπιδιών στο Νομό μας έχει φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο, με ένα «Τεμπλόνι» που είναι ζήτημα χρόνου πότε θα κλείσει και κάποια «Μισοράχια»που δεν έχουν καμιά προϋπόθεση αδειοδότησης και λειτουργίας. Αντί, λοιπόν ,οι αρμόδιοι να προχωρήσουν σε θαρραλέες και ριζοσπαστικές δράσεις, όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις, εμμένουν και αναλώνονται σε παρωχημένες λύσεις, αναμασώντας τα ίδια μπαγιάτικα πράγματα. Την ίδια στιγμή , που ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Νομού επιχειρούσε ,μάταια, να πείσει την κερκυραϊκή κοινωνία, ότι όλα είναι άριστα μελετημένα και τέλεια προγραμματισμένα και ότι οι μόνοι υπαίτιοι και συνεπώς υπεύθυνοι είναι όσοι αντιδρούν, την ίδια στιγμή ο κ. Γατσούλης ανέλαβε να μιλήσει για « ηθικούς αυτουργούς».

Καταγγέλλουμε το «σικέ» παιχνίδι του κ. Γατσούλη και τον συμβουλεύουμε να ψάξει, αν φυσικά το περιστατικό της Πέμπτης δε στήθηκε προβοκατόρικα, σε όλους αυτούς που, ως Δήμαρχος Λευκιμμαίων, καθημερινά εκβιάζει, κάνοντας κατάχρηση της εξουσίας του, που οι ίδιοι του εκχώρησαν, σε όλους αυτούς που αναγκάζει να περπατούν μέσα σε βοθρολύματα , σε όλους αυτούς που ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Αλλά το ζήτημα των «ηθικών αυτουργών» είναι ζήτημα πρωτίστως πολιτικό και σαν τέτοιο αφορά ολόκληρη τη Δημοκρατική κοινωνία της Κέρκυρας. Με την αναφορά του στους «ηθικούς αυτουργούς» επιχειρείται το φίμωμα της γλώσσας, ή με άλλα λόγια η παρεμπόδιση της ελευθερίας του Λόγου και ακόμη πιο πέρα η ποινικοποίηση της ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ. Στην προκειμένη περίπτωση επιχειρείται η ακύρωση του Δημόσιου Λόγου του Κινήματος των Λευκιμμαίων πολιτών.

Μήπως φθάσαμε, χωρίς να το καταλάβουμε, σε φασίζουσες συμπεριφορές , οι οποίες θυμίζουν εποχές ψυχρού πολέμου, εποχές αμερικάνικου Μακαρθισμού ή τις καθ’ ημάς αλήστου μνήμης εποχές της Επταετίας.;

Και τι κάνουν για «το ξύπνημα του φιδιού» οι δημοκρατικές δυνάμεις της Κέρκυρας; Μέχρι στιγμής σιωπούν. Ας αναλογιστούν ότι η εποχή μας είναι επιρρεπής σε τέτοιου είδους φασιστικές συμπεριφορές και ότι το «κακό» που σήμερα χτυπάει την πόρτα του γείτονα αύριο μπορεί να χτυπήσει και τη δική σου πόρτα. Το ζήτημα, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τους Λευκιμμιώτες αγωνιστές, αλλά ολόκληρη την κερκυραϊκή κοινωνία.

Ας πάψουν ,επιτέλους, οι υπαίτιοι και υπεύθυνοι της κρίσης να επιδίδονται στο κυνήγι μαγισσών και ας κοιτάξουν έστω και στο παρά πέντε, να δώσουν θεμιτές και νόμιμες λύσεις , έξω και πέρα από υποβόσκουσες ρατσιστικές νοοτροπίες, στο πρόβλημα που ταλανίζει την Κέρκυρα το οποίο η πολιτεία και η κοινωνία τους το εμπιστεύτηκε.

Ας μη μιλούν για «ηθικούς αυτουργούς» όπως στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί. Γιατί οι μόνοι πραγματικοί ηθικοί αυτουργοί, χωρίς εισαγωγικά, για το θάνατο μιας αθώας γυναίκας, για την περιβαλλοντική καταστροφή του Τεμπλονιού και την επιχειρούμενη κατάρρευση του ιστορικού κάμπου της Λευκίμμης, για την επαπειλούμενη Τουριστική και συνακόλουθα οικονομική καταβαθράκωση ολόκληρης της Κέρκυρας και τέλος για όσους αθώους και ανυποψίαστους Κερκυραίους θα ακολουθήσουν, σε καμιά δεκαριά χρόνια , τον γεμάτο οδύνη και δάκρυα δρόμο για το Άγιο Σάββα, είναι τα ίδια ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ που είναι ΓΝΩΣΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.


Λευκίμμη 20-2-2009
ΤΟ Δ.Σ.