ΧΥΤΥ και στο Τεμπλόνι και στη Λευκίμμη!

Τι προβλέπει η προμελέτη του Συνδέσμου Καθαριότητας για την «ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων»

Σε αντιφάσεις έπεσαν χθες οι μελετητές του σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, σε μία εμφανή προσπάθεια να στηρίξουν τη διοίκηση του Συνδέσμου Καθαριότητας. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν ήταν η μελέτη αλλά, όπως τονίστηκε από πολλούς, η κρίση αξιοπιστίας που διέπει την Αυτοδιοίκηση λόγω της καταστροφικής διαχείρισης του προβλήματος μέχρι σήμερα…

Πατήστε για μεγέθυνση

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ
adriotis@enimerosi.com

ΚΕΡΚΥΡΑ - «Στριμωγμένοι» βρέθηκαν χθες, στην παρουσίαση της μελέτης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Κέρκυρας, τα μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου Καθαριότητας καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τη δυσμένεια και οργή κατοίκων των περιοχών Λευκίμμης και Τεμπλονίου που βρέθηκαν στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, αλλά και την οξύτατη κριτική πολλών πολιτικών προσώπων και εκπροσώπων κομμάτων και φορέων.

Το σχέδιο
Οι μελετητές έκαναν λόγω για εφαρμογή του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδιασμού, ο οποίος ωστόσο αναπροσαρμόζεται με ορίζοντα εφαρμογής την επόμενη 20ετία.
• Το σχέδιο περιλαμβάνει δημιουργία του προβλεπόμενου 3ου «κυττάρου» στο Τεμπλόνι, δίπλα από το υφιστάμενο και κορεσμένο «κύτταρο», τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης και τη μετατροπή τους σε ΧΥΤΥ το αργότερο μέχρι το 2013.
• Επίσης, προβλέπει δύο σταθμούς μεταφόρτωσης στους Παξούς και το βόρειο συγκρότημα του νησιού, καθώς και μικρές μονάδες συλλογής και μεταφοράς στα Διαπόντια και τους Αντίπαξους.
• Το πόνημα που παρουσίασαν χαρακτηρίστηκε προμελέτη, ενώ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το 3ο «κύτταρο» έχει ήδη υποβληθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο θα πρέπει, στη συνέχεια, να την αποστείλει στους συναρμόδιους φορείς για γνωμοδότηση και να συζητήσει περί της έγκρισής της. Υποστήριξαν δε, ότι ο εν λόγω χώρος υποδοχής των σκουπιδιών θα είναι έτοιμος προς χρήση μέχρι το τέλος του χρόνου.
• Στο σχέδιο που παρουσίασαν, προβλέπεται μέχρι το 2013 να ολοκληρωθεί η κατασκευή των υποστηρικτικών δομών για την ολοκληρωμένη διαχείριση, δηλαδή μονάδας συμπίεσης και δεματοποίησης, μονάδα αναερόβιας ζύμωσης με εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 1200KWh, μονάδα αυτόματης και μηχανικής διαλογής και μονάδα κομποστοποίησης. Οι εγκαταστάσεις θα έχουν διάρκεια ζωής 20 χρόνια.

Αντιφάσεις
Οι μελετητές απέρριψαν αλλαγή χωροθέτησης χαρακτηρίζοντας ως μονοδιάστατη την επιλογή της θέσης για το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στο Τεμπλόνι, λόγω της ύπαρξης του ΧΥΤΑ. Υποστήριξαν ότι βασικό επιχείρημα για την επιμονή να γίνουν και οι νέες εγκαταστάσεις στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα ο ΧΥΤΑ, είναι «η αρχή της εγγύτητας» που προβλέπεται από τη νομοθεσία και τους κανονισμούς της Ε.Ε. Όπως υποστήριξαν, δεν μπορεί ο ΧΥΤΥ να απέχει από τη μονάδα διαχείρισης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης που σχεδιάζεται να λειτουργήσει στο χώρο που βρίσκεται σήμερα ο ΧΥΤΑ.
Ωστόσο, δεν μπόρεσαν να απαντήσουν στα ερωτήματα που δέχθηκαν γιατί αφού ακολουθείται αυτή η «αρχή» ανακοίνωσαν στη συνέχεια ότι θα λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ της Λευκίμμης και θα μετατραπεί μέχρι το 2011 σε ΧΥΤΥ, στο οποίο θα μεταφέρονται υπολείμματα από τις εγκαταστάσεις του Τεμπλονίου!


Πατήστε για μεγέθυνση

Στ. Πουλημένος: Έλλειψη αξιοπιστίας του Συνδέσμου
ΚΕΡΚΥΡΑ – Σκληρός προς το Σύνδεσμο ήταν στην τοποθέτησή του ο Νομάρχης Στ. Πουλημένος. Υποστήριξε ότι οι διαφωνίες και ο αντίλογος οφείλονται στο γεγονός ότι υπάρχει κρίση αξιοπιστίας από τους πολίτες: «Φταίνε η αναποτελεσματικότητα με την οποία έγινε η διαχείριση των απορριμμάτων τα τελευταία χρόνια, η αρνητική εικόνα που εκπέμπει ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι. Έχει δημιουργηθεί κρίση εμπιστοσύνης προς την Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της και προς τη Ν.Α., και όσα καλά στοιχεία θα μπορούσε να παρουσιάζει η μελέτη ακυρώνονται λόγω της έλλειψης αξιοπιστίας. Μας λέει ο κόσμος: «πως θα μπορέσετε να κάνετε όλα όσα λέτε όταν δεν έχετε κατορθώσει να λειτουργήσετε αυτό τον ήδη υπάρχοντα ΧΥΤΑ;»
Απευθυνόμενος προς τους μελετητές, παρατήρησε ότι ενώ λένε πως ο ΧΥΤΥ δεν μπορεί να απέχει από τη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταφέρονται υπολείμματα στη Λευκίμμη: «Θα πρέπει να απαντήσετε στην αντίφαση αυτή», είπε. Υποστήριξε ότι έλεγε στα μέλη του Συνδέσμου εδώ και μήνες ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί το δεύτερο κύτταρο και να βελτιωθεί η υπάρχουσα διαχείριση ενώ τους κάλεσε να εκπονήσουν ένα επίμονο πρόγραμμα ενημέρωσης των κατοίκων για να πετύχουν τη συναίνεση.

Για τη Λευκίμμη
Όσον αφορά τη Λευκίμμη, κάλεσε το Σύνδεσμο να δώσει στους κατοίκους της περιοχής μια εμπεριστατωμένη απάντηση για το πόσο θα λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ στην περιοχή: «Είπα στους Λευκιμμιώτες με τους οποίους συναντήθηκα ότι θα πρέπει να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης για μια μεταβατική περίοδο. Με ρώτησαν ποια είναι αυτή η μεταβατική περίοδο. Τους είπα ότι δεν μπορώ να απαντήσω εγώ αλλά ο Σύνδεσμος. Ο Σύνδεσμος θα πρέπει να δώσει μία εμπεριστατωμένη απάντηση για τη μεταβατική αυτή περίοδο».

Πηγή: Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009