ΑΘΩΟΙ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ

Κύριε Κουβέλη και κυρία Γκερέκου

Αυτά πού έγιναν το τελευταίο διάστημα στο νησί μας , προσβάλουν την νοημοσύνη όλων των κατοίκων του νησιού και φυσικά του Λευκιμμιώτικου λαού.
Εγώ θα αναφερθώ μόνο σ’ αυτά που είπατε στην Λευκίμμη γιατί αυτά άκουσα από εσάς με τα αυτιά μου και τοποθετήθηκα μάλιστα μπροστά σας .
Μιλήσατε 1). Για το περιφερειακό σχεδιασμό του 1999 και είπατε , ότι αν και παρωχημένος έπρεπε να είχε υλοποιηθεί 3-4 χρόνια νωρίτερα και μάλιστα να είχε πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα η ανακύκλωση , κομποστοποίηση , διαλογή κ.λ.π. , ώστε οι κάτοικοι Τεμπλονίου – Λευκίμμης να είχαν ενημερωθεί και να είχαν πειστεί για την αναγκαιότητα των ΧΥΤΑ , χωρίς φυσικά να χρειαζόταν η επέμβαση των ΜΑΤ.
Είπατε ακόμη ότι ο Σύνδεσμος Καθαριότητας στην βιασύνη του το 1999 να εφαρμόσει τον περιφερειακό σχεδιασμό , έκανε μερικά λάθη και παραλήψεις, αλλά για το « κοινό καλό » δικαιολογούνται . Εν συνεχεία φορτώσατε όλες τις ευθύνες των καθυστερήσεων, παραλείψεων , στην τωρινή κυβερνητική εξουσία.
Είπατε ακόμη για την περιβόητη ολοκληρωμένη διαχείριση και την αναγκαιότητά της για μία ΧΥΤΥ σε όλο το νησί .

Κύριε Κουβέλη μιλήσατε γενικά για το περιβάλλον. Αλήθεια ήρθατε απο το διάστημα ; Για ποίο περιβάλλον αναφέρεστε ; Μήπως αυτό που βιάστηκε , τσαλαπατήθηκε , καταστράφηκε ,δηλητηριάστηκε , απ΄ όλους όσους διαχειρίστηκαν την εξουσία σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κέρκυρα ;
Δεν σας είπαν ότι εδώ σ΄ αυτό το νησί , είμαστε σ΄ αυτά πρωταθλητές ;.
Δεν σας είπαν ότι μας ράντιζαν με δηλητήριο από ψηλά με αεροπλάνα δήθεν για να σκοτώσουν το δάκο της ελιάς ; Δεν σας είπαν ότι εκμεταλλεύτηκαν τις καταστροφές του φυσικού πλούτου του τόπου μας από τους πάντες , εκμεταλλεύτηκαν τις πολεοδομικές παραβάσεις , εκβίαζαν πολίτες, πούλαγαν προστασία , έταζαν φύκια με μεταξωτές κορδέλες και άρπαζαν έτσι την ψήφο τους ; .
Το περιβάλλον είναι το θύμα ώστε να βγαίνουν «ισχυρά» τα κόμματα εξουσίας , όπου στο ένα από τα δύο υπηρετείτε τώρα εσείς κε Κουβέλη .

Όσο για τον περιβόητο περιφερειακό σχεδιασμό θα σας πω εγώ πως σχεδιάστηκε :
Κατ΄ αρχάς δεν έκαναν λάθη οι κύριοι αυτοί όπως ισχυρίζεστε . Γιατί τα λάθη είναι ανθρώπινα και αυτοί δεν έχουν ανθρωπιά…
Δεν πήραν ποτέ μολύβι – διαβήτη γόμα και ξύστρα … για να σχεδιάσουν ….που θα γίνουν ΧΥΤΑ.
Η αφετηρία τους πάντα ήταν το κέρδος , η αρπαχτή , η διαπλοκή , η μη διαφάνεια , και τα κομματικά τους συμφέροντα . Κάπου μυρίστηκαν ( με την εντολή της Ε.Ε να κλείσουν οι χωματερές και να μετατραπούν σε ΧΥΤΑ ) ζεστό χρήμα και τότε πράγματι το 99 βιάστηκαν.
Βλέπετε όταν είναι για να κάνουν κακό βιάζονται και το κάνουν αμέσως .
Για ότι δήποτε καλό τότε, από γκάζι πατάνε φρένο…. Και μπορεί να περάσουν πολλές γενεές για να πραγματοποιηθεί κάτι αυτονόητο.
Έτσι λοιπόν βάσει τέτοιου «σχεδίου» και «μελέτης» κατέληξαν εκεί που κατέληξαν.
Το Τεμπλόνι ήταν ήδη χωματερή του Δήμου Κερκυραίων και την μετέτρεψαν αυτοί σε μεγαλύτερη …. έτσι αβασάνιστα και απλά.
Για την Λευκίμμη έκατσαν και μελέτησαν τα εξής :
1. Είναι ένα μέρος υποβαθμισμένο τουριστικά , σε ένα Δήμο ο οποίος εκτός των άλλων δεν έχει σωστό δίκτυο ύδρευσης, δηλαδή κακής ποιότητας νερό με επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού συχνότερα την τουριστική περίοδο .
Ανύπαρκτο βιολογικό με τα βοθρολύματα να τρέχουν στους δρόμους και στην θάλασσα . Στην τουριστική περιοχή του Κάβου πολλές φορές οι βόθροι μολύνουν τα πηγάδια, έτσι ώστε οι τουρίστες να κάνουν μπάνιο στα Δωμάτιά τους , με νερό ανακατεμένο με βοθρολύματα…Η μούργα των ελαιοτριβείων να κυλάει ανεχλότητα στα ποτάμια της περιοχής .
2. Τα οικονομικά συμφέροντα στον Κάβο και γενικά στην Λευκίμμη είναι λιγότερο ισχυρά σε σχέση με άλλες περιοχές..
3. Οι εκβιασμοί και οι προεκλογικές υποσχέσεις εδώ έχουν μεγαλύτερη επιτυχία, έτσι ώστε η αρπαγή της ψήφου των πολιτών να είναι περισσότερη δεδομένη… άρα το πολιτικό κόστος μικρότερο..
4. Οι Δήμαρχοι που εκλέγονται κάθε τετραετία διαχρονικά στην Λευκίμμη την τελευταία 15ετία έως σήμερα υποτάσσονται καλλίτερα στις έξ άνωθεν εντολές , της εκάστοτε εξουσίας.
5. Και τελευταίο , εδώ τα οικόπεδα για να γίνει ο ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια Λευκίμμης ο ίδιος ο ιδιοκτήτης πάλευε να τα πουλήσει γι’ αυτόν τον σκοπό , πριν ακόμη καταλήξει ο Σύνδεσμος Καθαριότητας για ΧΥΤΑ στην Λευκίμμη… άρα δεν χρειαζόντουσαν να απαλλοτριώσουν .. Όλα αυτά μελέτησαν και κατέληξαν εκεί που κατέληξαν ..
Το έγκλημα δεν ήταν στιγμιαίο , αλλά πολύ καλά στημένο και προμελετημένο.

Τέτοιους «σχεδιασμούς» για το περιβάλλον και τέτοιες «περιβαλλοντικές μελέτες» έκαναν κύριε Κουβέλη.
Πώς λοιπόν όπως ισχυρίζεστε έπρεπε να έρθουν να μας πείσουν πρώτα ότι «δουλεύουν για το καλό μας και το συμφέρον μας» ώστε να μην χρειαζόνταν να στείλουν τα ΜΑΤ; .
Οι Δήμαρχοι ήξεραν τι έκαναν κύριε Κουβέλη.
Τι παραμύθια θα μας έλεγαν ;
Ήξεραν βέβαια ότι είμαστε όλοι οι κάτοικοι πολύ καλά διαβασμένοι..
Για αυτό δεν τόλμησαν να πατήσουν εδώ.
Και όλοι ξέρουμε ότι όταν δεν έχει η εξουσία επιχειρήματα στέλνει τις δυνάμεις καταστολής για να επιβάλλει αυτό που θέλει..
Οι άνθρωποι έστειλαν τα ΜΑΤ να μας χτυπήσουν , να μας ψεκάσουν με χημικά να μας σκοτώσουν και δεν λογάριασαν ούτε το αίμα της άτυχης γυναίκας για να πετύχουν τους σκοπούς τους.

Τότε που είσαστε κυρία Γκερέκου ;
Ούτε το 2004 , ούτε το 2005 , ούτε τα 2006, ούτε το 2007 , ούτε το 2008 , ήρθατε να μας τα πείτε . Γιατί τώρα 3 μήνες πριν τις Ευρωεκλογές , θυμηθήκατε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα σκουπίδια στο νησί ;.
Μόνο για τα ΜΑΤ είχατε ζητήσει να αποχωρήσουν ….τίποτε άλλο.
Όταν οι Δήμαρχοι υλοποιούσαν τα σχέδιά τους , έστω μετά το 2004 εσείς κυρία Γκερέκου , τι παρεμβάσεις κάνατε τότε σ΄ αυτούς ;
Γιατί δεν μιλούσατε από το 2004 έως το 2008 ;
Μήπως γιατί αυτοί οι Δήμαρχοι που τώρα τους κατηγορείται ότι δεν έκαναν όσο έπρεπε καλά την δουλειά τους , τότε σας στήριξαν και σας έβγαλαν βουλευτίνα ;
Μήπως γιατί τότε οι Δήμαρχοι με τα τσιράκια τους χτυπούσαν πόρτες , έταζαν , έδιναν ψεύτικες υποσχέσεις στους ψηφοφόρους για να ψηφίσουν το κόμμα σας και βγείτε εσείς στην βουλή ; Προσπαθείτε να μας πείσετε ότι δεν φταίει ο εντολέας αλλά ο εκτελεστής ;
Μήπως τα κάνατε όλα αυτά για να μην βουλιάξει μαζί με τους Δημάρχους και το κόμμα σας ;
Μήπως φοβάστε περισσότερο να μην βουλιάξετε εσείς μαζί μ’ αυτούς ;
Μήπως σας απασχολεί περισσότερο και από τους Δημάρχους σας και από το κόμμα σας , να σωθείτε εσείς ; Η βουλευτική σας έδρα δηλαδή ;
Το καράβι βουλιάζει κυρία βουλευτίνα και θα σας πάρει όλους μαζί στον πάτο, μην προσπαθείτε λοιπόν να σωθείτε .
Μην προσπαθείτε να μας χρυσώσετε το χάπι.
Εμείς δεν θέλουμε ΧΥΤΑ στην Λευκίμμη γιατί δεν υπάρχει έγκριση Χωροθέτησης και καταπατούνται όλοι οι νόμοι της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας .
Δεν συζητάμε για την λειτουργία του ΧΥΤΑ αν γίνει καλή ή κακή , γιατί το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.
Μην προσπαθείτε να μας πείσετε , ότι εμείς πρέπει να σας δώσουμε λύσεις τώρα που φτάσατε στο και 5΄ .
Εσείς μας πουλήσατε , όλοι μαζί .
Εσείς μας εκμεταλλευτήκατε , όλοι μαζί.
Εσείς πίσω από τις πλάτες μας ενεργήσατε μαζί με τον ισχυρότερο εργολάβο του νησιού και τώρα θυμηθήκατε ότι εμείς πρέπει να δώσουμε λύση στα αδιέξοδα που εσείς δημιουργήσατε στον τόπο μας και στο νησί μας…
Ο βιαστής ζητάει βοήθεια από το θύμα..
Η μόνη λύση που μπορούμε να σας προτείνουμε είναι να παραιτηθείτε όλοι οι εμπλεκόμενοι .
Ας καθαρίσει πρώτα ο τόπος από εσάς και μετά βλέπουμε..
Αφήστε τα ψευτοδιλήμματα που βάζετε για να μας εκβιάσετε.
Εσείς δημιουργήσατε το το πρόβλημα , εσείς να το λύσετε.
Εσείς τα μπλέξατε , εσείς και να τα ξεμπλέξετε ..
Όταν διαχειριζόσαστε την εξουσία είσαστε μόνοι σας , δεν είχατε και μας δίπλα σας .
Τώρα που έφτασε η ώρα των ευθυνών θέλετε εμείς να σας δώσουμε λύσεις ;
Λες και εμείς θα τις υλοποιήσουμε… μαζί σας . Φτάνει πια η κοροϊδία…
Τολμάτε να μας ζητάτε να σας εμπιστευτούμε ;
Όσοι μάλιστα προσπαθούν να ταυτίσουν τις ακλόνητες θέσεις του κινήματος της Λευκίμμης κατά του ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια από το 2005 με αυτά που προβάλει ο κύριος Κουβέλης και η κυρία Γκερέκου , ισοδυναμούν με προσπάθεια αποπλάνησης του Λευκιμμιώτικου λαού, αθωώνοντας τους πραγματικούς ενόχους.
Ισοδυναμεί με απαλλαγή «ορισμένων» επιλεκτικά , ώστε να σώσουν οτιδήποτε και αν σώζετε… εξυπηρετώντας τα στενά τους κομματικά συμφέροντα.
Αυτές οι προσπάθειες ορισμένων απ΄ όπου και αν προέρχονται θα μας βρούν απέναντί τους .
Δεν αναφέρομαι μόνο σε ορισμένα διαπλεκόμενα ΜΜΕ ….
Δεν αναφέρομαι στα μέλη και στους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι καλά κάνουν και αντιδρούν.
Αναφέρομαι κυρίως στους δήθεν «ακομμάτιστους» , στους δήθεν «ανεξάρτητους», στους ψευτοεπαναστάτες που αν και φαινόντουσαν από πολύ καιρό τι παραμυθάδες ήταν , τώρα πέταξαν τις μάσκες , αποκαλύφθηκαν ξεγυμνώθηκαν και φάνηκε το πραγματικό τους πρόσωπο και οι σκοποί τους.
Πιστεύω ότι το κίνημα της Λευκίμμης κατά του ΧΥΤΑ στα Mεσοράχια , θα τους απομονώσει και θα τους ξεσκεπάσει .
Δεν θα δώσουμε άφεση αμαρτιών στους κατ΄ εξοχήν υπαίτιους.

Ειρήνη Βλάχου
Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου ΑΛΕΥΧΙΜΟΝ.


Σχετικά άρθρα: «Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας και τα αδιέξοδά σας»