ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Κέρκυρα 11-02-09

Τα σκουπίδια συνεχίζουν να πνίγουν την Κέρκυρα μετατρέποντας - κατά περιόδους - την κατάσταση σε απελπιστική. Πριν μερικούς μήνες είπαμε ότι «η Κέρκυρα δεν είναι Νάπολη». Δυστυχώς η Κέρκυρα, σε σχέση με το πρόβλημα των απορριμμάτων, ακολουθεί τον δρόμο (και την τύχη;) της Νάπολης ολοένα και περισσότερο. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει ριζικά και όσοι ενδιαφερόμαστε ειλικρινά και όχι υποκριτικά για το μέλλον του νησιού μας είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάτι, να δώσουμε ουσιαστική προοπτική. Οι παραπλανητικές και προβοκατόρικες αφίσες που κυκλοφορούν οι γνωστοί κύκλοι, δηλ. το μπλοκ εξουσίας, αυτοί που είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι του όλου προβλήματος, δεν δίνουν λύσεις. Λύση επίσης δεν δίνουν οι στημένες (περισσότερο και από την εκπομπή του Μαστοράκη για την εξέγερση του Πολυτεχνείου) μονότονες πλέον προπαγανδιστικές τηλεοπτικές εκπομπές φτηνού και λαϊκίστικου περιεχομένου. Αντίθετα τα φερέφωνα της εξουσίας με την λυσσασμένη και ανεύθυνη στάση τους, απλά, ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Η μελέτη οχλουσών χρήσεων που παρουσίασε η Νομαρχία περιέχει – κατά την γνώμη μας – θετικές αλλά και αρνητικές προβλέψεις σχετικά με το πρόβλημα. Θέτει σωστά (επιτέλους!) το θέμα της ανάγκης για ορθολογική και επιστημονική χωροθέτηση, όμως η αδυναμία της μελέτης να παρουσιάσει σύγχρονη και συγκροτημένη λύση που να δίνει περιεχόμενο και προοπτική στη μέθοδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης, αυτή η αδυναμία είναι φανερή. Γιατί η θέση που κινείται στον άξονα ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ δεν είναι λύση προοπτικής, δεν είναι λύση του μέλλοντος. Είναι λύση πολιτικών ισορροπιών ανάμεσα στις φατρίες του οικονομικού και πολιτικού μπλόκ εξουσίας και τελικά είναι ανακύκλωση (όχι των σκουπιδιών) αλλά του προβλήματος των σκουπιδιών.

Ο Σύνδεσμος Καθαριότητας, που εκπροσωπεί το καρτέλ των Δημάρχων και την δική τους οικονομικοπολιτική πλοκή, ενωμένος βαδίζει στον ίδιο καταστροφικό δρόμο. Οι Δήμαρχοι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα των απορριμμάτων σαν πολιτικό πρόβλημα, άμεσα σχετιζόμενο με την δική τους πολιτική επιβίωση στις επόμενες εκλογές. Λες και δεν φτάνει στον Κερκυραϊκό λαό η αποδεδειγμένη ανεπάρκεια τους, δεν μας φτάνουν οι τεράστιες ευθύνες τους για την όξυνση του προβλήματος και τα τραγικά αδιέξοδα. Οι Δήμαρχοι συνεχίζουν με αλόγιστο φανατισμό στον δρόμο της τυφλής σύγκρουσης και του παράλογου αδιεξόδου. Οι ευθύνες τους θα καταγραφούν ιστορικά. Οι «μελέτες» που συνεχίζουν να παρουσιάζουν, είναι πληρωμένες με χρήματα του Ελληνικού Λαού και αποτελούν προπαγανδιστικά κατασκευάσματα υποστήριξης των προαποφασισμένων επιλογών τους. Η πολιτική τους συμπεριφορά είναι πλέον κωμικοτραγική, όπως όταν φορτώνουν τα φερέφωνά τους με κάμερες και γυρίζουν ανά την επικράτεια για να βρουν «ωραίους ΧΥΤΑ» να δείξουν στον Κερκυραϊκό λαό. Την ίδια ώρα τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια παρουσιάζουν εκτενή ρεπορτάζ για τα «έργα» τους σε Λευκίμμη -Τεμπλόνι κ.λ.π. Πρόκειται για μια πραγματική τραγωδία για την Κέρκυρα. Όπως τραγωδία είναι η συνεχής και πολύμηνη παρουσία των ΜΑΤ στη Νότια Κέρκυρα με δική τους ευθύνη.

Ο αγώνας των κατοίκων που ζουν στις κόκκινες ζώνες, δηλ. στο Τεμπλόνι και Λευκίμμη συνεχίζεται αμείωτος και σκληρός. Αυτό από μόνο του επιβεβαιώνει ότι ο λεγόμενος Περιφερειακός Σχεδιασμός είναι ανενεργός, είναι νεκρός. Την θέση αυτή επαναλαμβάνουμε πολλούς μήνες τώρα. Είναι εκτίμηση αντικειμενική.

Πρόσφατα ο Περιφερειάρχης κ. Βόσδου δήλωσε ότι έχουν ήδη δαπανηθεί στην Κέρκυρα για την διαχείριση των απορριμμάτων περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ!! Είναι –πράγματι- εκπληκτικό. 12 εκ. ευρώ για το απόλυτο τίποτα. Πρέπει όμως να επισημάνουμε, όπως το έχουμε κάνει και στο παρελθόν, ότι σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο, λόγω πολιτικών πιέσεων, φαίνεται κάτι να αλλάζει στην συνολική πολιτική για την διαχείριση των σκουπιδιών. Όλο και συχνότερα, κυβερνητικά στελέχη αναφέρονται στις νέες τεχνολογίες, αναφέρονται σε μονάδες διαχείρισης κ.λ.π. Εκτιμούμε ότι ο κ. Βόσδου θα έπρεπε να δει –πλέον- ευρύτερα το πρόβλημα της Κέρκυρας. Να το δει έστω και τώρα. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Νομό μας βρίσκεται σε οριακή, σε αποφασιστική φάση. Σε ότι μας αφορά, το πρώτο που κάναμε εδώ και οχτώ (8) μήνες, πριν πούμε οτιδήποτε άλλο, ήταν να καταθέσουμε στον δημόσιο διάλογο την πρόταση μας για την διέξοδο, για την επίλυση του προβλήματος με όρους ρεαλιστικούς, με όρους και προϋποθέσεις που να αξίζουν σε μια Κέρκυρα που διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον. Την ΜΟΝΑΔΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Όλες οι εξελίξεις μέχρι σήμερα επιβεβαιώνουν την ορθότητα των εκτιμήσεων και των θέσεων μας. Επιπλέον, θεωρούμε ότι τώρα είναι η ώρα να δρομολογηθεί άμεση λύση του προβλήματος. Δεν υπάρχει περιθώριο για χρονοτριβές. Άμεση πρόταση μας είναι η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών και οι αρμόδιες υπηρεσίες της να συγκροτήσουν και να εποπτεύσουν τεχνικοπολιτικής επιτροπής με αντικείμενο: «Μέθοδοι ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο Νομό της Κέρκυρας».

άρθρο – παρέμβαση του Μάριου Άνθη
Μέλους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και του ιδρυτικού πυρήνα της ΕΝΑΚ.