ΧΥΤΑ Καρβουνάρι - Ανοιχτή επιστολή στον Νομάρχη

Κύριε Νομάρχα,

Σας απευθύνω την παρούσα επιστολή ως απόδημος Έλληνας, με καταγωγή από το Προδρόμι από την πλευρά του πατέρα μου και από το Καρβουνάρι από την πλευρά της μητέρας μου.

Ασφαλώς γνωρίζετε ότι το μέλλον μιας ολόκληρης περιοχής και ειδικότερα των δύο αυτών χωριών υπονομεύεται άμεσα από την κατασκευή ενός ΧΥΤΑ, ειδάλλως δεν θα είχατε αρχικά αντιταχθεί με σθένος στο σχέδιο αυτό πριν αναθεωρήσετε την άποψή σας !

Όπως ξέρετε, δεν βγάζω τίποτα από το μυαλό μου και μπορώ μάλιστα να παραθέσω τα λόγια σας: «Ο Υφυπουργός κ. Μπέζας και ο Νομάρχης κ. Γιόγιακας πρόταξαν τα στήθη τους ώστε να μη γίνει ο ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη θέση.»*

Επίσης, γνωρίζουμε σήμερα ότι ο ΧΥΤΑ κατασκευάστηκε χωρίς κοινή συναίνεση, με τη βοήθεια των οργάνων της τάξεως και με σειρά σκοτεινών παρεμβάσεων σε πολλούς από τους αρχικούς αντιπάλους του σχεδίου.

Και πάλι, μπορώ να σας αναφέρω το παράδειγμα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παραμυθιάς, Άλκη Χατζάρα, ο οποίος αφού αρχικά πρωτοστάτησε στην αντίσταση του χωριού του κατά του ΧΥΤΑ, άλλαξε «παράταξη», απέσυρε το προσωπικό ιστολόγιό του με τίτλο ΧΥΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΙ (http://xatzaras.pblogs.gr/2008/01/hyta-karboynari.html**) και ξεναγεί σήμερα τους επισκέπτες στο χώρο του ΧΥΤΑ (π.χ. στις 3/10/2008) για το σύνολο των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης (δήμαρχοι, νομάρχης) παρουσία του συντηρητικού Τύπου. Την ίδια ακριβώς ημέρα, ορισμένοι Καρβουναριώτες κατέθεταν στην Ασφάλεια Ηγουμενίτσας σχετικά με τα «αδικήματά» τους στα συλλαλητήρια τα οποία είχε διοργανώσει ο ίδιος αυτός κύριος!

Ωστόσο, δεν σας απευθύνω την παρούσα για να σας ευαισθητοποιήσω στις μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι δημόσιες αρχές για να επιβάλουν το έργο, ούτε για να διεκδικήσω οτιδήποτε εξ ονόματος των τόσων μεταναστών, οι οποίοι επένδυσαν πολλά στη φτωχή μας περιοχή και έχουν το αίσθημα ότι σταυρώθηκαν για δεύτερη φορά με τον εκμηδενισμό της αξίας της περιουσίας τους!

Σκοπός της επιστολής μου δεν είναι καν να διατυπώσω κρίση για όσους κατέβαλαν και όσους έλαβαν τα τριάκοντα αργύρια!
(Αυτοί, σε λίγα χρόνια, θα « πληρώσουν την νύφη » της δυσλειτουργίας και οι πολιτικοί θα « νήπτουν τας χειράς τους »…)

Όχι, κύριε Νομάρχα. Απλώς και μόνο, θα ήθελα να σας θέσω ορισμένα ερωτήματα και ορισμένα στοιχεία τα οποία χρήζουν προσεκτικής εξέτασης, πριν εκδώσετε άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ***.

Τα όρια οικισμού του Καρβουναρίου είναι κατά πολύ κατώτερα των επιτρεπόμενων από το νόμο αποστάσεων για τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ ή κάθε άλλης οχλούσας δραστηριότητας• ένα έγγραφο (παράρτημα 1) που εκδόθηκε από το Δήμο Παραμυθιάς δείχνει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, ο ΧΥΤΑ βρίσκεται σε απόσταση μόλις 371,72 μέτρων από το χωριό!

Με βάση το καταπληκτικό αυτό έγγραφο, ζητήσαμε από έναν εμπειρογνώμονα τοπογράφο να πραγματοποιήσει ακριβέστερη μέτρηση και, προς έκπληξή μας, η απόσταση είναι 131,51 μέτρα (παράρτημα 2).
Εσάς κύριε Νομάρχα,δεν σας εκπλήσσει αυτό;

Επειδή δεν είμαστε γεωλόγοι, απευθυνθήκαμε σε έναν έγκριτο ειδικό σε θέματα ΧΥΤΑ, τον κ. Βουδούρη, Καθηγητή του Α.Π.Θ., και σας διαβιβάζουμε την αξιοπερίεργη έκθεσή του (παράρτημα 3) με το παρακάτω συμπέρασμα

« Για το λόγο αυτόν εκτιμώ ότι δεν θα πρέπει να κατασκευασθεί ο επίμαχος ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη θέση, καθόσον δεν έχουν εκπονηθεί οι απαραίτητες μελέτες (υδρογεωλογική, γεωτεχνική), από τις οποίες θα προέκυπτε η καταλληλότητα της εν λόγω θέσης και δεν παρέχονται εχέγγυα για τη διασφάλιση του φυσικού περιβάλλοντος, της υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της βιωσιμότητας του ίδιου του έργου. »

Εσάς δεν σας εκπλήσσουν οι σοβαροί κίνδυνοι που περιγράφονται στην έκθεση αυτή; Κίνδυνοι που συνδέονται κυρίως με την επιλογή της τοποθεσίας.

Και ας μην επεκταθούμε στην έλλειψη πολιτικής και μέσων για διαλογή και ανακύκλωση των απορριμμάτων στη Θεσπρωτία…

Κύριε Νομάρχα, δεν πάσχουμε από το σύνδρομο NIMBY, αλλά ανησυχούμε πράγματι για το μέλλον μας, την περιοχή μας και την υγεία μας!

Εσείς κύριε Νομάρχα, μετά την ανάγνωση της παρούσας επιστολής και των παραρτημάτων δεν αισθάνεστε λίγο πιο ανήσυχος;

Αναμένω την απάντησή σας σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Παπαδόπουλος
Διευθυντής ΜΕΘ παιδιατρικής
4 avenue Charles de Tollenaere
1070 Anderlecht
Βέλγιο


* Απάντηση του Νομάρχη Θεσπρωτίας κ. Βασίλη Γιόγιακα και της πλειοψηφίας του Ν.Σ. Θεσπρωτίας, σε δημοσίευμα της μειοψηφίας (14.05.08)


** « Το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Ν.Θεσπρωτίας και ειδικότερα στο Καρβουνάρι είναι η δημιουργία ΧΥΤΑ σε απόσταση 300 μέτρων από το χωριό. Πολλά έχουν ειπωθεί τα οποία είναι αναλήθη. Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει έρθει σε ανοικτή διαμάχη με το χωριό και ο κ. Περιφερειάρχης κατάλογίζει ευθύνες στον κ. Άλκη Χατζάρα (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Παραμυθιάς) ως υπεύθυνο και παρακινητή της όλης κατάστασης που επικρατεί σε ολόκληρο το Δήμο Παραμυθιάς.

Εμείς μέσα από αυτό το blog θα ξεκαθαρίσουμε το τοπίο και δεν πρόκειται να ανεχτούμε δηλώσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Φαίνεται ότι ο κ.Πανοζάχος θέλει να αποφασίζει και να διατάζει. Δυστυχώς για εσάς κ.Περιφερειάρχη υπάρχουν και άτομα που νοιάζονται για το καλό του Δήμου. Αλλά μάλλον όποιος διαφωνεί με εσάς ή με τους αρθρογράφους-υποστηρικτές σας, λασπολογείται και επικρίνεται δημόσια. Αυτό τον τρόπο επιλέξατε εσείς για να συκοφαντήσετε ένα ολόκληρο χωριό και ειδικότερα έναν δυναμικό άνθρωπο υποστηρίζοντας πως έχει προσωπικό όφελος.Προσωπικό όφελος και βλέψεις σίγουρα δεν έχει ο κ.Χατζάρας μιας και δεν τον ενδιαφέρει καμία ανώτερη θέση και κανένα άλλο αξίωμα παρά μόνο η τιμή και η υπόληψη του που εσείς αρέσκεστε να διαβάλετε.»

dixit ΄Αλκης Χαντζάρας Φεβ 2008

*** ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1572 (16 Δεκεμβρίου 2002)
Αριθ.Η.Γ. 29407/3508

Μέτρα και όροι για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων

Άρθρο 10

Προυποθέσεις για την χορήγηση άδειας υγειονομικής ταφής αποβλήτων
στ] πριν την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ οι αρμόδιες υπερεσίες Περ/ντος και Υγιεινής του Νομού πραγματοποιούν ελέγχους σύμφωνα με το άρθρο 10 (παραγ.5) της 69728/1996 ΚΥΑ και το άρθρο 7 (παραγ.4) της 19396/1997 ΚΥΑ.