Συντονιστική Επιτροπή κατά του ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η δεύτερη πράξη του δράματος με τίτλο «Διαχείριση στερεών αποβλήτων» ξετυλίγεται από 14 Γενάρη στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, κινούμενο ακριβώς στα ίδια πλαίσια που είδαμε να παίζεται η πρώτη πράξη. Προκλητική αδιαφάνεια και εγκληματικές σκοπιμότητες σε βάρος της Δημόσια Υγείας, κομπογιαννίτικος τσαμπουκάς υπό την κρατική κηδεμονία και θρασύδειλες τακτικές που έρχονται να καταστρατηγήσουν την ίδια νομοθεσία που αποκτά μια άκρως επιλεκτική χρήση.

Με έγγραφο μιας αράδας ο Φορέας Διαχείρισης της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας, υπερπηδώντας σωρεία άλλων υποχρεώσεών του, καλεί τους Δήμους να λειτουργήσουν τον μόλις κατασκευασμένο ΧΥΤΑ με… «δικιά τους ευθύνη», αυτοανερώντας την ίδια του την ύπαρξη. Και ώ! του θαύματος, με ζηλευτή ταχύτητα άρχισε την επομένη κιόλας η εναπόθεση σκουπιδιών σε έναν ΧΥΤΑ που όχι μόνο δεν έχει πάρει ακόμη άδεια λειτουργίας, αλλά που δεν έχει γίνει η παραμικρή διαλογή σκουπιδιών και η βασική υποχρέωση της εφαρμογής προγραμμάτων ανακύκλωσης ούτε καν συζητείται. Η αλητεία των χωματερών έρχεται εκσυγχρονισμένη και σαφώς πολλαπλάσια απειλητική, τώρα όχι τόσο για τους κατοίκους των μακρύτερων Δήμων αλλά σαφέστατα για την ευρύτερη περιοχή των Δήμων Παραμυθιάς και Αχέροντα.

Η τραγική συμπαιγνία των παλιότερων και νεότερων βαθμών της Θεσπρωτικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έφερε σ΄έναν από τους πιο παραγωγικούς τόπους του Νομού μας ένα έκτρωμα που θα δέχεται 5.600 τόνους σκουπίδια από την Θεσπρωτία και 45.600 τόνους από την Πρέβεζα, φαίνεται να έχει την συνέχειά στα σημερινά γεγονότα. Ο κύριος πρωταγωνιστής του δράματος που δεν είναι άλλος από το Δήμο Παραμυθιάς, κάτω από το βάρος μιας αλλοπρόσαλλης τακτικής που υπάκουε σε κάθε άλλη ανάγκη εκτός των συμφερόντων του τόπου, κατάντησε έρμαιο των μεγάλων συμφερόντων που έχουν επιβάλει τον συγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό που θέλει την Θεσπρωτία χαβούζα της Ηπείρου.

Με βαθιά οδύνη οι κάτοικοι του Καρβουναρίου, μετά από τον άνισο αγώνα που δώσαμε για την τοποθέτηση του τεράστιου ζητήματος της διάθεσης των σκουπιδιών στην πραγματική του διάσταση, βλέπουμε να καταρρακώνεται κάθε έννοια νομιμότητας και κάθε ίχνος κράτος Δικαίου. Βλέπουμε να αρχίζουν άγνωστα απορριμματοφόρα (κάποια χωρίς πινακίδες) να αδειάζουν στο χωριό μας σκουπίδια όλων των ειδών (ακόμη και λάστιχα αυτοκινήτων) και να ξεμπροστιάζονται σαν τεράστιες «μπαρούφες» όλες οι διαβεβαιώσεις για σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ και σαν απολύτως ψεύτικες οι «ανησυχίες» για το περιβάλλον. Βλέπουμε να ενεργοποιούνται για μια ακόμη φορά υποχθόνιοι μηχανισμοί (εκβιασμών και υποσχέσεων) και προκλητικοί αυταρχισμοί με σκοπό την άμεση λειτουργία του ΧΥΤΑ, έστω και υπό παράνομο καθεστώς. Κάποιοι βιάζονται να μεταφέρουν τα προβλήματά τους στο χωριό μας.

Η Συντονιστική Επιτροπή κατά του ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι που ανανέωσε την λαϊκή της υπόσταση μέσα από μαζικότατη συνέλευση των κατοίκων την Κυριακή 18 Γενάρη, εκφράζει την αγανάκτησή της για τις νέες δρομολογήσεις και ήδη έχει προβεί σε μηνυτήρια αναφορά έναντι κάθε υπεύθυνο. Καταγγέλλει για συνωμοτική στάση το Φορέα Διαχείρισης που παρ’ ότι φορέας θεσμικών οργάνων που υποχρεούται σε αυστηρή τήρηση της Νομοθεσίας, παρανομεί προκλητικά εις βάρος μας.

Δηλώνει ότι καμιά ανοχή δεν θα υπάρξει από το χωριό μας στο έγκλημα που πραγματοποιείται και ότι δεν πρέπει να συγχέεται η απογοήτευση με την αποδοχή. Θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσον τα συμφέροντα όλων εμάς που έχουμε αποφασίσει να συνδέσουμε το μέλλον μας μ΄αυτόν το τόπο και θα σταθούμε απέναντι σε κάθε έναν που τα επιβουλεύεται. Όσο και αν αισθανόμαστε μόνοι σ΄αυτή την πορεία, ξέρουμε ότι τα δίκαιά μας είναι πολύ μεγάλα και ότι πληρώνουμε βαρύ τίμημα για την εμπιστοσύνη που δείξαμε σε ανθρώπους που έχουν κάνει την ανυποληψία επάγγελμα.

Καρβουνάρι 20/01/2009

Πατήστε για μεγέθυνση
Πατήστε για μεγέθυνση
Πατήστε για μεγέθυνση
Πατήστε για μεγέθυνση