Ψήφισμα Σ.Ε.

ΛΕΥΚΙΜΜΗ 31/10/2008

Οι αρμόδιοι και επισπεύδοντες φορείς για τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων του Νομού Κέρκυρας ύστερα από δύο περίπου δεκαετίες, όχι μόνο δεν έδωσαν ολοκληρωμένη λύση στο κρίσιμο αυτό πρόβλημα αλλά αντίθετα οδήγησαν το Νομό σε πλήρες και τραγικό αδιέξοδο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη Δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την οικονομία και συνακόλουθα για την ίδια την Κερκυραϊκή κοινωνία στο σύνολό της.

Μετά την εκπόνηση τριών διαφορετικών σχεδίων διαχείρισης καταλήγουμε σήμερα στα εξής δραματικά δεδομένα:

  1. Δεν έχει ακόμη σχεδιαστεί και ξεκινήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων (ανακύκλωση-κομποστοποίηση), η οποία αποτελεί τη μόνη θεμιτή και αποδεκτή λύση ούτως ώστε ο ενιαίος τελικός αποδέκτης να λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ και όχι ως ΧΥΤΑ.

  2. Δεν έχει ακόμη σχεδιαστεί η διαχείριση των επικίνδυνων στερεών αποβλήτων του Νομού με αποτέλεσμα η τεράστια αλυσίδα των επικίνδυνων αποβλήτων να μολύνει καταστροφικά και ανεξέλεγκτα ολόκληρο το Νομό.

  3. Το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων (το τρίτο κατά σειρά) και όσον αφορά το Νομό Κέρκυρας, βρίσκεται ακόμη στο πρώτο στάδιο, αν εξαιρέσουμε την υπερκορεσμένη χωματερή στο Τεμπλόνι και τον υπό κατασκευή παράνομο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρα στη θέση Μεσοράχια.

Για τις δύο παραπάνω εγκαταστάσεις επισημαίνουμε:

  1. Στο Νομό Κέρκυρας λειτουργεί, με την ανοχή όλων και με βάση την παράνομη παράταση ισχύος της ΑΠΟ (Απόφασης Περιβαλλοντικών Όρων) για άλλα 10 χρόνια από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, και την επίσης παράνομη δεύτερη αδειοδότηση του Νομάρχη Κέρκυρας, η υπερκορεσμένη χωματερή στο Τεμπλόνι, χωρίς καμία δυνατότητα διευθέτησης, η οποία αποτελεί κυριολεκτικά βόμβα για ολόκληρο το Νομό και όχι μόνο.

  2. Κατασκευάζεται ο θεσμικά και νομικά παράνομος ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας χωρίς χωροθέτηση με πλαστογραφημένα περιβαλλοντικά οικιστικά και κοινωνικά στοιχεία, στο πλέον ακατάλληλο σημείο του Δήμου Λευκιμμαίων με την προκλητική και διαχρονική παρουσία των ΜΑΤ και του Εισαγγελέα.

Ειδικά για τον ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας:

  1. Η χωροθέτησή του είναι η μόνη πράξη που παράνομα και καταχρηστικά μεταφέρθηκε από το ακυρωμένο, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, πρώτο Σχέδιο Διαχείρισης στο δεύτερο, με τις σχετικές προκλητικές αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου το 2000 και 2002, εκτός βέβαια από τον υπό κατασκευή, τότε, ΧΥΤΑ Κεντρικής Κέρκυρας.

  2. Ο ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας είναι το μόνο έργο που μονομερώς προωθήθηκε στα συγχρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με την αποκατάσταση των δύο χωματερών στο Τεμπλόνι.

  3. Το τρίτο σχέδιο διαχείρισης καταργεί επίσημα τον παράνομα παγωμένο ΧΥΤΑ Βόρειας Κέρκυρας, καταργεί επίσης τις τέσσερις κύριες διαχειριστικές ζώνες του Νομού και τις ενοποιεί σε μία, επιτρέποντας την ελεύθερη διακίνηση των σκουπιδιών από το ένα άκρο του Νομού στο άλλο και τέλος υιοθετεί την αρχή της εγγύτητας, εξασφαλίζοντας έτσι τη νομότυπη αποκομιδή και εναπόθεση των σκουπιδιών ολόκληρου του Νομού στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ του Νότου.


Με όλα τα παραπάνω γίνεται πλέον φανερό ότι ο ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα και μοναδική σανίδα σωτηρίας, μπροστά στο αδιέξοδο που έχουν οδηγήσει οι αρμόδιοι το Νομό Κέρκυρας.

Το παραπάνω συνωμοτικό σχέδιο που εξυφάνθει και σιωπηρά λειτουργεί από τις αρχές της τρέχουσας 10ετίας, σήμερα που το Τεμπλόνι δεν έχει παρά μερικούς μήνες ζωής, ήρθε η ώρα για την υλοποίησή του.

Αυτοί είναι οι λόγοι που σύσσωμη η κοινωνία της Λευκίμμης αντιδρά και παλεύει ενάντια στη δημιουργία του ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια.

Με βάση τα παραπάνω ζητάμε από τη Δημοκρατική κοινωνία της Κέρκυρας, αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες:

  1. Να συμπαρασταθεί στη δοκιμαζόμενη κοινωνία της Λευκίμμης και να συστρατευθεί στο δίκαιο αγώνα της.

  2. Να καταδικάσει πάλι τη διαχρονική παρουσία των ΜΑΤ στη Λευκίμμη και να αξιώσει την άμεση αποχώρησή τους.

  3. Να απαιτήσει την άμεση διακοπή των εργασιών του παράνομου ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας και να αξιώσει την ματαίωσή του.

  4. Να διεκδικήσει την άμεση προώθηση ολοκληρωμένου σχεδιασμού διαχείρισης όλων των στερεών αποβλήτων του Νομού σε ενιαίο κέντρο και την άμεση δρομολόγηση προγραμμάτων διαχείρισης για το μεταβατικό διάστημα μέχρι την υλοποίηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης.


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Σχετικά άρθρα
Συναντήθηκαν στο Σύνδεσμο