Συγκρούσεις κατοίκων με ΜΑΤ στην Λευκίμμη

Από την Πέμπτη το μεσημέρι ως το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη συμπλοκές ανάμεσα σε κατοίκους της Λευκίμμης και δυνάμεων των ΜΑΤ.

Οι κάτοικοι της Λευκίμμης είχαν αποκλείσει την πρόσβαση προς την υπό κατασκευή χωματερή διαμαρτυρόμενοι για την δημιουργία ενός έργου που θα μετατρέψει την περιοχή τους σε κόλαση.

Οι Δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν απρόκλητα στους συγκεντρωμένους με αποτέλεσμα να τραυματίσουν έναν γέροντα ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κέρκυρας και την σύλληψη μιας γυναίκας η οποία και κρατήθηκε μέσα στον χώρο της χωματερής. Στις συμπλοκές που ακολούθησαν οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν χημικά και δακρυγόνα και οι διαδηλωτές τους ;απάντησαν με πετροπόλεμο. Κατά την διάρκεια των συγκρούσεων κάηκε ένα τζιπ της αστυνομίας και τελικά οι συγκρούσεις σταμάτησαν αργά το βράδυ.

Έντονες συζητήσεις γίνονται από αρκετούς νέους Λευκιμμιώτες για την ανάγκη δημιουργίας κίνησης που να εκφράσει με οργανωμένο τρόπο τις απόψεις και τις αντιδράσεις τους απέναντι στην δημιουργία χωματερής αλλά και για τα προβλήματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το περιβάλλον. Η ανυποληψία στην οποία έχουν περιέλθει τόσο τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και οι κομματικοί μηχανισμοί έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της κοινωνικής ζωής.

Πριν από μερικές μέρες οι κάτοικοι μετέφεραν τα σκουπίδια της περιοχής και τα άφησαν μπροστά στο δημαρχείο. Ενώ ο Δήμαρχος από την μεριά του απειλούσε τους κατοίκους ότι θα κόψει το ρεύμα.

Στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου της Κέρκυρας διαπιστώθηκε η άρνηση να χαραχθεί μια πορεία συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων στον νομό με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει και οι αντιδράσεις των κατοίκων του Τεμπλονίου όπου γίνεται η εναπόθεση του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων του νησιού.

Οι αντιδράσεις και των κατοίκων του Τεμπλονίου έχουν σαν αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι όγκοι των σκουπιδιών στην πόλη και στους υπόλοιπους Δήμους του νησιού.

Είναι φανερό πλέον ότι ,αν δεν υπάρξει η βούληση από την πλευρά των Δημάρχων για την δρομολόγηση της συνολικής λύσης του προβλήματος όπως προτείνουν οι κάτοικοι και οι φορείς τους, σύντομα το πρόβλημα θα πάρει εφιαλτικές διαστάσεις σε όλο το νησί.

Όχι μόνο δεν θα εκτονωθούν οι αντιδράσεις των Λευκιμμιωτών άλλα θα προστεθούν και οι αντιδράσεις άλλων περιοχών της Κέρκυρας που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Κέρκυρα 21 Νοεμβρίου 2008

Για την Εφημερίδα «Πρίν»
Σταμάτης Κυριάκης