Συνέντευξη Νομάρχη - Έκθεση καταπέλτης κατά του Συνδέσμου Καθαριότητας

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Νομάρχης Κέρκυρας κ. Στέφανος Πουλημένος την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008 στον δημοσιογράφο Γιάννη Ασωνίτη μεταξύ άλλων δήλωσε ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε σημείο που εγκυμονούν κινδύνους για την δημόσια υγεία και ότι φοβάται στην απουσία μιας οριστικής και αξιόπιστης λύση βλέποντας επίσης την ανακύκλωση να μην προχωράει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε.

Ερωτηθείς για τον Καποδίστρια 2, ο κ. Πουλημένος δήλωσε ότι οι δήμαρχοι δεν έδειξαν προσοχή στα περιβαλλοντικά θέματα και την διαχείριση των απορριμμάτων αλλά περιορίστηκαν στο τι θα γίνει, με ποιον θα πάνε, με το πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες σε εκλογή και σε εκλογιμότητα του καθενός.

Εδώ θα θέλαμε να προσθέσουμε κ. Νομάρχη ότι πρωταρχικό μέλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης (δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι) ήταν πάντοτε να εξασφαλίζουν τα ατομικά τους συμφέροντα (τουλάχιστον έτσι μας έχει δείξει η εμπειρία μέχρι τώρα). Πότε τους άγγιξαν περιβαλλοντικά θέματα για να ενδιαφερθούν και τώρα;

Παρακάτω, η συνέντευξη από την πρωινή εκπομπή «Μια στο καρφί και μια στο πέταλο» στο ραδιόφωνο του Αντέννα Κέρκυρα

Δημοσιογράφος
Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω κ. Νομάρχα και κινούνται οι υπηρεσίες της Νομαρχίας, αυτή είναι η δικής σας υποχρέωση και αυτό προβλέπει ο νόμος τουλάχιστον. Με μία έκθεση καταπέλτη κατά του Συνδέσμου Καθαριότητας διότι κ. Νομάρχα πολλές φορές παρ’ ότι ορισμένοι διαφωνούν με τις απόψεις μας και τους σχολιασμούς από αυτήν την εκπομπή, οι πολίτες κ. Νομάρχα έχουν δίκιο.

Έχουν δίκιο όταν βλέπουν μία τέτοια κατάσταση στην περιοχή τους. Και οι πολίτες της Λευκίμμης έχουν και αυτοί τις αμφιβολίες τους διότι δεν υπάρχει η εμπιστοσύνη πολίτη και τοπικής αυτοδιοίκησης κ. Νομάρχα.

Νομάρχης
Είναι αλήθεια ότι στην περίπτωση της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους φορείς της αυτοδιοίκησης. Θέλω να σας πω κ. Ασωνίτη ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα όργανα ελέγχου της Νομαρχίας, δηλαδή το κλιμάκιο ελέγχου περιβάλλοντος το ΚΕΠΕ κάνει αυτήν την δουλειά. Έχει κάνει πολλές εκθέσεις, έχει περίπου μία κατά μήνα, κατά δίμηνο παρουσία στο ΧΥΤΑ, ελέγχει την κατάσταση και συντάσσει εκθέσεις οι οποίες κοινοποιούνται προς όλους τους εμπλεκόμενους.

Τα πράγματα βέβαια την τελευταία περίοδο έχουν φτάσει σε σημείο που εγκυμονούν κινδύνους για την δημόσια υγεία. Τα σκουπίδια είναι εκτεθειμένα. Υποβάλλονται μηνύσεις εναντίων των ελεγκτικών οργάνων…

Δημοσιογράφος
Όχι κ. Νομάρχα, τα σκουπίδια εξακολουθούν να μην θάβονται, η μονάδα του βιολογικού δεν λειτουργεί σωστά. Δεν φτιάχτηκε ο περιμετρικός τοίχος και όπως γνωρίζετε η επεξεργασία των στραγγισμάτων και ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς…

Νομάρχης
Κοιτάξτε, αυτό είναι μία φυσική κατάληξη της πορείας του της διαχείρισης των απορριμμάτων από το ξεκίνημα λειτουργίας του ΧΥΤΑ καθώς την πρώτη περίοδο δεν έγινε διαλογή, πήγαιναν όλα εκεί, φορτώθηκε υπέρμετρα από το γεγονός ότι δεν λειτούργησε ο ΧΥΤΑ στην βόρεια Κέρκυρα και ερχόταν όλα τα σκουπίδια της Κέρκυρας εκεί και ήταν βέβαιο ότι ενώ προβλεπόταν για 19 χρόνια η λειτουργία του ΧΥΤΑ εξαντλήθηκε ο χώρος εκεί σε πολύ μικρότερη χρονική περίοδο.

Είναι κορεσμένη η κατάσταση εκεί και έπρεπε εδώ και καιρό να είχαμε προχωρήσει στο 2ο ή και στο 3ο κύτταρο έτσι ώστε να υπάρξει η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων με τις προϋποθέσεις και τους περιβαλλοντικούς όρους από την αρχή λειτουργίας της εγκατάστασης.

Δημοσιογράφος
Κύριε Νομάρχα ερωτώ λοιπόν, αφού το θέμα της ανακύκλωσης δεν προχωράει έτσι; Αυτό βέβαια όταν δεν προχωράει…

Νομάρχης
Δεν προχωράει με τους ρυθμούς που θα θέλαμε. Έχουνε γίνει βήματα …

Δημοσιογράφος
Κύριε Νομάρχα, το ρεπορτάζ δεν αποδεικνύει αυτό το πράγμα. Το ρεπορτάζ είναι ότι κάτοικοι από τον Βορρά μέχρι τον Νότο διαμαρτύρονται παρ’ ότι υπάρχουν 1550 κάδοι σήμερα σε όλη την νομαρχιακή περιφέρεια της Κέρκυρας, το προσωπικό είναι πάρα πολύ λίγο ….

Νομάρχης
Και τα αυτοκίνητα ανεπαρκή για να κάνουν κανονική αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών. Αυτό είναι γνωστό. Για αυτό το ποσοστό των ανακυκλώσιμων που περνάνε από την διαλογή στο κύτταρο είναι πολύ χαμηλό. Είναι περίπου στο 3%. Καταλαβαίνετε ότι τα περιθώρια είναι πολύ μεγάλα ότι όσο μεγαλώνει η ποσότητα των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται που διαλέγονται και πάνε για ανακύκλωση τόσο μικραίνει ο όγκος αυτών που πάνε για υγειονομική ταφή. Το ένα εξαρτάτε από το άλλο. Το ένα είναι συνάρτηση του άλλου.

Το γεγονός ότι δεν προχώρησε η ανακύκλωση επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την λειτουργία του ΧΥΤΑ και μείωσε τον χρόνο που μπορεί να αντέξει να υποδέχεται απορρίμματα από όλο τον Νομό.

Δημοσιογράφος
Κύριε Νομάρχα, η λογική απόδειξη λέει ότι πρέπει να μπει στην πρώτη προτεραιότητα το θέμα της ανακύκλωσης για μην επιβαρύνονται, γιατί όσοι και ΧΥΤΑ να γίνουν στην Κέρκυρα, αν δεν υπάρχει μια σοβαρότητα ότι αφορά την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος θα έχουμε ένα συνεχές πρόβλημα σε αυτό τον τόπο.

Νομάρχης
Έτσι είναι, έτσι είναι και θα πρέπει να βρεθεί μία μόνιμη, μια οριστική, μία αξιόπιστη λύση η οποία θα αντέξει για πολλά χρόνια και θα απαντήσει στο μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του νομού και φοβούμαι ότι μέχρι αυτήν την στιγμή που μιλάμε κ. Ασωνίτη τέτοια λύση δεν φαίνεται στον ορατό ορίζοντα.

Δημοσιογράφος
Κύριε Νομάρχα, πιστεύεται ότι δηλαδή ότι ο 2ος Καποδίστριας έχει σταματήσει το ενδιαφέρον των νυν δημάρχων για θέματα περιβάλλοντος και καθαριότητας; Δηλαδή συμβάλει αυτό εις το μη ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος;

Νομάρχης
Είναι αλήθεια ότι η συζήτηση για την αλλαγή του διοικητικού χάρτη της χώρας αλλά και της Κέρκυρας οδήγησε σε μια εσωστρέφεια στην λειτουργία των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, για το τι θα γίνει, με ποιον θα πάμε, με το πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες σε εκλογή, σε εκλογιμότητα του καθενός και δεν στράφηκε περισσότερο η προσοχή στα θέματα τα περιβαλλοντικά και την διαχείριση των απορριμμάτων τα οποία είναι πάρα πολύ σοβαρά που μπορούν να εξελιχθούν σε τέτοιο σημείο που να επηρεάσουν καθοριστικά και το μέλλον του τόπου.

Φανταστείτε να ταυτιστεί στην συνείδηση των Ευρωπαίων επισκεπτών η Κέρκυρα με αυτό που συνέβη στην Νάπολι της Ιταλίας. Υπάρχει χειρότερο πλήγμα για το μέλλον του τόπου μας εάν η Κέρκυρα έχει διαμορφώσει εικόνα ανάλογη την Νάπολι της Ιταλίας; Έχουμε καταστραφεί!

Δημοσιογράφος
Κύριε Νομάρχα θέλω να πιστεύω ότι τα θέματα αυτά της τοπικής αυτοδιοίκησης, βέβαια ο καθένας από τους δημάρχους λόγω του ότι είναι και μικροί δήμοι δεν μπορεί να τα λύσει κανείς από μόνος του, αλλά ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός κύριε Νομάρχα, και μεταξύ των υπηρεσιών της Νομαρχίας την οποία εσείς προΐστασαι αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι γεγονός τουλάχιστον για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Νομάρχης
Θέλω να ξεκαθαρίσω και σε σας κ. Ασωνίτη και στους ακροατές σας ότι η νομαρχία έχει μια αρμοδιότητα συγκεκριμένη. Τον έλεγχο των περιβαλλοντικών όρων και των όρων υγιεινής στην λειτουργία του ΧΥΤΑ. Την διαχείριση των απορριμμάτων συνολικά. Περιβαλλοντικούς όρους και όρους υγιεινής και ο Νομάρχης έχει την ευθύνη να χορηγεί ή να μην χορηγεί άδεια λειτουργίας στις εγκαταστάσεις αυτές.

Δημοσιογράφος
Επειδή όμως έχετε χορηγήσει, έστω για την βοήθεια της επίλυσης του θέματος …

Νομάρχης
Δεν είχαμε ούτε επιλογή κ. Ασωνίτη, το ξέρετε αυτό …

Δημοσιογράφος
Το ξέρω ότι δεν είχατε άλλη επιλογή και καλός κάνατε κατά την δική μου άποψη και κάνατε μία τέτοια παραχώρηση, αλλά όμως να συνεχίζει η τοπική αυτοδιοίκηση με τέτοιους ρυθμούς και με τέτοια αδιαφορία για να λύσουν … δεν μπορεί να το κατανοήσει κανείς λογικός άνθρωπος.

Νομάρχης
Φοβούμαι ότι τα περιθώρια κινήσεων είναι πολύ περιορισμένα. Μην φαντάζεστε ότι μπορούν να γίνουν θαύματα στην περίπτωση αυτή στην κατάσταση που έχει βρεθεί ο Σύνδεσμος.

Δημοσιογράφος
Γιατί κ. Νομάρχα;

Νομάρχης
Διότι το κύτταρο το οποίο λειτουργεί σήμερα είναι ήδη υπερφορτωμένο και υπερκορεσμένο. Χρήματα ο Σύνδεσμος για να προχωρήσει δεν έχει και δυστυχώς η συμμετοχή των δήμων στην οικονομική διαχείριση του συνδέσμου δεν είναι αυτή που πρέπει.

Δημοσιογράφος
Κύριε Νομάρχα, τι μου λέτε, ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης είπε «όσα χρήματα θέλετε» στην Κέρκυρα για αυτό το θέμα ή εκτός και αν το λένε στα λόγια.

Νομάρχης
Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό ανταποκρίνεται στα πράγματα δεν γνωρίζω σε ποιο βαθμό αυτό μπορεί να γίνει. Ότι υπάρχει πράγματι μία προτεραιότητα στο υπουργείο εσωτερικών να χρηματοδοτούνται οι εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων αυτό είναι γεγονός και αυτό ….


(Λόγο τεχνικών προβλημάτων δεν διαθέτουμε ολόκληρη την συνέντευξη. Παρακαλούμε όποιος την έχει να μας την προωθήσει.)






Πηγή: Αντέννα Κέρκυρα