Επεισόδια μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ στα Γιάννενα

Πατήστε για μεγέθυνση
«Μήπως κι εσύ γέρο χρειάζεσαι ένα χέρι ξύλο;»



Επεισόδια σημειώθηκαν στο Ελληνικό Ιωαννίνων, όταν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να απωθήσουν κατοίκους της περιοχής που έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αντιδρώντας στην κατασκευή ΧΥΤΑ.

Η περιοχή μετατράπηκε σε «πεδίο μάχης». Τα ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα στους περίπου 200 συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα ένας ηλικιωμένος να μεταφερθεί με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο. Επιπλέον, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά από πέτρες που έριξαν εναντίον τους νεαροί, οι οποίοι είχαν φτάσει νωρίτερα από τα Γιάννενα για να συμπαρασταθούν στους κατοίκους.

Περίπου μισή ώρα μετά, οι συγκεντρωμένοι απωθήθηκαν και άρχισε η εγκατάσταση μηχανημάτων στο χώρο που θα κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο Ελληνικό Ιωαννίνων βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που μεταφέρθηκαν από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ήπειρο, έχοντας μετατρέψει την περιοχή γύρω από τον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ σε «φρούριο».

Πηγή: zougla.gr


Στη ΝΕΤ μόλις είπε ο ανταποκριτής στην περιοχή ότι 19 διμοιρίες των ΜΑΤ μεταφέρθηκαν στην περιοχή και συγκρούστηκαν με 150 κατοίκους, αλλά και μεταφερόμενα άτομα του αριστερού χώρου, που ήρθαν από Αθήνα (δεν ισχύει) και πετούσαν πέτρες και μολότωφ στις αστυνομικές δυνάμεις.

Από άτομα στο σημείο μάθαμε πως έφτασαν περίπου 15 κλούβες, 9 από τις οποίες έκαναν την εμφάνισή τους μπροστά στο πρώτο οδόφραγμα, που είχαν στήσει οι κάτοικοι. Όταν πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής, άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα και να χτυπούν αδιακρίτως όσους στέκονταν εκεί. Δύο αλλοδαποί εργάτες που μπήκαν μπροστά, μάλλον κατέληξαν στο νοσοκομείο, αφού για ώρα τους είχαν πιάσει και τους σάπιζαν. Οι συγκεντρωμένοι αντιστάθηκαν για όσο μπόρεσαν να αντέξουν, αλλά τελικά διασπάστηκαν και τράπηκαν σε φυγή, αφού η ατμόσφαιρα είχε γίνει αφόρητη από τα χημικά. Εδώ και δύο ώρες περίπου, έχει ξεκινήσει η μπουλντόζα το έργο της διάνοιξης του δρόμου προς τον χώρο, όπου θα γίνει ο ΧΥΤΑ, υπό την κάλυψη των ΜΑΤ, που έχουν παραταχθεί ο ένας δίπλα στον άλλο σε όλο το μήκος του δρόμου από την είσοδο του χωριού ως το βουνό, ενώ μεγάλη δύναμη παραμένει στρατοπεδευμένη σε παρακείμενο λόφο. Ο κόσμος που είχε σπεύσει από τα Γιάννενα σε συμπαράσταση των κατοίκων από χθες το βράδυ έχει συγκεντρωθεί τώρα στο χωριό, μαζί με τους περισσότερους κατοίκους.