Η Αστυνομία θέλει να φύγει από τον ΧΥΤΑ - Ο Σύνδεσμος ζητά να παραμείνει μέχρι την λειτουργία του!!

Μία νέα αποκάλυψη κάνει σήμερα η σελίδα μας.
Αφορά στο γεγονός της παραμονής των αστυνομικών δυνάμεων στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, παρά τις αντίθετες απόψεις των κατοίκων της Λευκίμμης, παρά το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκιμμαίων και του Δήμου Κερκυραίων που ζητούν την αποχώρηση τους. Όπως έχουμε αποκαλύψει, ο Σύνδεσμος Καθαριότητας ήταν εκείνος που ζήτησε τη συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων, και όπως φαίνεται από τα νέα έγγραφα που παρουσιάζουμε ο Σύνδεσμος Καθαριότητας είναι εκείνος που ζήτησε την παραμονή τους, αν και ζητούσαν την αποχώρησή τους :
1. Δύο τουλάχιστον δημοτικά Συμβούλια (Κερκυραίων και Λευκιμμαίων).
2. Οι Νομαρχιακές Επιτροπές των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ
3. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο
4. Κοινωνικοί φορείς ( πχ Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι, Επιτροπή Αγώνα κλπ) της Λευκίμμης.
5. Προσωπικότητες όπως ο γεννετιστής κ. Πανδής, ή ο μουσικοσυνθέτης κ. Σαμοϊλης.
6. Δύο βουλευτές κατέθεσαν ερωτήσεις στη Βουλή σχετικές με την παρουσία των ΜΑΤ και πληροφορίες μας αναφέρουν ότι έχει κατατίθεται ή έχει ήδη κατατεθεί και ερώτηση σχετική με το κόστος της παραμονής των αστυνομικών δυνάμεων στην Κέρκυρα.

Γενικά: Υπήρχε μία σαφής αντίθεση στην περαιτέρω παραμονή των αστυνομικών δυνάμεων στην Κέρκυρα. Ο Σύνδεσμος Καθαριότητας όμως, δεν ζητά απλά την παραμονή τους ως την κατασκευή του έργου, αλλά επεκτείνει τον χρονικό ορίζοντα μέχρι και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ!!! Σημειώνουμε ότι η αλληλογραφία που παρουσιάζουμε αποκαλύπτει και κάτι ακόμα: Η Αστυνομία θέλει να απεμπλακεί άμεσα από το ΧΥΤΑ της Κέρκυρας και προτείνει στο Σύνδεσμο να προσλάβει σεκιούριτι ή άλλο προσωπικό.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: ΠΑΡΤΕ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ

Παρά τη γενικευμένη, σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, διατυπωμένη άποψη περί αποχώρησης των ΜΑΤ, τα νέα έγγραφα που παρουσιάζουμε σήμερα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Σύνδεσμος Καθαριότητας, αν και η Αστυνομία ζήτησε να αποχωρήσει από το χώρο του ΧΥΤΑ, προτείνοντας μάλιστα στο Σύνδεσμο να προβεί «άμεσα» «στην πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (securiti)», προκειμένου να αναλάβουν « τη φύλαξη των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων, στο χώρο του ΧΥΤΑ Νοτίου Κέρκυρας», ο Σύνδεσμος Καθαριότητας απάντησε ότι στα πλαίσια της «συντεταγμένης πολιτείας, την οποία εκφράζετε» (σ.σ. απευθύνεται προς την Αστυνομική Διεύθυνση Κερκύρας) «είναι αναγκαία η εξασφάλιση της απρόσκοπτης ολοκλήρωσης της κατασκευής, παράδοσης και λειτουργίας του έργου». Δηλαδή, ο Σύνδεσμος ζητά την παραμονή των ΜΑΤ στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης όχι απλώς μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής και παράδοσης του έργου, αλλά και της λειτουργίας του!!! ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ Αναλυτικά, τα έγγραφα έχουν ως εξής: Στις 13 Αυγούστου η Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας στέλνει στον Σύνδεσμο Καθαριότητας έγγραφο με θέμα «Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Φύλαξη εγκαταστάσεων και μηχανημάτων από ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής Υπηρεσιών ασφαλείας (security)». Στο έγγραφο αναφέρει «…λόγω ότι το έργο «Κατασκευή ΧΥΤΑ Νοτίου Κερκύρας» βαίνει προς ολοκλήρωση, παρακαλούμε όπως, προβείτε άμεσα στη πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (security), προκειμένου αναλάβετε τη φύλαξη των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων, στο χώρο του ΧΥΤΑ Νοτίου Κερκύρας. Επίσης σας κάνουμε γνωστό ότι σε κάθε περίπτωση που ζητηθεί η παροχή συνδρομής από την Ελληνική Αστυνομία, η υπηρεσία μας θα ενεργήσει σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 159 και 161 του ΠΔ 141/91 και την ισχύουσα νομοθεσία». Αυτό το τελευταίο σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι αν μας ζητήσετε να μείνουμε, θα μείνουμε, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος. Αλλωστε η Αστυνομία ήδη από τις 16 Φεβρουαρίου έχει κάνει μία μεγάλη σύσκεψη στην Αθήνα, στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, με την παρουσία των Διευθυντών των Υπηρεσιών της και εκεί συζητήθηκε το θέμα της φύλαξης των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων των ΧΥΤΑ από την Αστυνομία. Και μία από τις οδηγίες που εδόθησαν τότε, έλεγε το εξής: «σε κάθε περίπτωση που ζητηθεί η παροχή συνδρομής από την Ελληνική Αστυνομία, οι αρμόδιες Υπηρεσίες μας θα ενεργήσουν σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 159 και 161 του ΠΔ 141/1991». Αυτό ακριβώς έκανε χρήση και ο Σύνδεσμος Καθαριότητας και ζήτησε ό,τι ζήτησε.

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Στις 28 Αυγούστου ο Σύνδεσμος Καθαριότητας απαντά στο έγγραφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας και αναφέρει τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι στη συνεδρίαση της Τετάρτης 27 Αυγούστου 2008 τέθηκε υπόψη των μελών του Συμβουλίου του Συνδέσμου Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος Ν. Κέρκυρας το υπ’ αριθμόν 1008/14/23/1-ρμ έγγραφο σας σε σχέση με τη φύλαξη των εγκαταστάσεων και μηχανημάτων στο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας. Το ΔΣ μετά από διεξοδική και ευρύτατη συζήτηση θεωρεί ότι στα πλαίσια της συντεταγμένης Πολιτείας, την οποία εκφράζετε, είναι αναγκαία η εξασφάλιση της απρόσκοπτης ολοκλήρωσης της κατασκευής, παράδοσης και λειτουργίας του έργου». Το έγγραφο υπογράφει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας και Προστασίας του Περιβάλλοντος Νήσου Κέρκυρας και Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Σωτήρης Μικάλεφ.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Ο Σύνδεσμος λοιπόν ζητά την παραμονή των ΜΑΤ στην Κέρκυρα μέχρι την κατασκευή, την παράδοση του έργου. Λέει όμως και κάτι ακόμα: «και λειτουργίας του έργου». Δηλαδή δεν ζητά απλώς να παραμείνουν τα ΜΑΤ μέχρι την κατασκευή και την παράδοση, αλλά ζητά από την αστυνομία και την απρόσκοπτη λειτουργία του έργου. Πότε θα φύγουν δηλαδή τα ΜΑΤ; Μάλλον ποτέ, αφού θα πρέπει η αστυνομία να εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία του έργου. Η ΑΔ Κέρκυρας με έγγραφό της, με ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου 2008, αναφέρει: «Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο κατασκευής ΧΥΤΑ είναι για την συνδρομή του εργολάβου, βάσει της (γ) σχετικής παραγγελίας του κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Κέρκυρας». Πρόκειται για το έγγραφο με ημερομηνία 27-3-2008 που είχε στείλει η Εισαγγελία Πλημ/κών Κέρκυρας μετά τις επίμονες οχλήσεις του Συνδέσμου Καθαριότητας και το οποίο είχαμε αποκαλύψει τότε.
Συνεχίζει η Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας: «Μετά την ολοκλήρωση κατασκευής, η Υπηρεσία μας δεν υποχρεούται να διαθέτει δυνάμεις για τη φύλαξη, πλην βεβαίως στο πλαίσιο της συντεταγμένης πολιτείας την επιτήρηση όπως σε όλες τις επιχειρήσεις». Δηλαδή: Αν μας καλέσετε, επικαλούμενοι το γνωστό λόγο, θα παραμείνουμε. Όμως η Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας υπενθυμίζει και κάτι ακόμα: «Με το (δ) σχετικό έγγραφο διαφαίνεται η υποχρέωση του Συνδέσμου Καθαριότητας για πρόσληψη ιδιωτικής επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφαλείας ή προσωπικού για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων και μηχανημάτων του ΧΥΤΑ Νοτίου Κέρκυρας». Και καταλήγει: «Κατόπιν των ανωτέρω γίνεται σαφές ότι τη φύλαξη ή την ευθύνη φύλαξης και προστασίας της εγκατάστασης του ΧΥΤΑ μετά την ολοκλήρωση του έργου, την αναλαμβάνει ο Σύνδεσμος σας».

Δημήτρης Σ. Καρύδης, 06/10/2008

Πηγή: Κερκυραϊκή χώρα