ΧΥΤΑ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ

View in English
“Τα πιο φλογερά μέρη στην κόλαση προορίζονται για εκείνους που, σε καιρούς μεγάλης ηθικής κρίσης, διατήρησαν την ουδετερότητά τους”
Δάντης “Κόλαση” (εκδ.Ζαχαρόπουλος)

Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ Κο ΜΠΟΥΚΑ

Αγαπητέ κε Μπούκα, από τις 29 Μαΐου 2008 που παρευρεθήκατε στα γεγονότα «εισβολής», σας παρακολουθώ ανελλιπώς και προσέχω τις δηλώσεις σας που αφορούν τη σχέση Λευκιμμιωτών αγωνιστών και ΧΥΤΑ Λευκίμμης-Κέρκυρας
Μου είναι δύσκολο να σας καταλάβω γιατί τη μια εκφέρεστε ως τιμητής του αγώνα, την άλλη ως κριτής και τελευταία επικριτικώς για τη στάση των αγανακτισμένων κατοίκων
• Σας δόθηκε ο λόγος για χαιρετισμό και είπατε….να σταματήσει το έργο μέχρι να φύγουν τα ΜΑΤ….Ερώτημα: είστε υπέρ ή κατά του έργου , αφού φύγουν τα ΜΑΤ;
• Παραπονεθήκατε πως οι δηλώσεις σας δεν αναρτώνται στην ιστοσελίδα του χυτα –λευκίμμης σκόπιμα. Ερώτημα: όταν στείλατε τις δηλώσεις σας αναρτήθηκαν;
• Αναφέρεστε απαξιωτικά στην ενέργεια διάλυσης της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Αν η ενέργεια απομονωθεί και κριθεί αποσπασματικά, έχετε απόλυτο δίκιο. Είναι γεγονός πως τέτοιες ενέργειες καταλύουν τη δημοκρατία που και εγώ , όπως ενδεχομένως και εσείς, αγωνίστηκα για να εδραιωθεί. Όμως αν αυτό το γεγονός τοποθετηθεί ως εξέλιξη και συνέχεια των γεγονότων τη Λευκίμμης, σίγουρα οι δηλώσεις σας είναι αντιφατικές.
Δεν αναφέρεστε καθόλου στη συμπεριφορά του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας που εσείς ως κόμμα στηρίξατε. Ρωτήσατε γιατί αυτή η συμπεριφορά; Γνωρίζετε τις ενέργειες του δημάρχου δηλώσεις και πρακτικές του; Για ποια δημοκρατία μιλάτε; Γιαυτήν που στελέχη του κόμματος σας εδραίωσαν για 20 χρόνια;
-Δεν είναι κατάλυση δημοκρατίας η διγλωσσία του δημάρχου;
-Δεν είναι κατάλυση δημοκρατίας η αναλγησία και αυταρχικότητα του κράτους που στηρίζεται από τους υποστηρικτές και εκφραστές του παράνομου ΧΥΤΑ Λευκίμμης;
-Δεν είναι κατάλυση δημοκρατίας η δημιουργία «αναπτυξιακών» έργων με τη παρουσία και δράση των δυνάμεων καταστολής; Ποιες οι ενέργειες σας στη θέση σας να φύγουν τα ΜΑΤ από τη Λευκίμμη; Μήπως φέρατε 100 ανθρώπους σας να διαμαρτυρηθείτε γιαυτό; Μήπως ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας οργανώσατε κάποιο συλλαλητήτιο;
-Δεν είναι κατάλυση δημοκρατίας ο δήμαρχός μας να εμπαίζει και να προκαλεί τους δημότες του;
-Δεν είναι κατάλυση δημοκρατίας όλα τα μέλη του συνδέσμου καθαριότητας να αρνούνται την εισαγγελική εντολή να δοθεί η μελέτη του έργου και ο δήμαρχος μας να σφυρίζει αδιάφορα;
-Δεν είναι κατάλυση δημοκρατίας όταν στελέχη του κόμματος σας και όχι μόνον απέκρυψαν και παραποίησαν τα στοιχεία της πλασματικής χωροθέτησης του έργου;
Για όλα αυτά ένα σχόλιο δεν κάματε και σας προκαλώ να ενημερωθείτε για να μη συλλαμβάνεστε ανακόλουθος. Προφανώς κε Μπούκα ταυτίζεται τον εαυτό σας με το κατεστημένο ΠΑΣΟΚ , και αυτό είναι το λάθος
Όταν λοιπόν ένας λαός από τις 9/1/08 μέχρι τώρα αγωνίζεται ανελλιπώς για τα συνταγματικά του δικαιώματα και συναντά την αδικία και την απαξία της αξιοπρέπειας του, δικαιούται και λάθη να κάνει και σε ακρότητες να προβεί. Οι όποιες ενέργειες των κατοίκων είναι πολύ μικρές σε κόστος κοινωνικό και μέγεθος , μπροστά στις αθλιότητες της επίσημης πολιτείας και των υποστηρικτών της στο έγκλημα που επιχειρείται στα Μισοράχια του δήμου Λευκιμμαίων
Οι κάτοικοι της Λευκίμμης με τη αντίστασή τους γράφουν ιστορία στη σύγχρονη εποχή και δίνουν μαθήματα αγωνιστικότητας, ανοχής, υπομονής, αυτοθυσίας, καρτερικότητας, υπερβατικότητας, μαχητικότητας, ακηδεμόνευτοι. Αντί λοιπόν της όποιας κρίσης-επίπληξης χρειάζονται δημόσιο έπαινο και αναγνώριση σε μια χρονική στιγμή που τα πάντα σιωπούν και τα πάντα είναι βυθισμένα σε βαθύ σκοτάδι και λήθαργο. Αδικείτε τον εαυτό σας, γιατί σας γνωρίζω, όταν επιλεκτικά και μονόπλευρα σχολιάζετε.
Τα όποια πολιτικά σας παιγνίδια, απευθύνομαι σε όλους που εκφέρουν κομματικό λόγο, μακριά από τις πλάτες των Λευκιμμιωτών

Κάντας Δημήτρης


Συναγωνιστή (στον αγώνα ενάντια στους Χ.Υ.Τ.Α.) Κάντα Δημήτρη

Διάβασα το σχόλιό σου για τον κ. Μπούκα.
Δεν γνωρίζω τα τοπικά δρώμενα, αλλά επειδή ανήκω στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. αισθάνομαι την ανάγκη να σε συγχαρώ για τις θέσεις σου.
Το κατεστημένο ΠΑ.ΣΟ.Κ. δημιουργησε το τεράστιο πρόβλημα (έγκλημα) με τους Χ.Υ.Τ.Α. και η Ν.Δ. το υλοποιεί.
Οι δαπλεκόμενοι και ωφελημένοι τα μέγιστα από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. (ο λαός τους λέει λαμόγια) οφείλουν αν μη τι άλλο να ζητήσουν συγνώμη από τον λαό, αντί να συνεχίζουν να προκαλούν.
Αναφέρομαι για περιπτώσεις που έχουμε και στην περιοχή μας και ίσως να ισχύει και για την δική σας περιοχή.
Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας, πέρα κι έξω από κομματικές ή άλλες δεσμεύεις και το καθένα θα τον κρίνει η ιστορία.
ΠΡΩΤΑ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑς, ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

ΚΟΛΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΝΑΒΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΥΓ. Νομίζω ότι ισχύουν και για εσάς:

http://gekollias2.blogspot.com/2008/07/blog-post.htmlΚύριε Κάντα,

ευθύς εξαρχής θέλω να σας υπενθυμίσω τις θέσεις τις οποίες θεωρώ ότι υπηρέτησα με συνέπεια:

1. Άμεση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οριστική αποχώρηση των ΜΑΤ από την Κέρκυρα.

2. Διακοπή της συνέχισης του έργου ”ΧΥΤΑ Λευκίμμης” μέχρι οριστικής αποχώρησης των ΜΑΤ.

3. Κρίνεται απαράδεκτη και καταδικαστέα η εντολή της Κυβέρνησης για επέμβαση των ΜΑΤ στη Λευκίμμη. Ιδιαίτερα όταν η εντολή αυτή είχε σαν αποτέλεσμα γνωστά θλιβερά γεγονότα.

4. Κανένα έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να εκτελείται υπό το καθεστώς δυνάμεων καταστολής.

5. Η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχαν χρέος να αντιπαραταχθούν στα ΜΑΤ για την προστασία του Λαού, δηλαδή της εγγενούς πολιτικής εξουσίας τους.

6. Σοβαρός διάλογος και επιστημονική τεκμηρίωση με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και ως εκ τούτου την προστασία της δημόσιας υγείας και της οικονομίας του τόπου.

7. Ο διάλογος με επιχειρήματα και τεκμηρίωση είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας και της προόδου μιας κοινωνίας.

8. Η πολιτική πειθώ των μειοψηφιών είναι η δύναμη της δημοκρατίας.

Με ρωτάτε αν είμαι υπέρ ή κατά του έργου, αφού φύγουν τα ΜΑΤ.

Φρονώ ότι η απάντηση θα προέκυπτε μόνο από την επιστημονική τεκμηρίωση με τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως και τον κοινωνικό διάλογο.

Να πάρω θέση υπέρ ή κατά, το θεωρώ επιπολαιότητα, εφόσον είναι τόσα πολλά τα στοιχεία αρμόδιων φορέων που πρέπει να αναλυθούν και να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου, ώστε να τεκμηριώσω την πολιτική μου θέση.

Προσωπική μου άποψη στον ενεστώτα χρόνο είναι ότι η συνολική διαχείριση των απορριμμάτων στο Νομό χρήζει επανασχεδιασμού.

Αυτό όμως απαιτεί έναν ειλικρινή διάλογο με φορείς και πολίτες.

Θέση μου είναι ότι καμία πολιτική εξαγγελία ή έργο δεν έχει τύχη αν δεν γίνει “κτήμα” του λαού και αν εν τέλει δεν υποστηριχθεί από τον ίδιο το Λαό.

Η κάθε πολιτική εξουσία, εφόσον την δύναμή της την αντλεί από το Λαό, πρέπει να πείθει και να πείθεται από το Λαό.

Προσπαθείτε να αιτιολογήσετε τα γεγονότα που συνέβησαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου “ως εξέλιξη και συνέχεια των γεγονότων της Λευκίμμης”.

Σας ερωτώ ευθέως:

αν προεκτείνω την λογική σας (“ως εξέλιξη και συνέχεια των γεγονότων της Λευκίμμης” και “ένας λαός… δικαιούται και λάθη να κάνει και σε ακρότητες να προβεί”), μπορώ να θεωρήσω ότι αναμένεται τραυματισμός ή ακόμη και απώλεια ανθρώπινης ζωής;

Γνωρίζω ότι ριγείτε στην σκέψη αυτή, αλλά προσπαθήστε ο ίδιος να προεκτείνετε την λογική σας;

Έχετε την δύναμη εσείς ή οιοσδήποτε άλλος να σταματήσετε “την στιγμή της απρόβλεπτης ακρότητας”;

Εξάλλου προσωπικά θεωρώ ότι από τα συγκεκριμένα γεγονότα που εξελίχθηκαν στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξε αποπροσανατολοσμός του προβλήματος και ο αγώνας έχασε έδαφος.

Ένα άλλο θέμα στο οποίο οφείλω απάντηση και σε σας και σε κόμμα αντιπολίτευσης, χωρίς σε καμία περίπτωση να θέλω να σας συσχετίσω, αλλά επειδή είναι κοινό το ερώτημα απαντώ:

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκιμμαίων εκλέχτηκαν, υπηρετούν και κρίνονται πρωτίστως από το Λευκιμμιώτικο Λαό στο σύνολό του.

Φυσικά και μετά πρωτόγνωρες δημοκρατικές διαδικασίες, η πλειοψηφική παράταξη του Δήμου Λευκιμμαίων στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ.

Σαν Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, συζήτησα και έκανα γνωστές τις απόψεις που εξάλλου κατά κόρο έχουν δημοσιοποιηθεί.

Όμως δεν είμαστε κόμμα σταλινικού τύπου να επιβάλλουμε γραμμές.

Κάθε Δήμαρχος αποφασίζει τελικά, συζητώντας με την δημοτική του παράταξη για το συνολικό όφελος της τοπικής κοινωνίας όπως εκείνοι το αντιλαμβάνονται και το εισπράττουν από την κοινωνία.

Ο καθένας μας κρίνεται συνολικά και όχι επειδή η φωνή η δική σας ή η δική μου έχουν μεγαλύτερη ένταση.

Έχετε απόλυτο δίκιο να ζητάτε και να απαιτείτε τις μελέτες του έργου.

Θεωρήστε με απόλυτο σύμμαχο στο αίτημα.

“Κρυφές μελέτες”; Πού ακούστηκε αυτό.

Μόνο μια “κρυφή δημοκρατία” μπορεί να το αιτιολογήσει.

Τέλος, θέλω να τονίσω ότι προσωπικά είμαι πολύ περήφανος για τους αγωνιστές, τα μέλη και τους φίλους της παράταξής μου.

Πολύ περήφανος!

Πολύ περήφανος για τον Ελληνικό Λαό που εμπιστεύτηκε τις τύχες του στο ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε τον πολιτικό χάρτη της πατρίδας μας για το καλό όλων των Ελλήνων.

Δεν μπορεί κανείς να κατηγορεί συλλήβδην το ΠΑΣΟΚ, επειδή –πράγματι- ορισμένοι κηλίδωσαν την ιστορία του.

Αυτούς, πρώτοι από όλους, τους καταδικάζουμε εμείς οι ίδιοι του ΠΑΣΟΚ.

Γιατί εσείς, απλά τους κρίνετε και καλά κάνετε.

Εμείς όμως πονούμε, γιατί ένα μεγάλο φιλολαϊκό, δημοκρατικό κόμμα το απαξίωσαν στην συνείδηση του πολίτη με αποτέλεσμα να επελαύνει η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα με γνωστές συνέπειες για όλο τον Ελληνικό Λαό.

Δικαιολογώ την αιχμή σας “προφανώς κ. Μπούκα ταυτίζετε τον εαυτό σας με το κατεστημένο ΠΑΣΟΚ” σαν έκφραση οργής και διαμαρτυρίας και όχι επειδή το πιστεύετε.

Γιατί προσωπικά ήρθα να τα αλλάξω όλα, αγωνίζομαι και θα τα αλλάξω.

Να συμβάλλω στη χάραξη πολιτικών και όχι να ισορροπώ μεταξύ προσώπων.

Διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα η παρουσία μου στην πολιτική.

Δόξα τω Θεώ, δεν ήρθα να καταξιωθώ σαν κοινωνική μονάδα από την πολιτική.

Δεν είμαι παίκτης πολιτικών παιχνιδιών.

Προσπαθώ να κάνω πολιτική τις ανάγκες του Λαού.

Αν γίνονται πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των Λευκιμμιωτών, όπως αναφέρετε, ψάξτε αλλού. Μπορεί και να συμφωνήσω.

Με εκτίμηση
ΜΠΟΥΚΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ