ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ

Μεσούσης της καλοκαιρινής ραστώνης και υπό το κράτος της αποχαύνωσης του παρατεταμένου Αυγουστιάτικου καύσωνα, δύο από τις τρεις κορυφές του αμαρτωλού θεσμικού τριγώνου, που έχει ορισθεί αρμόδιο και υπεύθυνο για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων της κοινωνίας μας , η περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο Σύνδεσμος Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος Ν. Κερκύρας , συνήλθαν στις 28/08/2008 σε , κατ’ ευφημισμόν , σύσκεψη , στην ουσία σε πρόβα τζενεράλε ώστε έμπλεοι πλέον να ανακοινώσουν πανηγυρικά στον Κερκυραϊκό Λαό τα τελευταία επιτεύγματα της 18ετούς κοπιώδους όσο και εργώδους προσπάθειάς τους για να δώσουν λύση στα ως άνω θέματα κοινής αρμοδιότητας.

Στη σύσκεψη δήλωσαν παρόντες και οι τρεις κομπάρσοι της παράστασης και συγκεκριμένα οι εκλεγμένοι από τις τοπικές κοινωνίες δήμαρχοι των Δήμων Λευκιμμαίων , Κορισσίων , και Μελιτειαίων.

Στη τηλεοπτική φιέστα που ακολούθησε , μετά το τέλος της σύσκεψης , παρηλάσανε ένας μετά τον άλλο , σε άψογη τελετουργική διαδικασία και με σειρά εμφάνισης σύμφωνα με το πρωτόκολλο της ιεραρχίας, όλοι οι συντελεστές της «σύσκεψης» , εκτός του Δημάρχου Κορισσίων ,για να ακούσουμε πέντε φορές τα ίδια πράγματα με διαφορετικά κούφια λόγια και παραλλαγές.

Ο σκηνοθετημένος οίστρος και η πλεονάζουσα υποκρισία μαζί με την αμετροέπεια του λόγου , απεδείχθησαν αποτυχημένη επικοινωνιακή συνταγή , που δεν μπόρεσε να συγκαλύψει και να αποκρύψει την θλιβερή αλήθεια των πραγμάτων.

Όλοι τους πάσχιζαν να μας πουν πόσο τέλειος θα είναι ο Χ.Υ.Τ.Α Ν. Κέρκυρας , τώρα που ολοκληρώνεται το έργο με το κύτταρο του σαν κορώνα πάνω στην παραδοσιακή πηγή Τσαραντώνιου στα Μισοράχια ( καλά δεν ρωτούσανε κανένα αγρότη της περιοχής ) όπως μας το επιβεβαιώνουν οι εκθέσεις του υδρογεωλόγου κ. Χ. Μηλίγγου και του ΙΓΜΕ .

Πόσο ωραία θα λειτουργεί εν μέσω θεσμοθετημένης γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας και πάνω σε, αποψιλωμένη από τον εργολάβο ,δασική έκταση .( πρακτικό επιτροπής ΝΕΧΩΠ ).

Πόσο ωραίο είναι να χωροθετείται σε απόσταση αναπνοής και στα ανάντι των δύο ποταμιών που αρδεύουν και παροχετεύουν την γεωργική λεκάνη της Λευκίμμης, όταν μάλιστα το ένα εξ αυτών έχει κηρυχθεί ,με υπουργική απόφαση ,στα πλαίσια του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Λευκίμμης , προστατευόμενο οικοσύστημα .

Πόσο καλά θα προστατεύσει την υγεία των κατοίκων των 11 οικισμών του Δήμου Λευκιμμαίων που βρίσκονται χωροθετημένοι γύρω-γύρω και έχουν τον Χ.Υ.Τ.Α κυριολεκτικά και μεταφορικά στο μάτι τους .

Πόσο υπέροχα και αποτελεσματικά θα προστατεύσει σαν τελικός αποδέκτης το περιβάλλον από τα σκουπίδια , που για την επόμενη τουλάχιστον 10ετία , σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Νομαρχίας, θα εναποτίθενται ατόφια, χωρίς διαλογή και συνεπώς άλλη επεξεργασία, έτσι όπως βγαίνουν από την κουζίνα της νοικοκυράς , εμπλουτισμένα με τα απόβλητα των σφαγείων ,των ιατρείων ,των νοσοκομείων, των βιοτεχνιών , τα καταλυτικά , τα λάστιχα, κ.λ.π…κ.λ.π… ακόμα και τα μπάζα , όλα τουρλού- τουρλού, μέσα και έξω από τις πολύχρωμες πλαστικές σακουλίτσες τους .

Πόσο μας εξασφαλίζουν και μας εγγυώνται ότι θα δέχεται τα σκουπίδια των τριών μόνο Δήμων του Νότου , σ΄ ένα θεσμικό περιβάλλον που οι ίδιοι δημιούργησαν ( Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης ) και που φρόντισαν , αφού πρώτα κατήργησαν τα διαχωριστικά όρια των τριών προυφιστάμενων διαχειριστικών ενοτήτων του Νησιού , να υιοθετήσουν απανωγόμι την αρχή της ¨εγγύτητας¨ !!! ( ο.ε.δ.). ( καλά οι άλλοι , αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Π.Ι.Ν ξέχασε τι λέει στην σχετική απόφασή του το 2006 ;) .

Πόσο όμορφα θα αισθάνονται οι τουρίστες του Δήμου Λευκιμμαίων , δίπλα από αυτό το θαύμα της σύγχρονης τεχνολογίας και της ανθρώπινης ¨ευαισθησίας¨ αφού τα όρια της τουριστικής ζώνης και το πλησιέστερο προυφιστάμενο ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του άτυχου ιδιοκτήτη κ. Σ. Κάντα βρίσκονται σε απόσταση περίπου 300 μέτρα από το γήπεδο του Χ.Υ.Τ.Α .

Πόσο , τέλος , πανευτυχείς πρέπει να είμαστε όλοι και ιδιαίτερα εμείς οι Νότιοι, όπως άλλωστε ευτυχής δήλωσε , όντας περιχαρής, ο κ. Σ. Γατσούλης Δήμαρχος όλων των Λευκιμμαίων , από το γεγονός της ολοκλήρωσης και της επικείμενης λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α Ν. Κέρκυρας . Και όλα αυτά λίγες μέρες μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λευκιμμαίων να σταματήσει το έργο του Χ.Υ.Τ.Α.και να φύγουν τα ΜΑΤ από την Λευκίμμη.

Ο κ. Σ. Γατσούλης δήλωσε ακόμη , ότι την ευτυχία του ολοκληρώνει η επικείμενη υπογραφή της Σύμβασης μεταξύ του Συνδέσμου και του Δήμου Λευκιμμαίων για την εκχώρηση στο Δήμο της διαχείρισης του Χ.Υ.Τ.Α . Πόσο ευτυχής άραγε μπορεί να είναι κανείς όταν αναλαμβάνει ολόκληρη την λάντζα και την ευθύνη της λειτουργίας ενός ΧΥΤΑ για τον οποίο δεν έχουν εφαρμογή οι βασικές προϋποθέσεις καλής λειτουργίας (ορθολογική χωροθέτηση , ολοκληρωμένη διαχείριση κ.λ.π ) και όταν η απειλητική σκιά του φορέα διαχείρισης του Συνδέσμου, θα βρίσκεται συνεχώς πάνω από τον ΧΥΤΑ , κρατώντας για τον εαυτό του το πάνω χέρι ;

Αλήθεια τι άλλο να πούμε εμείς οι απλοί πολίτες , για όλα τα παραπάνω , εκτός από ένα μεγάλο ΑΙΣΧΟΣ .

ΑΙΣΧΟΣ γιατί οι αρμόδιοι παραπληροφορούν , παραπλανούν και εφησυχάζουν την κοινή γνώμη.

ΑΙΣΧΟΣ γιατί γίνονται στυγεροί θύτες της ανθρωπογεωγραφίας του Νότου , η οποία κατά τεκμήριο , δεν φταίει σε τίποτε , προκειμένου να συγκαλύψουν την ανετοιμότητα και ανικανότητα όλων των προηγούμενων αλλά και την δική τους , επί 18 συναπτά έτη να δώσουν μια θεμιτή και νόμιμη λύση στην διαχείριση των σκουπιδιών.

ΑΙΣΧΟΣ γιατί δεν διστάζουν να παγιώσουν σε καθεστώς διαρκείας την υβριδική εθνική επινόηση του ΧΥΤΑ, καταργώντας στην πράξη την άμεση μετεξέλιξή του σε ΧΥΤΥ , με την εγκληματική ολιγωρία τους να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, όπως προβλέπει το Σχέδιο Διαχείρισης και επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. ( Στην Απόφασή της η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί συνχρηματοδότησης του ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας απαιτεί και λαμβάνει δύο γραπτές εγγυήσεις ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η εναλλακτική διαχείριση των σκουπιδιών και μετά θα παραληφθεί και θα αδειοδοτηθεί το έργο, διαφορετικά θα επιβληθούν σοβαρότατες κυρώσεις )

ΑΙΣΧΟΣ γιατί όλοι τους γνωρίζουν ότι η επίπλαστη λύση που ακολουθούν , όχι μόνο δεν θα δώσει λύση στο εκρηκτικό πρόβλημα των σκουπιδιών , αλλά αντίθετα θα οδηγήσει την κοινωνία της Κέρκυρας σε δραματικά αδιέξοδα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λυθούν με ΜΑΤ και Εισαγγελείς .

ΑΙΣΧΟΣ γιατί δεν έχουν το σθένος και το φρόνημα να ομολογήσουν ότι όταν ο θεσμικά αίολος ΧΥΤΑ Τεμπλονίου κλείσει , τότε όλα τα σκουπίδια του Νομού (πλην των Διαποντίων και Αντιπάξων ) θα ακολουθήσουν την καθοδική πορεία τους προς τον επάρατο Νότο , με τους « ξυπόλητους » ιθαγενείς .

ΑΙΣΧΟΣ γιατί ο κ. Σ. Γατσούλης επιμελώς αποκρύπτει ότι με την σύμβαση διαχείρισης ο Σύνδεσμος ετοιμάζει το άλλοθί του για τον μετά βεβαιότητας επερχόμενο οικολογικό όλεθρο , επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες στην κακή διαχείριση και μετακυλίοντας την τελική ευθύνη στον κακό διαχειριστή , δηλαδή στον Δήμο Λευκιμμαίων , όπως άλλωστε έπραξε μέχρι σήμερα με τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.

ΑΙΣΧΟΣ γιατί ο Δήμος Λευκιμμαίων εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την παράνομη χωματερή και δεν εναποθέτει τα σκουπίδια του εκεί που ο νόμος επιτάσσει , διαιωνίζοντας το αφελές ψευτοδίλημμα της επιλογής μεταξύ μιας χωματερής ( για ένα Δήμο ) και ενός ΧΥΤΑ / χωματερή (για ολόκληρο το Νομό) .

ΑΙΣΧΟΣ γιατί όλοι συλλήβδην οι αρμόδιοι αντί να δρομολογήσουν άμεσα ένα καινοφανές ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης για το Νομό όπως άλλωστε προβλέπει το Περιφερειακό Σχέδιο , επί σειρά ετών ολιγωρούν και παραλυμένοι μικρόψυχα υιοθετούν τις αμαρτίες του παρελθόντος .

ΑΙΣΧΟΣ ,τέλος, γιατί επάνω σ΄ όλα αυτά τα ένοχα « μυστικά » όλοι οι συντελεστές της τηλεοπτικής φιέστας στηρίζουν την σκευωρία τους κατά του Νότου , η οποία αποτελεί την τελευταία πράξη της συνομωσίας που εξυφάνθη και δρομολογήθηκε στις απαρχές της τρέχουσας 10 ετίας

ΑΙΣΧΟΣ !!!!


Λευκίμμη 05/09/2008

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΡΗΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ-ΧΩΡΟΤΑΚΤΗΣ.


Σχετικά άρθρα:
"Προδοσία"