Απάντηση στην καταγγελία του CorfuNews για οικοδομικές εργασίες στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Ζητάμε Συγνώμη από τις δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες μας, που μας εμπιστεύονται και ενημερώνονται από το CorfuNews.

Επειδή έχουμε υψηλό αίσθημα του Λειτουργήματός μας και επειδή πιστεύουμε ότι η Δημοσιογραφία πρέπει να είναι αντικειμενική κάνουμε την ακόλουθη δήλωση:

Όταν μας έδωσαν την πληροφορία ότι, τα κτήρια που κατασκευάζονται στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης δεν έχουν οικοδομική άδεια, εμείς ως είχαμε υποχρέωση ρωτήσαμε Τεχνικούς ιδιώτες αλλά και της πολεοδομίας εάν απαιτούνται οικοδομικές άδειες.

Μας απάντησαν ότι, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Γ.Ο.Κ., για οποιοδήποτε οικοδομικό έργο ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ.

Μετά από την έρευνα που κάναμε ρωτώντας και τους νομικούς μας συμβούλους απευθύναμε το ακόλουθο ερώτημα προς το Αστυνομικό Τμήμα Λευκίμμης, (εάν και κατά πόσον τα κτήρια που κατασκευάζονται έχουν οικοδομικές άδειες).

Και όμως για όλα τα κτήρια, Φυλακές, Σχολεία, Νοσοκομεία κλπ, απαιτούνται οικοδομικές άδειες ενώ(για κτήρια που γίνονται σε ΧΥΤΑ η Υδραγωγεία δεν απαιτούνται οικοδομικές άδειες, τα οποία προβλέπονται από τεχνικές μελέτες, δεν υπόκεινται στους όρους και περιορισμούς των διατάξεων αυτών και για την κατασκευή τους δεν απαιτείται η έκδοση άδειας από τις αρμόδιες αρχές).

Διαβάστε την σχετική νομοθεσία:

Κώδικας Δήμων & Κοινοτήτων

Άρθρο 209
Προμήθειες – Υπηρεσίες – Μελέτες


6. Κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων, τεχνικά έργα και εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την ύδρευση και αποχέτευση Δήμων ή Κοινοτήτων, την άρδευση περιοχών τους, καθώς και την κατασκευή και λειτουργία χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.), τα οποία προβλέπονται από τεχνικές μελέτες, δεν υπόκεινται στους όρους και περιορισμούς των διατάξεων αυτών και για την κατασκευή τους δεν απαιτείται η έκδοση άδειας από τις αρμόδιες αρχές. Όσα από τα τεχνικά έργα και τις εγκαταστάσεις αυτές έχουν μεγάλο όγκο ή ύψος εκτελούνται ύστερα από γνωμοδότηση της αρμόδιας αρχιτεκτονικής επιτροπής.

Βέβαια μέχρι και σήμερα εφόσον δεν έχουν παραδοθεί οι μελέτες (θεωρούνταν πνευματική ιδιοκτησία του εργολάβου) δεν μπορεί κανείς να πει εάν τα κτήρια αυτά προβλέπονται από τις μελέτες, εκτός και αν οι μελέτες έχουν κατατεθεί στην αστυνομία και σε όλες τις άλλες αρχές.

Εμείς είχαμε ηθική υποχρέωση να Σας πληροφορήσουμε, για αυτά που σήμερα μάθαμε από την Νομική Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ με δική μας έρευνα.

Για το CN Τρύφωνας Μ. Βέργης

Πηγή: CorfuNews
* Η αναδημοσίευση υλικού του Corfu News επιτρέπεται μόνο για το http://xyta-lefkimis.blogspot.com και δεν έχει δικαίωμα κανείς να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε χωρίς την άδεια του CN.

Σχετικά άρθρα:
Καταγγελία για Οικοδομικές Εργασίες στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης