ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ - Μια απάντηση στη Freenews για τη Λευκίμμη

Πατήστε για μεγέθυνση
Στο φύλλο της Freenews του Ιουλίου δημοσιεύτηκε ένα ανυπόγραφο άρθρο που φαντάζομαι ότι εκφράζει τους συντάκτες της εφημερίδας και το οποίο αναφέρεται στα γεγονότα της Λευκίμμης .

Διαβάζοντας το κανείς διαπιστώνει ότι ο συντάκτης του η δεν έχει παρακολουθήσει τα γεγονότα η παρακολουθώντας τα διάλεξε όποια άποψη τον βόλευε.

Οι κάτοικοι της Λευκίμμης διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια για την εγκατάλειψη του τόπου τους και για την αδιαφορία της πολιτεία στην αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων και αυτό αποδεικνύεται από τα εκατοντάδες έγγραφα , παραστάσεις, προσφυγές , διαμαρτυρίες, ομιλίες και συγκεντρώσεις που έχουν κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια.

Δεν ζητούν να ρίξουν τα σκουπίδια τους στην «πόρτα του γείτονα» αλλά να υπάρξει ολοκληρωμένη διαχείριση των αποριμάτων. Κάτι που έχει εφαρμοσθεί σε πολλές περιοχές της χώρας και που στην Κέρκυρα, ύστερα από σαράντα χρόνια ανηλεούς εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος, φαντάζει ουτοπία.

Έτσι λοιπόν ο συντάκτης του άρθρου παροτρύνει αυτούς που ξέρουν πιο είναι το «καλό» , δηλαδή τους δημάρχους μας, να κάνουν ότι μπορούν για να πείσουν και τον «παρασυρμένο» λαό που δεν ξέρει το «καλό του».

Δηλαδή κύριε Συντάκτα μπορείτε να μας πείτε αναλυτικά πιο είναι το καλό μας εσείς που το ξέρετε?

Το καλό μας είναι αντί να ξεκινήσουν τώρα τα έργα για την δημιουργία ΧΥΤΥ και να ολοκληρωθούν (σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις) σε ενάμιση χρόνο , να ξοδευτούν μερικά εκατομμύρια ευρώ για ένα έργο που σε δύο χρόνια θα είναι παράνομο από την ΕΕ και θα πληρώνουμε πρόστιμα και για αυτό?

Το καλό μας είναι να καταλήξουμε σαν την Νάπολη που (επειδή είχε άλλα συμφέροντα η Μαφία ) εξαιτίας της μόλυνσης από την χωματερή αυξήθηκαν 30% τα κρούσματα καρκίνων στα μικρά παιδιά.

Το καλό μας είναι να δημιουργήσουμε άρον άρον για να προλάβουμε τις προθεσμίες μια ανοικτή πληγή σε απόσταση αναπνοής από οκτώ χωριά , ανάμεσα σε δύο ποτάμια , επάνω σε μια μπαζωμένη λίμνη, δίπλα σε ένα βιολογικό σταθμό, δίπλα σε ένα λιμάνι και δίπλα στην μοναδική τουριστική ζώνη από την οποία ζει η Λευκίμμη?

Εάν σου στήνανε ένα τέτοιο «κοινωφελές» έργο στους χωροεπισκόπους θα σου άρεσε ? Η είσαι τόσο cool γιατί είσαι μακριά και δεν σε αγγίζει? Η «δεν βαριέσαι αδελφέ» αφού τα δικά σου σκουπίδια πηγαίνουν στο Τεμπλόνι του οποίου την συμπεριφορά δεν αντιλαμβάνεσαι?

Δεν μπορείς να καταλάβεις ότι με αυτό τον τρόπο υποθηκεύουμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας σαν κάτοικοι αυτού του νησιού.

Και καλά ας υποθέσουμε ότι δεν ξέρεις , δεν αναρωτήθηκες πως όλοι οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι του νησιού μας , και χιλιάδες Κερκυραίοι συμπαραστέκονται στον αγώνα των Λευκιμμιωτών? Λες όλοι αυτοί να ανίδεοι και ο μόνος σοφός που απέμεινε σε αυτόν τον τόπο να είσαι εσύ και ο Αυλωνίτης?

Τέλος να σε ρωτήσω. Σχετικά με το «ατυχές γεγονός του θανάτου της Μαρίας» από πού άντλησες τις πληροφορίες σου ? Από το αστυνομικό δελτίο? Στο λέω γιατί η υπόθεση είναι στα δικαστήρια και έχουν καταθέσει δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες. Ενώ την υπόθεση την καλύπτουν αφιλοκερδώς δεκάδες Κερκυραίοι δικηγόροι.

Αναρωτιέσαι πως και δεν αποτυπώθηκε ο υπερβάλλων ζήλος της Αστυνομίας από τις κάμερες.

Θα πήγαινε ο νους σου ότι το να κρατάς κάμερα η φωτογραφική μηχανή σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πιο επικίνδυνο από οτιδήποτε άλλο?

Το γνωρίζεις ότι ο άνθρωπος που έβγαλε την φωτογραφία του πεσμένου παιδιού, με τον παλικαρά να το πατά στην πλάτη και την Μαρία δίπλα στο παπί , κυνηγήθηκε για ώρα και διέφυγε μέσα στις ελιές?

Γνωρίζεις ότι απαγόρευαν την ώρα των «επιχειρήσεων» τις κάμερες ακόμα και από τηλεοπτικά συνεργεία των επίσημων κρατικών καναλιών ?

Γνωρίζεις ότι μπροστά στα μάτια εκατοντάδων αναγνωστών σου έδιωξαν με βρισιές και με βλαστήμιες το συνεργείο γνωστού μεγάλου αθηναϊκού καναλιού?

Γνωρίζεις ότι μερικοί από αυτούς τους αγνούς Συνοριοφύλακες παραπέμπονται από τις «εσωτερικές υποθέσεις» για λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών και κλεμμένων αυτοκινήτων στην Κέρκυρα την ώρα που μιλάμε?

Με λίγα λόγια γνώρισες ποτέ σου τα ΜΑΤ της Θεσσαλονίκης από κοντά για να έχεις μια εικόνα για τον ζήλο τους?

Δύο πράγματα μπορώ να συμπεράνω από το άρθρο σου. Η έχεις κάποιους λόγους, που δεν γνωρίζω , για να παίρνεις μια τέτοια θέση πράγμα το οποίο θα μπορούσε να ήταν και «σεβαστόν». Η ακόμα χειρότερα δεν καταλαβαίνεις τι γίνεται.

Κέρκυρα 10 Ιουλίου 2008
Σταμάτης Κυριάκης