ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ – ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΠΛΟΙΑ ΝΑ ΔΕΣΟΥΝ

Ένταση επικράτησε στο λιμάνι της Λευκίμμης την Παρασκευή 25 Ιουλίου όταν κάτοικοι της περιοχής παρεμπόδισαν πλοίο να ξεφορτώσει αδρανή υλικά που προορίζονταν για την κατασκευή του ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια.



Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη ημέρα 24/7, οι κάτοικοι συγκεντρωμένοι μπροστά στην προβλήτα του λιμανιού, κατάφεραν να αποτρέψουν την εκφόρτωση υλικών από καράβι που εμφανίστηκε στη περιοχή. Επίσης, το βράδυ της ίδιας ημέρας, στην είσοδο του αγροτικού δρόμου που οδηγεί στον ΧΥΤΑ, σημειώθηκε πετροπόλεμος μεταξύ των κατοίκων και της αστυνομίας με αποτέλεσμα τα περιπολικά της αστυνομίας να υποστούν ζημιές και να αποχωρήσουν.

Την επομένη λοιπόν, κι ενώ η Λιμενική Αρχή είχε ήδη λάβει από την υπηρεσία του δήμου Λευκιμμαίων ΑΝ.Ε.ΔΗ.Λ. επιστολή στην οποία ζητούσε να μην γίνεται φόρτωση και εκφόρτωση αδρανών υλικών μέχρι τις 20 Αυγούστου, λόγω της αυξημένης Τουριστικής κίνησης που επικρατεί στο λιμάνι, εμφανίζεται και δεύτερο πλοίο.

Πατήστε για μεγέθυνση
Επιστολή Δήμου Λευκιμμαίων στο Λιμεναρχείο για παύση φόρτωσης και εκφόρτωσης αδρανών υλικών μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον Λιμενάρχη που βρισκόταν παρόν στα γεγονότα, σε τηλεφωνική του διάλεξη με τον δήμαρχο Λευκιμμαίων, για το συγκεκριμένο έγγραφο, ο κ. Γατσούλης υποστήριξε ότι άλλα είπε να γράψουν στο έγγραφο και άλλα έγραψαν!! (Η αφερεγγυότητα του Δημάρχου μας και το χάος που επικρατεί στον δήμο Λευκιμμαίων σε όλο της το μεγαλείο!!) Να σημειώσουμε εδώ ότι το έγγραφο φέρει την σφραγίδα και την υπογραφή του προέδρου της υπηρεσίας του δήμου. Δυστυχώς, οι προσπάθειες του Λιμενάρχη καθώς και των κατοίκων να παραβρεθεί ο Δήμαρχος στο λιμάνι προκειμένου να δώσει εξηγήσεις και πιθανότατα λύση, απέβησαν μάταιες.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω τι είχε δηλώσει ο Δήμαρχος για τον Λιμενάρχη μερικές εβδομάδες πριν.



Οι κάτοικοι αγανακτισμένοι και εξαγριωμένοι από την κατάσταση που επικρατεί στη Λευκίμμη αλλά και την στάση του Δημάρχου τους, έσπευσαν στην προβλήτα για να εμποδίσουν το πλοίο. Έλυσαν τους κάβους και δε το άφησαν να δέσει. Ο καπετάνιος του πλοίου προκλητικά άρχισε να βρίζει και στη συνέχεια να βιντεοσκοπεί τους αγανακτισμένους Λευκιμμιώτες. Όσοι τον αντιλήφθηκαν όρμησαν μέσα στο πλοίο για να αποτρέψουν την βιντεοσκόπησή τους. Ο καπετάνιος τότε έθεσε σε λειτουργία τις μηχανές και άρχισε να απομακρύνεται από το λιμάνι αδιαφορώντας για το ότι η πόρτα του πλοίου ήταν ανοιχτή και πάνω της βρισκόταν πολλά άτομα ανάμεσα τους ο Λιμενάρχης Λευκίμμης και 4 άνδρες του Λιμενικού.

Πατήστε για μεγέθυνση
Ο Λιμενάρχης την ώρα των επεισοδίων.

Πατήστε για μεγέθυνση
Άνδρας του πληρώματος έτυμος να ρίξει νερό με την μάνικα στους διαδηλωτές.

Ακολούθησαν σοβαρά επεισόδια και σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε εντολή να έρθει πλοίο του Λιμεναρχείου Κέρκυρας για να γίνουν συλλήψεις των κατοίκων που βρισκόταν μέσα στο καράβι. Εκείνοι, που τρομαγμένοι έβλεπαν ότι απομακρύνονταν ολοένα και περισσότερο από τη ξηρά, άρχισαν να πέφτουν στη θάλασσα. Ο καπετάνιος ούτε στιγμή δεν δίστασε να σταματήσει το πλοίο και συνέχισε την πορεία του ανοιχτά του λιμανιού.

Από την ξηρά κάτοικοι που έβλεπαν την άσχημη εξέλιξη της κατάστασης τηλεφώνησαν στο ΕΚΑΒ για να παρευρεθεί ασθενοφόρο στο χώρο των γεγονότων το οποίο δεν έφτασε ποτέ. Δύο άνδρες κατάφεραν από μόνοι τους να βγουν εξουθενωμένοι στην στεριά.

Σε κάποιο σημείο μακριά από το λιμάνι και μετά από πολλές πιέσεις του Λιμενάρχη αλλά και των κατοίκων, το πλοίο σταμάτησε. Οι κάτοικοι που βρισκόταν μέσα στο πλοίο άρχισαν να πέφτουν και πάλι στην θάλασσα. Η προσπάθεια διάσωσής τους ήταν τραγελαφική. Τα ελάχιστα σωστικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν χαλασμένα ή προβληματικά. Τα μεν σωσίβια βρισκόταν σε άθλια κατάσταση και έφεραν το όνομα άλλου πλοίου. Η δε σωστική λέμβος έβαλε νερά και βούλιαξε. Οι τέσσερεις επιβαίνοντες αποβιβάστηκαν σε ψαρόβαρκα λίγα λεπτά πριν βυθιστεί τελείως. Τελικά το καράβι έφυγε και όσοι βρέθηκαν στη θάλασσα περισυλλέγησαν από συμπολίτες τους που διέθεταν βάρκες.

Πατήστε για μεγέθυνση
Τα σωσίβια φέρουν το όνομα «'Αρης» ενώ ανήκουν στο πλοίο «Γρηγόριος M» πλοιοκτησίας Μαρκεζίνη. (Στη θάλασσα τα βρήκαν;)

Λίγη ώρα αργότερα και ενώ οι κάτοικοι βρισκόταν ακόμα στο λιμάνι προσπαθώντας να ξεπεράσουν το πρώτο περιστατικό, μπαίνει στο λιμάνι ένα ρυμουλκό μεταφέροντας ένα σαπιοκάραβο το οποίο επρόκειτο να δέσει μόνιμα στο λιμάνι. Με άλλα λόγια να αφήσει τα κόκκαλά του στο λιμάνι της Λευκίμμης. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το ίδιο πλοίο το είχαν προηγουμένως απομακρύνει από το λιμάνι της Κέρκυρας.

Πατήστε για μεγέθυνση
Το ρυμουλκό μεταφέρει ένα σαπιοκάραβο για να δέσει μόνιμα στο λιμάνι της Λευκίμμης.

Όπως ήταν φυσικό, οι κάτοικοι της Λευκίμμης αντέδρασαν και πάλι μαζικά και μαζεύτηκαν στην προβλήτα του λιμανιού για να εμποδίσουν με τα κορμιά τους το καράβι να δέσει.


Ο καπετάνιος του ρυμουλκού προσπάθησε αρκετές φορές να φέρει το πλοίο στην προβλήτα με αποτέλεσμα κάθε φορά το πλοίο να προσκρούει στην προβλήτα και τους κάτοικους να το απωθούν με τα ίδια τους τα χέρια. Ο καπετάνιος του ρυμουλκού βλέποντας τις διαθέσεις του κόσμου που είχαν πλέον αγριέψει και πετούσαν πέτρες, τράβηξε το πλοίο και απομακρύνθηκε αμέσως από το λιμάνι της Λευκίμμης χαράζοντας πορεία για αλλού. Να σημειώσουμε εδώ ότι σκάφος του Λιμεναρχείου της Κέρκυρας βρισκόταν παρόν στο τελευταίο γεγονός και παρακολουθούσε αμέριμνο την εξέλιξη των γεγονότων.

Πατήστε για μεγέθυνση
Το Λιμενικό Σώμα.

Η περιπέτεια όμως δεν έληξε εδώ. Ένα αυτοκίνητο του Λιμενικού Σώματος βρέθηκε ξαφνικά μέσα στη θάλασσα αφού πρώτα διένυσε από μόνο του την κατηφορική πορεία της προβλήτας του λιμανιού. Ενδεχομένως να είχαν ξεχάσει να βάλουν χειρόφρενο.

Πατήστε για μεγέθυνση
Το αυτοκίνητο του Λιμενικού Σώματος στη θάλασσα.

Τι άλλο έχετε κατά νου να στείλετε στη Λευκίμμη;