Ψήφισμα για την απομάκρυνση των ΜΑΤ από τη Λευκίμμη εξέδωσε το Δ.Σ. Κερκυραίων

Με την παρουσία κατοίκων της Λευκίμμης συνεδρίασε χθες το Δ.Σ. Κερκυραίων και συζήτησε το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο του νομού.
Το σώμα εξέδωσε - κατά πλειοψηφία - ψήφισμα σύμφωνα με την πρόταση των κατοίκων, με το οποίο ζητά άμεση απομάκρυνση των δυνάμεων των ΜΑΤ από το έργο κατασκευής ΧΥΤΑ Λευκίμμης, καταδίκη της αστυνομικής επέμβασης και εκ νέου συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Καθαριότητας.

Τους κατοίκους της Λευκίμμης εκπροσώπησε στη συνεδρίαση ο πανεπιστημιακός καθηγητής Νίκος Πανδής. Με βάση τα αιτήματα που κατέθεσε στο σώμα, συντάχθηκε το κείμενο του ψηφίσματος που, όπως είπαμε, τελικά ενέκρινε κατά πλειοψηφία το συμβούλιο.

Ευθύνες σε όσους διαχειρίστηκαν – τα προηγούμενα χρόνια - το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Κέρκυρας, επέρριψε ο Δήμαρχος Σωτήρης Μικάλεφ τονίζοντας πως όταν ανέλαβε πέρσι τα καθήκοντά του βρήκε συμβασιοποιημένο έργο που έπρεπε να εκτελέσει. Επανέλαβε ότι αν υπάρξει σχετική δικαστική απόφαση ο Σύνδεσμος θα διακόψει τις εργασίες, ενώ υποστήριξε ότι το έργο θα πρέπει να τελειώσει ακόμα και αν δεν λειτουργήσει.
Ο πρώην αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Τρεπεκλή, Σπύρος Μωραΐτης, υποστήριξε ότι θα πρέπει να διακοπούν οι εργασίες και να συσταθεί από το Σύνδεσμο επιτροπή επιστημόνων που θα καταθέσει εντός λίγων μηνών πόρισμα σχετικά με το αν είναι βάσιμοι οι ισχυρισμοί των κατοίκων για λάθος χωροθέτηση.
Ο πρώην δήμαρχος Χρύσανθος Σαρλής ζήτησε την άμεση διακοπή εκτέλεσης του έργου όσο παραμένουν οι αστυνομικές δυνάμεις στο χώρο, αναφέροντας ότι αποτελεί δόγμα το ότι έργα της Τ.Α. δεν μπορούν να γίνονται με τη χρήση δυνάμεων καταστολής, ενώ υποστήριξε ότι ο Σύνδεσμος δε διαθέτει ούτε την τεχνογνωσία ούτε το προσωπικό ώστε να μπορεί να εκτελεί πρόγραμμα έργων στον τομέα της καθαριότητας.
Τέλος, ο επικεφαλής της ΑΔΗΚ Χάρης Μάστορας επέκρινε το Σωτήρη Μικάλεφ λέγοντας ότι ζήτησε την παρέμβαση Εισαγγελέως κατά των κατοίκων για την εκτέλεση του έργου του ΧΥΤΑ Λευκίμμης αλλά δεν ζήτησε ανάλογη παρέμβαση για το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου για τον οποίο παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει και για την περιβαλλοντική καταστροφή μιας ολόκληρης περιοχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει απόψε, στις 8.00, για τρίτη συνεχή ημέρα και αναμένεται να ασχοληθεί – μεταξύ άλλων - με την εξέλιξη των δημοτικών επιχειρήσεων και το πολεοδομικό καθεστώς του Νέου Δικαστικού Μεγάρου.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά άρθρα:
Το ψήφισμα της παράταξης Σαρλή για το ΧΥΤΑ Λευκίμμης
Νίκος Πανδής για το ψήφισμα του Δ.Σ. Κερκυραίων
Μικάλεφ: «Να γίνει ο ΧΥΤΑ κι ας μην λειτουργήσει»