Επιστολή Καθηγητή Ν. Πανδή στο CorfuNews για τον ΧΥΤΑ

Τετάρτη, 18 Ιούνιος 2008

Αξιότιμε Κύριε Βέργη

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα, δηλαδή την νέα επίθεση των ΜΑΤ (με απίστευτες ποσότητες χημικών ουσιών και πλαστικές σφαίρες) και την μοναδική αντίσταση των Λευκιμμιωτών για δώδεκα ώρες, αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας και μέσω του Corfu news με τους πολίτες και να κατάθέσω τα παρακάτω:

Όπως είχα πει στην τελευταία εκπομπή σας στο «ΤΗΛΕΚΕΡΚΥΡΑ», το πρόβλημα του ψευτοΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας δεν αφορά μόνο τη Λευκίμμη, αλλά ολόκληρη την Κέρκυρα, από κάθε άποψη: οικονομική, οικολογική και δημόσιας υγείας. Αυτό το ζήτημα έχει γίνει κατανοητό από μεγάλη μερίδα όλων των πολιτών της Κέρκυρας και έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα συμπαράστασης στους Λευκιμμιώτες, που εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Το κύριο όμως θέμα αυτή τη στιγμή είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και χαρακτηρίζεται από την κλιμακούμενη αντίδραση των Λευκιμμιωτών στην δημιουργία και λειτουργία του ψευτοΧΥΤΑ, όχι στα λόγια μόνον, αλλά στην πράξη. Αυτό απλά σημαίνει οτι ο «ΧΥΤΑ» δεν θα περάσει. Γιατί όταν ο λαός αντιδρά αποφασιστικά τίποτα δεν περνά κόντρα στη θέληση του. Είναι δεκάδες οι περιπτώσεις, που έχουν ανατραπεί όχι μόνον διοικητικές αποφάσεις, αλλά και νόμοι του κράτους. Ας αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα γνωστό σε όλους, το χωριό Βραχάσι του Νομού Λασηθίου Κρήτης, που πάλεψε κόντρα στον νόμο για την αυτοδιοίκηση, τον επονομαζόμενο «Καποδίστρια» και νίκησε. Εξάλλου , «φωνή λαού , οργή Θεού» !

Κατά συνέπεια με δεδομένο, το επαναλαμβάνω, ότι ο «ΧΥΤΑ» στα Μισοράχια δεν θα περάσει είναι ανάγκη επιτακτική , μονόδρομος πλέον η κατασκευή ενός ΧΥΤΥ σε τοποθεσία που θα αναδείξουν αυστηρά επιστημονικές μελέτες. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς την άμεση (σήμερα κι όλας) εκκίνηση αυτής της προσπάθειας, οδηγεί ολόκληρο το νησί σε καταστροφικό αδιέξοδο.

Τελειώνοντας απευθύνομαι σε όσους δεν αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν να αντιληφθούν την πραγματικότητα με την αρχαία ρήση «Των οικιών υμών πιμπραμένων υμείς άδετε». Την ευθύνη -ευνόητο είναι- δεν την έχουν αυτοί που αγωνίζονται, αλλά αυτοί που «άδουν»!

Mε την ελπίδα της φιλοξενίας της παραπάνω επιστολής και με εκτίμηση πάντα

Νίκος Πανδής
Καθηγητής Ιατρικής Γενετικής

Πηγή: CorfuNews