Διαλέγετε και παίρνετε!

Σύμφωνα με το γ.γ. της Περιφέρειας Σ. Βόσδου, το 2011 οι ΧΥΤΑ θα πρέπει να πάψουν να λειτουργούν και ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης θα μετατραπεί σε ΧΥΤΥ. Είναι γεγονός ότι η Κέρκυρα δεν μπορεί να «φιλοξενήσει» δύο εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων, αφού ακόμα και η μία είναι οριακά βιώσιμη με βάση τον όγκο των παραγόμενων σκουπιδιών.

Αν οι προθέσεις Βόσδου για μετατροπή του ΧΥΤΑ Λευκίμμης σε ΧΥΤΥ υλοποιηθούν, αυτό σημαίνει πως η εγκατάσταση θα φιλοξενεί τα απορρίμματα όλου του νομού. Τότε όμως, οι κάτοικοι της Λευκίμμης έχουν απόλυτο δίκιο να υποστηρίζουν ότι οι διαβεβαιώσεις που συνεχώς τους δίνουν ο Περιφερειάρχης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας περί χρήσης του έργου μόνο για τους τρεις δήμους του νότου, δεν είναι αληθείς.

Στην περίπτωση αυτή, είναι εκτός κάθε λογικής η δημιουργία ΧΥΤΥ στο άκρο της Κέρκυρας. Φανταστείτε τα απορριμματοφόρα π.χ., της Αχαράβης να πρέπει να διασχίζουν καθημερινά όλο το νησί για να πάνε στη Λευκίμμη. Με κόστος σε καύσιμα, εργατοώρες, χρήμα, ανάγκη πολλαπλασιασμού των οχημάτων για να καλύψουν τα αυξημένα ημερησίως διανυόμενα χιλιόμετρα, επιβάρυνση του οδικού δικτύου.

Αν αυτά δεν ισχύουν και πρόκειται να επιλέξουν μια πιο ορθολογιστική λύση, δηλαδή τη λειτουργία ΧΥΤΥ σε κεντρικό σημείο, τότε Περιφέρεια και Αυτοδιοίκηση κατασκευάζουν ένα ακριβό έργο με δημόσιο χρήμα το οποίο αντί να έχει προοπτική δεκαπενταετίας όπως διαλαλούν, έχει ημερομηνία λήξης σε δύο περίπου χρόνια!

Ας απαντήσει ο Σ. Βόσδου ποια από τις δύο εκδοχές είναι αυτή που ισχύει. Η εξαπάτηση των κατοίκων ή η κατασπατάληση δημοσίων πόρων;

Πατήστε για μεγέθυνση

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ