ΟΙ ΛΕΥΚΙΜΜΑΙΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ

Πατήστε για μεγέθυνση
Η πρώτη νεκρή στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος είναι γεγονός

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ, 12 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΒΟΥΛΗ


Του Σάκη Τσούκα
Δυστυχώς στην Κέρκυρα θρηνήσαμε και την πρώτη νεκρή στην Ελλάδα για θέματα περιβάλλοντος. Στην κηδεία της 42χρονης Μαρίας, μητέρας δυο παιδιών, παρευρέθηκε όλος ο λαός της Λευκίμμης. Όλες οι δραστηριότητες της πόλης νέκρωσαν. Βουβή η αγανάκτηση και η οργή όσων συμμετείχαν, ενάντια στην βία των κατασταλτικών μηχανισμών, ενάντια στα ΜΑΤ. Οργή και αγανάκτηση απέναντι στην αδιαφορία και αναλγησία του κράτους και όλων των δημάρχων του νησιού μας που κάλεσαν τους μηχανισμούς βίας, τα ΜΑΤ. Όλη η τοπική κοινωνία μαζί.

Οι τοπικοί εκλεγμένοι της ΝΔ όλοι παραιτήθηκαν, για να εισπράξουν τον χλευασμό της Νομαρχιακής επιτροπής τους. Ο δήμαρχος Λευκίμμης, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, είναι πλέον ανεπιθύμητο πρόσωπο στο δήμο του. Η ομερτά, εν τούτοις, της ΤΕΔΚ καλά κρατεί. Μόνο ένας δήμαρχος διαφοροποιήθηκε από την απαράδεκτη ανακοίνωση που εξέδωσαν. Και οι εισαγγελικές αρχές σε αγαστή συμφωνία με κυβέρνηση και κυβερνητικό εκπρόσωπο επιδιώκουν να ρίξουν το βάρος του θανάτου σε ένα παιδί 15 χρονών. Εξ αμελείας θάνατο δηλώνουν όλα τα παπαγαλάκια, αλλά αποσιωπούν την δήλωση του αδερφού του θύματος και τους δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες που δηλώνουν ότι το 15χρονο κτυπήθηκε από τα ΜΑΤ πριν πέσει, εν κινήσει.

Οι αρχές όμως αγνοούν την τεράστια πορεία που έγινε μια μέρα πριν την κηδεία , με 3500 χιλιάδες ανθρώπους, που κύριο αίτημα ήταν να φύγουν τα ΜΑΤ από τον τόπο τους. Οι αρχές, κυβερνητικές και τοπικές, αγνοούν υο αίτημα όλων των Κερκυραίων ενάντια στην βία και την τρομοκρατία. Και κάνουν πως αγνοούν τις φωνές των Λευκιμμαίων για την ακαταλληλότητα του χώρου που επιλέχτηκε για να εγκατασταθεί ο ΧΥΤΑ. Και να που έρχεται και το ΙΓΜΕ να το επιβεβαιώσει. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει άμεση επικοινωνία – έχει δημιουργηθεί ήδη λίμνη εντός του χώρου – με τον υδροφόρο ορίζοντα και θεωρείται σίγουρο ότι η μόλυνση από τον ΧΥΤΑ θα περάσει στην διατροφική αλυσίδα.

Μπροστά σε όλα αυτά οι πολίτες της Λευκίμμης θα εξακολουθήσουν να αγωνίζονται. Θα αγωνίζονται ενάντια στη τρομοκρατία και την βία, υπέρ της τιμωρίας των υπευθύνων και όχι των αθώων, ενάντια στην εγκατάσταση του ΧΥΤΑ στην συγκεκριμένη περιοχή και για να υπάρξει στην Κέρκυρα μία ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Ήδη από χθες έχουν αποκλείσει το δημαρχείο, όχι όμως τον δημοτικό παιδικό σταθμό, τα ΚΕΠ και άλλες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Το κλείσιμο αυτών από τον δήμαρχο θα αποτελέσει πράξη εκδίκησης προς τους πολίτες, αν συμβεί.

Π. Κοροβέσης
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περ. Κοροβέσης που από τη πρώτη στιγμή βρέθηκε στην Κέρκυρα δήλωσε τα εξής: «Το οικολογικό κίνημα στη Ελλάδα απέκτησε τον πρώτο του μάρτυρα. Τα σκουπίδια, τα νοσοκομεία και το νερό είναι εθνικά θέματα που χρήζουν κεντρικού σχεδιασμού. Οι ΧΥΤΑ είναι μια απάτη για να κερδοσκοπούν οι εργολάβοι, καθώς είναι πασίγνωστο ότι σε δυο χρόνια θα καταργηθούν, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μόνη λύση είναι η ολοκληρωτική επεξεργασία των απορριμμάτων. Ας μελετήσουν επιτέλους οι αρμόδιοι την εμπειρία της Βορ. Ευρώπης αλλά και κάποιες μεθόδους από τις ΗΠΑ. Η κτηνωδία των ΜΑΤ ήταν πρωτοφανής και δυσφημεί την αστυνομία που αναλαμβάνει να κάνει τη βρώμικη δουλειά του κράτους».

Δίκτυο
Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα επισήμανε: «Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση, επιχειρώντας να κλείσει τα μέτωπα των κοινωνικών αντιστάσεων, όταν δεν επιδίδεται σε όργια κατασυκοφάντησης των αγώνων και προκλητικές πολιτικές πρακτικές, αφήνει ασύδοτους τους μηχανισμούς καταστολής να καθαρίσουν. Οι πρόσφατες επιχειρήσεις αστυνομικής βίας εναντίων των περιβαλλοντικών κινητοποιήσεων των κατοίκων της Λευκίμμης της Κέρκυρας και εναντίον του κινήματος των κατοίκων Αγ. Δημητρίου Κοζάνης που παλεύουν για το δικαίωμα στην εργασία δείχνουν την απόλυτη απροθυμία και αδυναμία της να δώσει λύσεις στα πιο ουσιαστικά προβλήματος της κοινωνίας. Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Βουλή την Πέμπτη 12 Ιουνίου».

Πηγή: Εφημερίδα Η ΕΠΟΧΗ, 8 Ιουνίου 2008