Πολεμικό κλίμα στη Λευκίμμη

Πατήστε για μεγέθυνση
ΦΩΤΟ: Nικολέττα Δουκάκη


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Καρύδης

Η είδηση για την άφιξη ισχυρής αστυνομικής δύναμης στο νησί έφτασε αργά το βράδυ της Τετάρτης. Την επόμενη μέρα οι κάτοικοι της Λευκίμμης βρέθηκαν αντιμέτωποι με πανίσχυρες αστυνομικές δυνάμεις στην Εθνική Οδό Κέρκυρας Λευκίμμης. Τα αποκαΐδια, λάστιχα, αυτοκίνητα και άλλα εύφλεκτα υλικά, που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ακόμα στο οδόστρωμα. Κάποιοι είχαν φροντίσει να ρίξουν ροκανίδια διότι υπήρχαν και λάδια που έριξαν οι κάτοικοι στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν την παρουσία της αστυνομίας στο ΧΥΤΑ.

Εκεί φαίνεται ότι ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων και χημικών. Το ίδιο συνέβη και στο χώρο του ΧΥΤΑ η είσοδος στον οποίο είχε απαγορευθεί και για τους δημοσιογράφους και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Οι αστυνομική δύναμη ήταν πρωτοφανής για τα κερκυραϊκά δεδομένα. Κάτοικοι της περιοχής έκαναν λόγο και για 200 άνδρες των ΜΑΤ που ήρθαν για την επιχείρηση.

Ήδη υπάρχουν τραυματίες, τρεις τουλάχιστον από τη μεριά των πολιτών, αλλά και συλλήψεις νομαρχιακών συμβούλων όπως ο κ. Πελάης και ο γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ κ. Πιτσιάβας και ενός φωτορεπόρτερ τοπικής εφημερίδας.

Καθ’ οδόν προς τη Λευκίμμη συναντήσαμε τον κ. Πελάη στην περιοχή της πρώτης συμπλοκής όπου σε δηλώσεις του ανέφερε:

«Υπήρχε η συγκέντρωση των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι αντιδρούν στη δημιουργία του ΧΥΤΑ στη Νότια Κέρκυρα. Υπήρχαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ. Την ώρα που ήρθαν έκανα μία προσπάθεια με την ιδιότητα του νομαρχιακού συμβούλου να υπάρξει μία εκτόνωση του κλίματος για να αποφευχθούν επεισόδια. Ζήτησα και από την εισαγγελέα να υπάρξει μία τέτοια εκτόνωση και από τη διοίκηση της αστυνομίας. Μάλιστα σε μία συμβολική κίνηση στάθηκα ανάμεσα από την αστυνομία και τα πρώτα οδοφράγματα διαμαρτυρόμενος έτσι για την επίθεση την οποία ξεκινούσαν εκείνη την ώρα τα ΜΑΤ. Εντελώς απρόκλητα και ενώ βρισκόμουν στο μέσο των δύο στρατοπέδων που είχαν διαμορφωθεί, μπροστά στα μάτια δύο δημοσιογράφων, έγινε μία σύλληψη η οποία ουσιαστικά δεν είχε ούτε λόγο, ούτε υπήρχε κανένα αδίκημα. Αργότερα αφού με μεταφέρανε είτε με την κλούβα της αστυνομίας είτε στη συνέχεια με περιπολικό της αστυνομίας, με χειροπέδες πίσω από την πλάτη και απαγγείλανε την κατηγορία ότι δήθεν εγώ συμμετείχα σε ομάδα που πετούσε πέτρες, έριχνε μολότωφ, έκανε εμπρησμούς, για πράγματα που είναι καταγεγραμμένα που στην παρουσία μου εδώ δεν έχουν συμβεί. Θεωρώ ότι η ενέργεια αυτή είχε στόχο να δημιουργήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας». Για την απελευθέρωσή του λέει «αν δεν κάνω λάθος έδωσε εντολή η εισαγγελέας να αφεθώ ελεύθερος τις οποίες τις αρνούμαι και αυτό μπορούν να το διαπιστώσουν. Θα υπάρξει απολογία και στη συνέχεια θα πάει σε δίκη».


ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΥΚΙΜΜΑΙΩΝ

Από το ίδιο σημείο εκείνη την ώρα έτυχε να περνά ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων κ. Γατσούλης και μέσα από το αυτοκίνητο έκανε μία σύντομη δήλωση:
«Τα θέματα που συμβαίνουν στη Λευκίμμη δεν είναι ευχάριστα. Είμαι πολύ προβληματισμένος, δεν πέτυχε η προσπάθεια που έκανα για να μη γίνουν αυτά τα επεισόδια. Δυστυχώς άλλοι παίρνουν τις αποφάσεις και η κατάσταση είναι δραματική».


ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΑ

Μετά την πρώτη σύγκρουση των κατοίκων της Λευκίμμης με τα ΜΑΤ που ήταν και η καθοριστική διότι από εκεί και μετά πέρασαν μέσα στην ευρύτερη περιοχή καθώς και στο ΧΥΤΑ οι κάτοικοι έδωσαν μία ακόμα «μάχη» στο χώρο του ΧΥΤΑ. Οι αστυνομικές δυνάμεις τελικά τους απώθησαν και από το χώρο του ΧΥΤΑ. Οι κάτοικοι έτρεχαν από δρόμους και μονοπάτια και μιλούσαν για εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Μεταξύ των κατοίκων και λόγω της κατάστασης που επικρατούσε προλάβαμε να δούμε με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Χρ. Μπούκα, τον κ. Αλ. Μιχαλά, τον κ.Μάριο Ανθη, τον κ. Ραιδεστινό, τον κ. Θ. Γουλή.

Οι κάτοικοι ήταν απελπισμένοι και οργισμένοι. Σε μία περίπτωση μάλιστα πέσαμε σε έντονη διαμαρτυρία του κ. Ραιδεστινού και άλλων κατοίκων προς τους αστυνομικούς ώστε να βγάλουν τις χειροπέδες πολιτών που είχαν συλληφθεί και κρατούνταν στις κλούβες. Όταν οι αστυνομικοί τους είπαν ότι «όλα έχουν γίνει νομότυπα» εντάθηκαν οι διαμαρτυρίες. «Είναι ντροπή» φώναζαν και ζητούσαν να αφήσουν τους δημοσιογράφους να παρουσιάσουν τα γεγονότα. Τελικά έγινε δεκτό το αίτημα τους.

Δεύτερο περιστατικό που είδαμε ήταν όταν πέρασε λεωφορείο της αστυνομίας γεμάτο με άνδρες των ΜΑΤ και δέχθηκε βροχή από πέτρες και ξύλα. Το όχημα σταμάτησε, βγήκαν έξω οι δυνάμεις της αστυνομίας και άρχισαν να κυνηγούν τους επιτιθέμενους.

Πατήστε για μεγέθυνση
ΦΩΤΟ: Δ. Καρύδης


Ο ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

Στο χώρο έσπευσε το μεσημέρι περίπου ο Αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ κ. Μπουλούκος Δημήτριος Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, ενώ παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης κ. Μπαλιάγκας και ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Τσιότσιος.

Σε δηλώσεις του ο κ.Μπουλούκος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η αστυνομία εκλήθη να εφαρμόσει το νόμο. Αυτές είναι οι απαιτήσεις στη δημοκρατική μας πολιτεία. Τα δικαστήρια απεφάνθησαν, κάποιοι τοπικοί άρχοντες αποφάσισαν ότι εδώ είναι η χωροθέτηση της χωματερής, η αστυνομία εκλήθη να εφαρμόσει το νόμο. Το έργο σύμφωνα με τους αρμοδίους πρέπει να προχωρήσει και γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ. Όμως θα πρέπει να τονίσω ότι αυτή η βαρβαρότητα εκ μέρους των διαμαρτυρομένων δε νομίζω ότι είναι δικαιολογημένη στις δημοκρατικές πολιτείες. Άσκησαν τα ένδικά τους μέσα. Από εκεί και πέρα κάποιος αποφασίζει κάποια δικαστήρια και κάποιες ενέργειες δρομολογούνται και πρέπει να γίνονται σε μία πολιτεία.

Τα σκουπίδια είναι αυτών που διαμαρτύρονται. Δεν αντιλαμβάνομαι την τόση βιαιότητα κατά των αστυνομικών οργάνων, διότι οι αστυνομικές δυνάμεις ούτε καν ήρθαν σε επαφή. Δεν αντιλαμβάνομαι τις πρωτότυπες αυτές πρακτικές με μπιτόνια βενζίνης, με φλογοβόλα με καραμπίνες με οτιδήποτε άλλο. Μπορεί να έχουν το δίκιο τους να το υποστηρίξουν με τρόπο που δεν διακυβεύεται η ζωή κανενός. Όπως έγινε με παράπλευρη απώλεια από το νεαρό τον 16χρονο, που δεν ξέρω ποιος πατέρας του έδωσε το μηχανάκι, τη σήμερον ημέρα να κινείται, οπλισμένος με αυτό που είδατε, νομίζω, ποιος είναι εκείνος ο πολίτης σε μία δημοκρατική πολιτεία που αν του κάνει σήμα στάσης ένα αστυνομικό όργανο ένστολο δεν υποχρεούται να κόψει την πορεία. Δεν το αντιλαμβάνομαι. Από εκεί και πέρα οποιαδήποτε προσπάθεια να συνδεθεί το περιστατικό αυτό με τη δράση της αστυνομίας είναι παραπλανητική. Λυπούμεθα για τον τραυματισμό, ασφαλώς, τραυματίστηκαν δύο γυναίκες οι οποίες δεν είχαν καμία σχέση από ό,τι πληροφορήθηκα, για ένα νεαρό, του οποίου το νεαρό της ηλικίας είναι εκείνο που προκάλεσε αυτές τις παράπλευρες απώλειες και ειλικρινά εύχομαι στις γυναίκες αυτές ταχεία ανάρρωση».


Η Α. Γκερέκου κατέθεσε ερώτηση για τα επεισόδια στη Λευκίμμη

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Εσωτερικών, σχετικά με το θέμα των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν σήμερα στην περιοχή της Λευκίμμης, λόγω αντιδράσεων των κατοίκων στην κατασκευή νέου ΧΥΤΑ στην περιοχή, κατέθεσε η Βουλευτής Κέρκυρας ΠΑΣΟΚ κ. Άντζελα Γκερέκου. Συγκεκριμένα, το κείμενο της Ερώτησης της κ. Γκερέκου έχει ως εξής:

Πατήστε για μεγέθυνση
ΦΩΤΟ: Δ. Καρύδης


Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Νομό της Κέρκυρας, κατά καιρούς έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις τα επεισόδια όμως τα οποία έλαβαν χώρα στις 29.5.2008 στην περιοχή της Λευκίμμης, με την επέμβαση των ΜΑΤ για την καταστολή της αντίδρασης των κατοίκων της περιοχής στην προσπάθεια δημιουργίας νέου ΧΥΤΑ, ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης της ΝΔ να διαχειριστεί με ορθό τρόπο το θέμα, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι έχουν αποτύχει παταγωδώς. Το πρώτο που θα πρέπει να επισημάνει κανείς, είναι η τεράστια αντίφαση η οποία παρατηρείται στις πολιτικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης: Από το ένα μέρος, ο Πρωθυπουργός προσπαθώντας να τηρήσει και να υπακούσει στην υποχρεωτική Οδηγία 99/31 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετατροπή όλων των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ (δηλ. Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και όχι Απορριμμάτων) έως το 2010, ορίζει τον Απρίλιο 3μελή Επιτροπή Υφυπουργών για να ασχοληθεί με το θέμα. Από το άλλο μέρος όμως, το ΥΠΕΧΩΔΕ συνεχίζει να επιμένει στην κατασκευή ΧΥΤΑ, αγνοώντας παντελώς τόσο την Κοινοτική Οδηγία, όσο προφανώς και την Πρωθυπουργική πρωτοβουλία.

Το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, απαιτεί ολοκληρωμένες λύσεις, οι οποίες αφ’ ενός να συμβάλουν μακροπρόθεσμα στη διευθέτησή του και αφ’ ετέρου, να ικανοποιούν τις κατευθύνσεις και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι τουλάχιστον ανεξήγητη η επιμονή της κατασκευής νέου ΧΥΤΑ στην Κέρκυρα, τη στιγμή που η χώρα κινδυνεύει να καταδικαστεί σε πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση μη συμμόρφωσής μας με την προαναφερθείσα Οδηγία η οποία ουσιαστικά δεν δέχεται τη λύση των οργανωμένων ΧΥΤΑ.

Ειδικά για το θέμα της δημιουργίας ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, εδώ και πάρα πολύ καιρό ήταν γνωστές οι ισχυρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και για το λόγο αυτό, είχε ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος για το θέμα. Κατά την προσφιλή τακτική της η Κυβέρνηση της ΝΔ, φυσικά δεν ολοκλήρωσε ποτέ αυτό το δημόσιο διάλογο, αλλά επιχείρησε με τη λογική του «αποφασίζω και διατάζω», να ξεκινήσει άμεσα το έργο κατασκευής του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Στις απολύτως δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων της Λευκίμμης, η απάντηση της Κυβέρνησης ήταν η επέμβαση των ΜΑΤ και μάλιστα με αδικαιολόγητα ασύμμετρη βία – με αποτέλεσμα, αφ’ ενός το σοβαρό τραυματισμό Πολιτών και αφ’ ετέρου τον πλήρη περαιτέρω εκτροχιασμό της κατάστασης.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, Ποια είναι τελικώς η επίσημη πολιτική της Κυβέρνησης σχετικά με το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων: συμμόρφωση με την Κοινοτική Οδηγία 99/31 και μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ σύμφωνα με την απόφαση του Πρωθυπουργού ή παντελής αδιαφορία προς την Κοινοτική Οδηγία και συνέχιση κατασκευής νέων ΧΥΤΑ με βέβαιη καταδίκη μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2010, σύμφωνα με τις πολιτικές αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ;

Με ποια κριτήρια και από ποιον ακριβώς ελήφθη η απόφαση για την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, προτού καν ολοκληρωθεί ο δημόσιος διάλογος για το σοβαρό αυτό θέμα; Η οποιαδήποτε πηγή έλαβε τη σχετική απόφαση, σε ποια ακριβώς πολιτική απόφαση υπάκουσε: σε αυτή του Πρωθυπουργού ή σε αυτή του ΥΠΕΧΩΔΕ;

Με ποια ακριβώς λογική, Πολίτες οι οποίοι προσπαθούν να προστατεύσουν την τοπική κοινωνία τους, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής της καθημερινότητάς τους, στέλνονται σοβαρά τραυματισμένοι στο Νοσοκομείο από τον υπερβάλλοντα ζήλο των ανδρών των ΜΑΤ αλλά και συλλαμβάνονται σωρηδόν;

Ποιες ήταν οι ακριβείς εντολές που είχαν τα ΜΑΤ;

Η αντίδρασή τους κινούνταν εντός των ορίων των εντολών αυτών ή ενήργησαν καθ’ υπέρβαση τους;

Δήλωση του Νομάρχη Κέρκυρας για τα επεισόδια στη Λευκίμμη


Πατήστε για μεγέθυνση
ΦΩΤΟ: Nικολέττα Δουκάκη


Πατήστε για μεγέθυνση
Πυροσβεστικά αεροπλάνα πραγματοποιούν ρίψεις
νερού στο χωρο του ΧΥΤΑ, όπου είχε απαγορευθεί
η εισοδος στους δημοσιογράφους
ΦΩΤΟ: Δ. Καρύδης


Ο Νομάρχης Κέρκυρας κ.Στέφανος Πουλημένος μιλώντας για τα γεγονότα στη Λευκίμμη σε δήλωσή του ανέφερε:

«Είμαι σε διαρκή επικοινωνία από νωρίς το πρωί με τη Λευκίμμη όπου όπως είναι γνωστό δυνάμεις της αστυνομίας επιχειρούν να ελέγξουν το χώρο του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ στον οποίο είναι οχυρωμένοι οι αντιδρώντες κάτοικοι της Λευκίμμης.

Πληροφορήθηκα την έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε το πρωί στον περιφερειακό δρόμο της Λευκίμμης και ενημερώνομαι διαρκώς για την πορεία της κατάστασης της υγείας μιας γυναίκας που τραυματίστηκε στο κεφάλι από ένα μηχανάκι που έπεσε πάνω της και ήδη νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με ένα νεαρό ο οποίος επίσης μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο Νοσοκομείο (πιθανόν πρόκειται για το ίδιο περιστατικό).

Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για τον τραυματισμό των δύο συμπολιτών μας και να εκφράσω επίσης την ευχή και την ελπίδα η ένταση στη Λευκίμμη να εκτονωθεί χωρίς προσφυγή στη βία.

Θέλω επίσης να σας γνωρίζω ότι επικοινώνησα δύο φορές με το Δήμαρχο Λευκιμμαίων, τη βουλευτή Άντζελα Γκερέκου, το Δήμαρχο Κερκυραίων και πρ. του Συνδέσμου Καθαριότητας Σωτήρη Μικάλεφ, τον αστυνομικό Διευθυντή και το Νομαρχιακό Σύμβουλο Σταμάτη Πελάη καθώς και με πολλούς από τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους της Λευκίμμης συνιστώντας ψυχραιμία για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Θέλω τέλος να σημειώσω ότι η Νομαρχία δεν έχει οποιασδήποτε μορφής εμπλοκή στην υπόθεση αυτή και ο ρόλος μας περιορίζεται στην προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης και αποτροπής της χρήσης βίας».


Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία
Παρασκευή 30 Μαΐου 2008
Αριθ. φύλλου 16762