Ανοιχτή συζήτηση στις Αλυκές Λευκίμμης

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του δημοσιογράφου Τρύφωνα Βέργη στις Αλυκές Λευκίμμης την Κυριακή 13 Απριλίου, όπου έγινε ανοιχτή συζήτηση για το θέμα του ΧΥΤΑ. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας Δημήτρης Φαναριώτης καθώς και εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου, ενώ έλαμψε δια της απουσίας του ο δήμαρχος Λευκιμμαίων Σπύρος Γατσούλης. Στην παρέμβαση της η κα. Ιωάννα Πανδή δήλωσε ότι στα 250 μέτρα από το γήπεδο του ΧΥΤΑ βρίσκονται αρχαιολογικά ευρήματα απ’ όλες τις εποχές που χρονολογούνται έως και 2.350 χρόνια πίσω. Οι κάτοικοι της περιοχής έθεσαν τα δικά τους ερωτήματα και ανησυχίες για τις επιπτώσεις του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ στην υγεία και το περιβάλλον και έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση.

Πατήστε για μεγέθυνση
Σχετικά με την ύπαρξη νερού στο χώρο του ΧΥΤΑ, ο κ. Κουρής ανέφερε χαρακτηριστικά:

Αν κανείς επισκεφτεί την περιοχή θα δει ότι στο δεύτερο μισό και πέραν αυτού, στην όμορη περιοχή, η γη ξεζουμάει, όπως πολύ απλά λέμε εδώ, γι αυτό έχει και υδρόφιλη βλάστηση. Επίσης υπάρχει μια μικρή λίμνη στα 50-100 μέτρα από το γήπεδο ετήσιας διάρκειας.
Όταν το μηχάνημα έκανε έναρξη εκσκαφής για το κύτταρο, για να το κάνει μία βαθιά λεκάνη, στη αρχή της εκσκαφής το νερό ξεπήδηξε και τους σταμάτησε. Φέρανε φερτή λύσβα να το καλύψουνε, δεν μπορούσε γιατί το νερό αναβλύζει. Τα νερά στο μάτι του ΧΥΤΑ είναι πια πηγαία, αναβλύζουν εις το ύψωμα γιατί ο ΧΥΤΑ γίνεται σε υψόμετρο 20 μέτρων, η ραχούλα ανάμεσα στα δυο ποτάμια. Αυτή η ράχη εκεί πάνω, εκεί γίνεται. Εκεί λοιπόν τα νερά αναβλύζουν, άρα μιλάμε για πηγαία νερά τα οποία μία δεύτερη μελέτη πιο εμπεριστατωμένη θα αποδείξει αν είναι νερά τα οποία προέρχονται από υπόγεια νερά, από υπόγειους ταμιευτήρες, οι οποίοι από σχετική πίεση βρήκανε διέξοδο και αναβλύζουν ή είναι αρτεσιανά δηλ. προέρχονται υπό τη μορφή συγκοινωνούντων δοχείων. Όπως και να χει το θέμα υπάρχουν νερά και μέσα στα νερά, πάνω στην πηγή, δεν γίνεται κύτταρο.


Σχετικό βίντεο στο Corfu News