Λύση του προβλήματος ή τσέπωμα χρήματος;

Στο άρθρο που δημοσιεύει η ΕΡΤ στην ιστοσελίδα της αναφέρει:

«Κοινοποιήθηκε χθες από την τοπική υπηρεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία ζητείται από τον πρώην Νομάρχη η επιστροφή, εντός 15 ημερών, ποσού που ξεπερνά το 1,4 εκ. ευρώ στα ταμεία της Ν.Α.

Η απόφαση ελήφθη μετά από έλεγχο στην οικονομική διαχείριση της περιόδου 2005 – 2006 και αφορά τον κ. Γιώργο Μαχειμάρη για ποσό 600.000 ευρώ και από κοινού τον πρώην Νομάρχη και τον τότε διευθυντή Ανάπτυξης της Νομαρχίας για το ποσό των 800.000 ευρώ.

Κατά το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι δαπάνες δεν αποτυπώνονται σε νόμιμα παραστατικά και τα χρήματα δε διακινήθηκαν μέσω του δημοσίου λογιστικού συστήματος αλλά εξωλογιστικά. Κατόπιν τούτων, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ότι αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του δεκαπενθημέρου θα κινηθούν οι κατά το νόμο διαδικασίες καταλογισμού.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κ. Μαχειμάρης δεν έχει σχολιάσει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πέρυσι – όμως – όταν είχε έλθει το θέμα στην επικαιρότητα – είχε υποστηρίξει ότι τα κονδύλια αυτά αφορούν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, χρήματα που δαπανήθηκαν για το νεοσύστατο τότε συνεργείο ευπρεπισμού δρόμων.

Την οποιαδήποτε αναφορά ή σχολιασμό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφεύγουν τόσο οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας όσο και της νομαρχιακής αρχής.»

Τέτοιες ενέργειες προκαλούν ερωτηματικά και για τα χρήματα που διατέθηκαν για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, του οποίου η κατασκευή ενώ έχει τελειώσει και παραδοθεί στα χαρτιά εδώ και πολύ καιρό, στην πραγματικότητα συνεχίζει να σκορπά τον θάνατο από τις κακοτεχνίες και τις πολλές ελλείψεις.

Νομίζατε ότι αλήθεια θέλουν να φτιάξουν ένα «σωστό» έργο και στα Μεσοράχια της Λευκίμμης; Είστε γελασμένοι!!! Το μέλι θάλασσα! Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους:

«Κατασκευή ΧΥΤΑ και αποκαταστάσεις χωματερών Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προϋπολογισμού 9.953.031 € και υλοποιείται με τα κάτωθι έργα:

- Κατασκευή ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας, προϋπολογισμού 4.612.900 €.
- Αποκατάσταση Χωματερών Δήμου Κερκυραίων, προϋπολογισμού 2.848.200 €.
- Επέκταση ΧΥΤΑ Ν. Κεφαλονιάς, προϋπολογισμού 2.491.931 €.»


Όσον αφορά τον ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας στην Λευκίμμη:

«Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αγοράς γης προϋπολογισμού 320.000 €, δημοπρατήθηκε στις 07.07.2005 το έργο παροχής υπηρεσιών Υπευθύνου Έργου προϋπολογισμού 87.202 € και δημοπρατήθηκε στις 18.08.2005 το έργο Μελέτη–Κατασκευή ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας προϋπολογισμού 2.753.229 €

Τα έργα χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Συνοχής ΙΙ µε την υπ. αριθ. CCI: 2002 GR C PE 010 απόφαση της ΕΕ.

Τα συμπεράσματα δικά σας!

Πηγές :
EPT
My Kefalonia
Politis Chios