ΛΕΥΚΙΜΜΙΩΤΕΣ: ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΥΤΑ

«ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟ ΒΗΜΑ» 02.04.08

25 Μαρτίου δέκα το πρωί με καφεδάκι στα Μεσοράχια στη σκηνή παρέα με τους φρουρούς - αγωνιστές. Άτομα κάθε ηλικίας και των δύο φύλων, κάθε κοινωνικής τάξης, μόρφωσης και επαγγέλματος, χέρια ροζιασμένα και χέρια λεπτοκαμωμένα, αξύριστα ανδρικά πρόσωπα, μάτια κόκκινα από την αϋπνία. Νυχτοξημερώνονται ένα μήνα τώρα στις πρόχειρα κατασκευασμένες σκηνές, αποφασισμένοι να αποτρέψουν πάση θυσία τη κατασκευή του ΧΥΤΑ.
Είχαμε τηλεφωνήσει φθάνοντας στο σταυροδρόμι Λευκίμμης-Κάβου στο Σπύρο, ο οποίος προθυμοποιήθηκε να μας ξεναγήσει στο χώρο. Αφού παρκάραμε σε μικρή απόσταση από τα δύο περιπολικά της Αστυνομίας, συνεχίσαμε με τα πόδια δεξιά στο χωματόδρομο προς το «ΧΥΤΑ» περνώντας δίπλα από ένα ακόμη υπηρεσιακό αυτοκίνητο με συμβατικές πινακίδες.
Οδοφράγματα κομμένων κυπαρισσιών, ελαιοδένδρων και παλιών λάστιχων αυτοκινήτων, σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, δυσκόλευαν τη πορεία μας.
Είχαμε διανύσει αρκετή απόσταση όταν μια δυνατή ανδρική φωνή μέσα από τους θάμνους μας ρώτησε ποιοι είμαστε. Κάτι του απάντησε ο Σπύρος και τότε ο άγνωστος φώναξε «καλά συνεχίστε».
Πρώτη εικόνα, φθάνοντας στο εργοτάξιο, οι σκηνές και τα ακινητοποιημένα χωματουργικά μηχανήματα. Η παχιά λάσπη αφήνει ακάλυπτα τα λιγοστά θραύσματα των αρχαίων κεραμικών που ξέσκαψαν οι μπουλντόζες. Μπροστά μας, στη μέση περίπου του εργοταξίου, η λιμνούλα που σχηματίστηκε όταν ο εκσκαφέας χτύπησε κάποια υδάτινη φλέβα. Οι συνοδοί μας μας διαβεβαιώνουν ότι αν αντληθεί όλο το νερό, μετά από μερικές ώρες η λιμνούλα θα είναι πάλι γεμάτη… Για ανακάλυψη της «αρχαίας Φοντάνας» κάνει λόγο ο φίλος καθηγητής (κατά κόσμον μελισσουργός) Γιώργος Βλάσης. Αδιάψευστη ακόμη μαρτυρία για την ύπαρξη υπόγειων υδάτων τα παλιά πηγάδια που υπήρχαν στη περιοχή και που χάθηκαν ήδη κάτω από τις ερπύστριες της μπουλντόζας. Για δε τα αρχαία ευρήματα, η προϊσταμένη της 8ης Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών αρχαιοτήτων κυρία Κ. Κάντα είχε ζητήσει τη διακοπή των εκσκαφικών εργασιών σε έκταση 100 τετραγωνικών μέτρων.
Από το ψηλότερο σημείο αντικρίζουμε στα 1300 -1400 μέτρα το λιμάνι, στα οκτακόσια περίπου μέτρα την ακτή του Κάβου και γύρω – γύρω πολύ κοντά διάσπαρτους οικισμούς. Ακόμη δύο ποτάμια, το ένα στα διακόσια και το άλλο στα 350 μέτρα από το «ΧΥΤΑ». Στο χώρο υπήρχε πριν και δάσος 6,5 στρεμμάτων ενώ η περιοχή είχε χαρακτηριστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας.
Δασική έκταση, γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, κυριολεκτικά επάνω στα υπόγεια νερά και ανάμεσα από δύο ποτάμια, σε απόσταση αναπνοής από οικισμούς και την τουριστική περιοχή του Κάβου, ιδού μερικά από τα στοιχεία που ακυρώνουν την όποια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το προτεινόμενο έργο, αφήνοντας αναπάντητα πολλά ερωτήματα και έκθετους το συντάκτη της και αυτούς που ενέκριναν τους περιβαλλοντικούς όρους.
Φεύγοντας «στήνουμε πηγαδάκι» μπροστά από μια σκηνή κι οι πιο πολλές ερωτήσεις μας απαντώνται ταυτόχρονα από δύο ή και περισσότερους αγωνιστές. Συνοπτικά οι απαντήσεις – θέσεις είναι οι εξής:

• Αυτό που θέλουμε δεν είναι να φύγει ο ΧΥΤΑ από εδώ και με τις ίδιες μεθοδεύσεις να πάει σε οποιοδήποτε άλλο χωριό. Θέλουμε με βάση τα δεδομένα που ακόμη και δια γυμνού οφθαλμού είναι ορατά και που είδατε και εσείς εδώ, να δώσουμε στο κόσμο να καταλάβει ότι ο χώρος αυτός επιλέχθηκε παράνομα με βάση τις εικονικές μελέτες που απέκρυψαν σκόπιμα όλα τα παραπάνω στοιχεία και πάρα-πολλά άλλα. Στηρίζουμε τη δημιουργία παρόμοιου έργου σε χώρο που οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα μπορούν να περιοριστούν στο ελάχιστο.

• Δεν εμπιστευόμαστε ούτε το Δήμαρχο ούτε την αντιπολίτευση διότι τα τελευταία χρόνια μας είχαν αποκρύψει τα πάντα. Έκαναν τα στραβά μάτια στις παραλήψεις και τις παρατυπίες των μελετών για να δοθούν οι εγκρίσεις για την περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή του τόπου μας.

• Και έχουν πάρει ακόμη ομόφωνη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη κατασκευή μεγάλου αεροδρομίου στη Λευκίμμη, αποκρύπτοντας από τους κατοίκους ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε την ισοπέδωση οικισμών, χωριών ή και κωμοπόλεων ακόμη.

• Από τους δεκατρείς Δημάρχους του Νομού μόνο ο δικός μας ανησυχεί ότι αν δεν κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ, η Λευκίμμη μετά το 2008 δεν θα έχει που να βάλει τα στερεά της απόβλητα. Οι άλλοι δώδεκα, ενώ τους τελειώνει το Τεμπλόνι, δεν ανησυχούν προφανώς επειδή έχουν πάρει διαβεβαιώσεις ότι θα στέλνουν εδώ και τα δικά τους σκουπίδια, γεγονός που θα μετατρέψει τη Λευκίμμη σε χωματερή όλης της Κέρκυρας.

• Είχαν πείσει τους Τεμπλονιώτες ότι ο ΧΥΤΑ εκεί θα ήταν τόσο φιλικός προς το περιβάλλον ώστε επάνω στο «γκαζόν» του θα μπορούσαν να παίζουν τα παιδιά. Είδαμε στη συνέχεια τι παθαίνουν οι άνθρωποι εκεί και αγωνιζόμαστε να μη πάθουμε κι εμείς τα ίδια.

• Δεν θα πληρώσει η Λευκίμμη την ανεπάρκεια και την ανικανότητα της τοπικής Αυτοδιοίκησης των τελευταίων δεκαετιών να κατασκευάσει ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων για όλο το Νομό. Μέχρι να γίνει αυτό, ας βρει ο κάθε Δήμος χωριστά τον τρόπο, κυρίως με βάση την ανακύκλωση, η οποία σε μια αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων μπορεί να ξεπεράσει και το 90%. Ο Δήμος Ελευσίνας π. χ. ανακυκλώνει ήδη το 70% των απορριμμάτων του.

Κομμένοι από τα τηλεοπτικά παράθυρα, αισθανόμενοι προδομένοι από τους τοπικούς τους άρχοντες και από τα κόμματα εξουσίας που ψήφισαν - ο μόνος βουλευτής του Νομού που τους συμπαρίσταται και βρέθηκε τρεις φορές δίπλα τους είναι ο Μπάμπης Χαραλάμπους – οι Λευκιμμιώτες καταργούν τις κομματικές διαχωριστικές γραμμές, δίνουν τα χέρια και ενώνουν τη φωνή τους για να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον και γενικότερα το τόπο τους. Βγήκαν στους δρόμους την Κυριακή 23 Μαρτίου σε μια απίστευτα μεγαλειώδη πορεία διατρανώνοντας την αποφασιστικότητα τους που σύμφωνα με τα λεγόμενα κάποιου αγωνιστή «έχει πια το πάθος της υπεράσπισης πατρίου εδάφους» (με ό,τι αυτό συνεπάγεται προσθέτουμε εμείς)… Ελπίζουμε να πάρουν το μήνυμα οι ιθύνοντες και να πρυτανεύσει η λογική ώστε το παλλαϊκό κίνημα να μην εξελιχθεί σε μια πρώτη λαϊκή εξέγερση για τη προστασία του περιβάλλοντος αυτή τη φορά.
Δείτε περισσότερα στο http://xyta-lefkimis.blogspot.com

Σπύρος Α. Σαλβάνος
info@salvanos.gr
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Η ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ
www.antinioti.com