Βρέθηκαν αρχαία στον χώρο κατασκευής του ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Υπολείμματα αρχαίων οικοσκευών βρέθηκαν στον χώρο κατασκευής του ΧΥΤΑ στην Λευκίμμη. Τα ευρήματα ήρθαν στο φως τυχαία από κατοίκους της περιοχής.

Πατήστε για μεγέθυνση

Πατήστε για μεγέθυνση
Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Λευκίμμης στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί θέσεις στις οποίες ενδέχεται να υπάρχουν αρχιτεκτονικά λείψανα. Ποιο συγκεκριμένα, άρθρο που δημοσιεύτηκε στην http://www.archaeometry.gr/oldv/publication/arch-tileskopikanea/04/04.htm και http://www.ims.forth.gr/newsletters-gr_04.html αναφέρει:

Γεωφυσικές διασκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες υποψήφιες αρχαιολογικές θέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Λευκίμμης, στη νότια Κέρκυρα, με τη συνεργασία της Η’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κέρκυρας (Κα. Αικατερίνη Κάντα) και του Δήμου Λευκίμμης. Το πρόγραμμα έλαβε χώρα κατά την περίοδο 26 Μαρτίου - 8 Απριλίου 2000.

Οι έρευνες αποσκοπούσαν στη διερεύνηση του τρόπου χρήσης της συγκεκριμένης περιοχής, ενώ τα αποτελέσματά τους θα χρησιμοποιηθούν ως οδηγός για τις μελλοντικές ανασκαφικές ή επιφανειακές έρευνες της περιοχής.

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στην περιοχή του Αγίου Αντρέα, στην θέση Γαλατού και στην περιοχή Γκρεμνά. Στις γεωφυσικές έρευνες έγινε εφαρμογή μαγνητικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρομαγνητικών τεχνικών. Οι γεωφυσικές έρευνες είχαν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό ορισμένων πιθανών θέσεων στις οποίες ενδέχεται να υπάρχουν αρχιτεκτονικά λείψανα.

Στην θέση Γκρεμνά εντοπίστηκε ισχυρή μαγνητική ανωμαλία, η οποία πιθανώς να προέρχεται απο την παρουσία μεταλλικού στόχου. Στην ομάδα εργασιών υπαίθρου συμμετείχαν οι φοιτητές Σ. Τοπούζη, S. Soetens, Ε. Περάκη, Φ. Τριανταφυλλίδης και Χ. Χριστοφόρου. Επ. Υπ. Dr. Α. Σαρρής.


Σχετικά άρθρα:
Ανασκαφική έρευνα στο ΧΥΤΑ Νότου
Από αρχαία τρόπαια σε ανεξέλεγκτες χωματερές
Διακοπή εργασιών στο ΧΥΤΑ Νότου‏