Ανασκαφική έρευνα στο ΧΥΤΑ Νότου

Πατήστε για μεγέθυνσηΣυνέντευξη στην ”κ.Ε.” της προϊσταμένης της 8ης Εφορίας Κλασσικών Αρχαιοτήτων

Διέταξε διακοπή εργασιών σε έκταση του χώρου του ΧΥΤΑ Νότου

Οι κάτοικοι είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν την ανασκαφική ερεύνα.

Τη διακοπή των εκσκαφικών εργασιών στη Νοτιοανατολική πλευρά του οικοπέδου του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Λευκίμμης, έκταση 100 τετραγωνικών μέτρων, παρήγγειλε με έγγραφο προς την Υπηρεσία Καθαριότητας, την ΠΙΝ, την εργολήπτρια εταιρία ΔΟΜΟΚΑΤ και το Αστυνομικό Τμήμα Λευκίμμης, η προϊστάμενη της 8ης Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Κάντα.

Χριστίνα Χονδρογιάννη

Κέρκυρα – Επιτόπια αυτοψία σε αντικείμενα, που βρέθηκαν στο νοτιοανατολικό τμήμα του οικοπέδου πραγματοποίησε ο επιβλέπων αρχαιολόγος του έργου προ ημερών, καθώς και η ίδια η προϊστάμενη, την πρόσφατη Κυριακή, προκειμένου να διαπιστώσουν την αξία των ευρημάτων, βάσει των δηλώσεων της Κ. Κάντα στην ”κ.Ε.”.

Όπως είπε, στην έκταση των 100 περίπου τετραγωνικών μέτρων εντοπίστηκε μια αραιή κεραμική διάσπαρτη μέσα στα χώματα, από την οποία κάποια κομμάτια ανάγονται στα ύστερα ελληνιστικά. Ωστόσο, η πλειονότητα των ευρημάτων αφορά νεότερα σπασμένα αγγεία, μεταξύ αυτών, σπασμένα κεραμίδια στέγης και ένα κομμάτι πιθάρι με ανάγλυφη διακόσμηση, κάτι πάρα πολύ συνηθισμένο στη Γη της Κέρκυρας, όπως σημείωσε η προϊστάμενη. Το υπόλοιπο μέρος της έκτασης στο οποίο έχουν γίνει εκσκαφές, όπως τόνισε, είναι καθαρό.

Προκειμένου να διερευνηθεί ο χώρος από την αρχαιολογία, η Κ. Κάντα διέταξε διακοπή εργασιών, μόνο της συγκεκριμένης έκτασης όπου εντοπίστηκαν τα ευρήματα. Σε περίπτωση όμως, που η ανασκαφή δείξει ότι υπάρχουν και άλλα αντικείμενα στον χώρο, πέρα της έκτασης αυτής, ανάλογα θα πράξει, όπως δήλωσε.

Η χρηματοδότηση θα γίνει από τον εργολάβο
Η ανασκαφική έρευνα θα ξεκινήσει μόλις ο καιρός το επιτρέψει, όπως η προϊστάμενη ανέφερε ενώ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της πρόσληψης αρχαιολόγων και εργατών, οι οποίοι θα πληρωθούν από τον εργολάβο και θα «παρακολουθούνται» από αρχαιολόγο της Εφορίας. «Η χρηματοδότηση θα γινόταν από την υπηρεσία μας, εφόσον κάτι τέτοιο είχε προβλεφθεί κατά την ένταξη του έργου στο Γ’ ΚΠΣ με αυτεπιστασία», διευκρίνισε η Κ. Κάντα.

Σε ερώτηση, που αφορά στη διάρκεια της έρευνας αυτής, η προϊσταμένη απάντησε ότι εξαρτάτε από τον αριθμό των αρχαιολόγων και των εργατών που θα προσληφθούν, από τις καιρικές συνθήκες, καθώς και από τα ευρήματα που θα προκύψουν από το υπέδαφος. «Πάντως δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν θα σταματήσει το έργο λόγω των ευρημάτων, καθώς δεν είναι δυνατό να υπερτιμήσουμε ή να υποτιμήσουμε τα αρχαία σε αυτήν την φάση», όπως υποστήριξε.

Τέλος, στην ερώτηση που αφορούσε στο ότι η Κ. Κάντα επέλεξε να γίνει η διακοπή εργασιών την πρόσφατη Τρίτη και όχι την προηγούμενη εβδομάδα που διαπιστώθηκαν τα ευρήματα, υποστήριξε ότι η ίδια βρισκόταν εκτός Κέρκυρας και επιθυμούσε να κάνει και η ίδια την αυτοψία. Επιπλέον, σημείωσε πως από την στιγμή που έτσι και αλλιώς δεν εκτελούνται ανασκαφικές εργασίες από τον εργολάβο, λόγω της κατάληψης του χώρου από τους Λευκιμμιώτες, δεν υπήρχε λόγος βιασύνης.

Θέλουμε να βοηθήσουμε
Από την πλευρά των κατοίκων της Λευκίμμης δεν υπάρχει διάθεση «απαγόρευσης» των ανασκαφικών εργασιών.
Ο κάτοικος, Γ. Πανδής, δήλωσε στην ”κ.Ε.” πως δεν υπάρχει περίπτωση οι Λευκιμμιώτες να εμποδίσουν τους αρχαιολόγους να κάνουν τη δουλειά τους ενώ τόνισε πως όπου μπορούν, είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν.

Πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008


Σχετικά άρθρα:
Από αρχαία τρόπαια σε ανεξέλεγκτες χωματερές
Διακοπή εργασιών στο ΧΥΤΑ Νότου
Βρέθηκαν αρχαία στον χώρο κατασκευής του ΧΥΤΑ Λευκίμμης‏