Συνέντευξη Πανδή για το κλείσιμο της πρόσβασης του ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Συνέντευξη του κ. Ι. Πανδή, αντιπρόσωπος των επιχειρηματιών του Κάβου και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, στην εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Αντέννα Κέρκυρα ‘Μια στο καρφί και μια στο πέταλο’ για το κλείσιμο της πρόσβασης του ΧΥΤΑ Λευκίμμης.


Αποθήκευση αρχείου


Δημοσιογράφος:
Να πάμε όμως τώρα στη Λευκίμμη, στη Νότια Κέρκυρα. Οι πληροφορίες μου λένε ότι περίπου 150 με 200 ανθρώπους, 200 άνθρωποι είναι κοντά στην ανεξέλεγκτη αυτή χωματερή . Εγώ τουλάχιστον από τη πλευρά μου θέλω να δίνω τη σωστή διάσταση του θέματος. Επί τούτου στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο κ. Πανδής, μέλος των εκπροσώπων του αγώνα για τον ΧΥΤΑ της Λευκίμμης.
Κ. Πανδή καλή σας μέρα καταρχήν…

Πανδής:
Καλημέρα σας κ. Ασωνίτη
Δημοσιογράφος:
Τι ακριβώς συμβαίνει αυτή την ώρα στη Νότια Κέρκυρα;
Πανδής:
Από χθες το βράδυ, όλοι μαζί οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι της Λευκίμμης έχουμε μαζευτεί εδώ στο χώρο του ΧΥΤΑ και ειρηνικά και ήσυχα έχουμε κλείσει την αγροτική οδό, του δρόμου δηλ. που οδηγεί στο ΧΥΤΑ, στο εργοτάξιο, στη χωματερή αυτή.
Δημοσιογράφος:
Μάλιστα. Έτσι δε δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης αυτών οι οποίοι εργάζονται προς τον ΧΥΤΑ, ο οποίος κατασκευάζεται στην περιοχή σας και στα μηχανήματα.
Πανδής:
Στα σαράντα μας και στα πενήντα μας κ. Ασωνίτη, από επιχειρηματίες, βγήκαμε από τα γραφεία μας, αφήσαμε τις οικογένειές μας και ήμαστε στο δρόμο και στα χωράφια να βρούμε το δίκιο μας. Γιατί μόνο εδώ θα το βρούμε όπως βλέπω.
Δημοσιογράφος:
Κ. Πανδή θέλω λοιπόν να ρωτήσω, επειδή υπάρχει και μία άλλη άποψη. Υπάρχει μία άλλη άποψη η οποία κυκλοφορεί στην πιάτσα που λέει ότι αίτιο και των αντιδράσεών σας μάλλον είναι και ότι υπάρχουν και ιδιωτικά συμφέροντα πίσω από αυτή την πλευρά. Είναι έτσι τα πράγματα;
Πανδής:
Κοιτάξτε κ. Ασωνίτη, βεβαίως υπάρχει σκοπιμότητα. Αν δείτε τις φωτογραφίες, τις αεροφωτογραφίες μέσω του Ιντερνέτ που κυκλοφορούν στην ιστοσελίδα μας, θα δείτε την απόσταση από τον Κάβο, απόσταση αναπνοής.
Δημοσιογράφος:
Δηλ. από τον Κάβο πόσο απέχει ο σημερινός ΧΥΤΑ κατά την εκτίμησή σας;
Πανδής:
Από τον Κάβο στη θέση Παρακλάδι , δηλ. στη αρχή του Κάβου, είναι 300 μέτρα, στη μέση είναι 1000 μέτρα και στο άλλο άκρο 2 χιλιόμετρα. Παράλληλα, εκτείνεται όπως εκτείνεται ο Κάβος από το ένα άκρο έως το άλλο, έτσι πηγαίνει και ο ΧΥΤΑ. Η Χωματερή. Αυτή τη στιγμή, μας έχει εξαγριώσει κ. Ασωνίτη πάρα πολύ ότι αυτή τη στιγμή το έργο δεν έχει μελέτες, δεν έχει χωροθέτηση, δεν έχει εγκρίσεις. Δεν έχει μελέτες το 2008 κ. Ασωνίτη, και πού θα βρούμε εμείς το δίκιο μας; Ποιος θα μας το δώσει; Ποιος θα μας αποδώσει δικαιοσύνη; Έπρεπε το έργο να ‘χε σταματήσει.
Δημοσιογράφος:
Οι δικαστικές αρχές βεβαίως. Εσείς δεν έχετε προστρέξει στην δικαιοσύνη, ποιος θα αποδώσει δικαιοσύνη; Οι δικαστικές αρχές.
Πανδής:
Βεβαίως, ζητήσαμε προσωρινή παύση των εργασιών και δεν μας την έδωσε. Χωρίς να έχουν άδειες, έγκριση χωροθέτησης, χωρίς να έχουν περιβαλλοντικές μελέτες και όλες τις υπόλοιπες μελέτες που προβλέπονται και είναι απαραίτητη προϋπόθεση.
Δημοσιογράφος:
Στην περίπτωση τώρα που διαταχθούν συλλήψεις κ. Πανδή, τι θα κάνετε;
Πανδής:
Είμαστε αποφασισμένοι για όλα… για όλα. Ο κόσμος είναι εδώ με τα παιδιά μας, με τις οικογένειές μας, ήρθανε και από τη μεριά της αστυνομίας να μας εσκιάσουνε και να μας παραπληροφορήσουνε και να μας πουν ότι θα προβούν σε συλλήψεις, ότι θα φέρουν ΜΑΤ… ας φέρουν ότι θέλουν. Είμαστε αποφασισμένοι, έτσι κι αλλιώς κ. Ασωνίτη καταδικασμένοι είμαστε οπότε δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα.
Δημοσιογράφος:
Το βασικό αίτιο εντοπίζεται στο ότι δεν υπάρχουν μελέτες, στο ότι δεν υπάρχει αρχική χωροθέτηση;
Πανδής:
Σωστά. Βεβαίως. Είναι όλα παράνομα. Τίποτα δεν έχει γίνει σωστά από την αρχή και το έχουμε πει και το έχουμε τονίσει , και στην ημερίδα που κάναμε στο επιμελητήριο, τους είχαμε πει ότι με μαθηματική ακρίβεια η Λευκίμμη οδηγείται σ’ ένα δεύτερο Τεμπλόνι. Ακριβώς την ίδια ιστορία με το Τεμπλόνι. Είναι καρμπόν, αντιγραφή.
Δημοσιογράφος:
Κ. Πανδή θέλω να ρωτήσω, κατά την άποψή σας και να μου σχολιάσετε, ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων, ποια είναι η θέση του, τι εσείς εκτιμάτε;
Πανδής:
Ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων δέχεται ότι η χωροθέτηση είναι λάθος, αλλά τι θα κάνει η Κέρκυρα με τα σκουπίδια της και η Λευκίμμη, αυτό είναι το πρόβλημά του.
Δημοσιογράφος:
Αυτό το έχει ξεκαθαρίσει, τουλάχιστον δημοσίως, … ο κ. Γατσούλης το έχει ξεκαθαρίσει. Είπε ότι δε θα επιτρέψει της Βόρειας Κέρκυρας, της Μέσης Κέρκυρας ποτέ τα σκουπίδια να πάνε στη Λευκίμμη.
Πανδής:
Αυτό δε μπορεί να μας το εγγυηθεί ο κ. Γατσούλης γιατί σήμερα είναι δήμαρχος αύριο δε θα είναι, ένα το κρατούμενο. Δεύτερον ότι διαχειριστής για τη διαχείριση της χωματερής την έχει ο Σύνδεσμος Καθαριότητας και με την αρχή της εγγύτητας ο κάθε δήμος μπορεί να εναποθέσει όπου αυτός νομίζει ότι τον συμφέρει. Οπότε είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, δε μιλάνε σε κουτούς κ. Ασωνίτη, είμαστε πολύ καλά πληροφορημένοι , αυτοί νομίζουν ότι είμαστε κουτοί και δε ξέρουμε τι μας γίνεται, ότι είμαστε 50, ότι είμαστε ξυπόλυτοι, έτσι μας αντιμετωπίζουν και η δημοτική αρχή και οι άλλοι.
Δημοσιογράφος:
Μάλιστα, εγώ κ. Πανδή πάντοτε βέβαια στη διάθεσή σας, να ευχαριστήσω για την επικοινωνία.
Πανδής:
Μία έκκληση κάνουμε: έχουμε μαζί μας τις οικογένειες και τα παιδιά μας και δε θέλουμε να προβούν σε καμία μορφή βίας, αυτό θέλουμε, κάνουμε μία ειρηνική διαμαρτυρία, δεν έχουμε πειράξει το χώρο του εργοταξίου, ούτε ένα από τα μηχανήματα, είμαστε εδώ μόνο και μόνο να διαμαρτυρηθούμε δίκαια για το αίτημά μας, τίποτε άλλο.
Δημοσιογράφος:
Πολύ ωραία, καλημερίζω λοιπόν.
Πανδής:
Ευχαριστώ, γεια σας.
Δημοσιογράφος:
Γεια σας.