Κατατέθηκε η μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Κατατέθηκε σήμερα το πρωί στην Εισαγγελία Κέρκυρας, με την παρουσία μεγάλου αριθμού κατοίκων της Λευκίμμης, μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις παρανομίες στη διαδικασία χωροθέτησης και κατασκευής του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας.


Συνέντευξη του κ. Αγιώτατου, νομικού συμβούλου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, στην εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Αντέννα Κέρκυρα ‘Μια στο καρφί και μια στο πέταλο’.


Αποθήκευση αρχείου


Δημοσιογράφος:
Πάμε τώρα και στους διαμαρτυρόμενους πολίτες που βρίσκονται έξω από τα δικαστήρια για το θέμα του ΧΥΤΑ της Λευκίμμης, διαμαρτυρόμενοι πάντοτε για τις παραλήψεις που υπάρχουν και στον φάκελο και για ό,τι έπρεπε να έχει γίνει και δεν έχει γίνει.
Να μιλήσω αμέσως τώρα με το νομικό σύμβουλο των ανθρώπων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το ΧΥΤΑ της Λευκίμμης, με το δικηγόρο κ. Αγιότατο.
Κ. Αγιότατε καλή σας ημέρα

Αγιώτατος:
Καλημέρα κ. Ασωνίτη
Δημοσιογράφος:
Θέλω να μου πείτε έτσι από πρώτο χέρι τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο δικαστήριο.
Αγιώτατος:
Αυτή τι στιγμή είναι μαζεμένα γύρω στα 300 άτομα, είναι 300 κάτοικοι της Λευκίμμης έξω από το τμήμα της εισαγγελίας και καταθέτουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για όλες τις παρανομίες που έχουν γίνει όσον αφορά τη διαδικασία χωροθέτησης και τη διαδικασία κατασκευής του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας.
Όπως ήδη έχουμε τονίσει, με το υπ’ αριθμόν 16-5 του 2002 πρακτικό, το Νομαρχιακό Συμβούλιο στην ουσία ακύρωσε το σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων του νησιού, γιατί βάφτισε δεύτερο στάδιο διαχείρισης απορριμμάτων μία και μόνη συνεδρίαση, παραλείποντας μία σειρά από αλυσιδωτές ενέργειες. Γι’ αυτό το λόγο την Πέμπτη πήραμε νέα διαταγή από το δικαστήριο να μας δώσουν όλα τα έγγραφα, όλες τις μελέτες δηλ. μελέτη εντοπισμού χώρου, μελέτη για την προέγκριση χωροθέτησης, έγκριση περιβαλλοντικών όρων και το πιο σημαντικό την άδεια χωροθέτησης και την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τη Περιφέρεια, τα οποία θα πρέπει να έχουν εκδοθεί μετά το 2002 κ. Ασωνίτη . Αυτά φυσικά δεν υπάρχουν και καλούνται στις 20/02 να μας τα καταθέσουν στο δικαστήριο.

Δημοσιογράφος:
Μάλιστα, μέχρι τις 20/02 θα το έχουμε καταλάβει κι εμείς αν έχουν κατατεθεί. Θέλω να μου πείτε επιμένετε στην άποψή σας ότι ναι, δεν έχει άδεια κατασκευής ο ΧΥΤΑ του Νότου;
Αγιώτατος:
Μα φυσικά, φυσικά και γι’ αυτό το λόγο πήραμε και νέα διαταγή από το δικαστήριο την Πέμπτη, αυτήν την οποία σας ανέφερα προκειμένου να αποδείξουμε αυτόν τον ισχυρισμό μας.
Δημοσιογράφος:
Μάλιστα.
Αγιώτατος:
Γιατί αν δεν προσκομιστούν άδειες μετά το 2000, άδεια για το ΧΥΤΑ του Νότου δεν υπάρχει.
Δημοσιογράφος:
Δεν υπάρχει, μάλιστα.
Αγιώτατος:
Εντάχει; Το δεύτερο στάδιο έχει ημερομηνία το 2002, το πρώτο στάδιο έχει ημερομηνία 2000. Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι η συνεδρίαση του 2002 δεν έχει καμία σχέση με τη συνεδρίαση του 2000.
Δημοσιογράφος:
Αυτό το ερωτηματικό το οποίο δημιουργείται είναι: είναι δυνατόν η πολιτεία να εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο;
Αγιώτατος:
Κ. Ασωνίτη είναι δυνατόν από τη στιγμή που εμπλέκονται Σύνδεσμος, Μομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και Περιφέρεια.
Δημοσιογράφος:
Μάλιστα.
Αγιώτατος:
Και καταλήγουν όλα στη Περιφέρεια. Όταν φορέας διαχείρησης του έργου είναι ο Σύνδεσμος Καθαριότητας και εκμεταλλεύεται μία προέγκριση χωροθέτησης και μία έγκριση περιβαλλοντικών όρων οι οποίες είναι από το ‘98 ενώ μεσολάβησε η απόφαση του ΣτΕ το ‘99 και ξεκινήσανε μόνοι τους το 2000 νέο σχεδιασμό, έτσι, όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Είναι δυνατόν. Αυτό κάνανε.
Δημοσιογράφος:
Άρα πιστεύετε ότι τις 20 του Φλεβάρη θα ξεκαθαριστούν όλα αυτά τα έγγραφα που πραγματικά πρέπει να υπάρχουν ό,τι αφορά το ΧΥΤΑ του Νότου;
Αγιώτατος:
Βεβαίως, το δικαστήριο είναι σαφέστατο, πρέπει να μας δώσουν άδειες, δηλ. άδεια χωροθέτησης και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων εκδοθείσες μετά το 2000.
Δημοσιογράφος:
Μάλιστα.
Αγιώτατος:
Αυτά τα λέει όλα πιστεύω.
Δημοσιογράφος:
Πολύ ωραία, κ. Αγιότατε, εγώ να σας ευχαριστήσω για την επικοινωνία που είχαμε.
Αγιώτατος:
Εγώ σας ευχαριστώ.
Δημοσιογράφος:
Γεια σας και καλό σας μεσημέρι.