ΧΥΤΑ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ

View in English
“Τα πιο φλογερά μέρη στην κόλαση προορίζονται για εκείνους που, σε καιρούς μεγάλης ηθικής κρίσης, διατήρησαν την ουδετερότητά τους”
Δάντης “Κόλαση” (εκδ.Ζαχαρόπουλος)

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2008

To «ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ» ανακοινώνειΠριν από 20 χρόνια περίπου, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ο Σύνδεσμος Καθαριότητας, και γενικά όλοι όσοι διαχειρίστηκαν την εξουσία στο Νομό μας, ξεκίνησαν τις προσπάθειες για επίλυση του μεγάλου (όπως ιδιαίτερα φαίνεται και σήμερα) προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, για όλη την Κέρκυρα. Τι κατάφεραν μέχρι σήμερα όλοι τους; με πρώτες ευθύνες του Συνδέσμου Καθαριότητας ( πέρα από εκείνες της κεντρικής εξουσίας η οποία στραγγαλίζει την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Το αποτέλεσμα των ενεργειών τους ή της αδράνειάς τους είναι:
Το μεγάλο πρόβλημα που είχαμε πριν 20 χρόνια με τις ανεξέλεγκτες χωματερές, να σκάει σήμερα, (αλλά και χθες , δηλαδή πριν ένα χρόνο , πριν έξη μήνες) σαν βόμβα για όλο το Νομό.

Και μέχρι σήμερα , όλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά λέγοντας « αυτή είναι η πραγματικότητα , τι να κάνουμε; Πρέπει να συνεχίσουμε να λειτουργούμε τον παράνομο ΧΥΤΑ (λέγε χωματερή) του Τεμπλονίου, ή να κατασκευάσουμε, παράνομα, άλλο ΧΥΤΑ. Γιατί αλήθεια, εκεί θα τον κατασκευάσουν και θα τον λειτουργήσουν σωστά; αφού «μέσες άκρες» οι ίδιοι είναι αυτοί που έφεραν τα πράγματα ως εδώ.

Ο όλος προσανατολισμός του Συνδέσμου Καθαριότητας και όχι μόνο, είναι να γίνει ο ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, για να να εξυπηρετήσει όλους τους Δήμους του Νομού. Αυτό δείχνουν τα γεγονότα. Όσοι λένε ότι ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του (έστω με την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του) ας ανατρέξουν σε παλιότερες τοποθετήσεις τους (και των μελετητών βέβαια) ότι η βιωσιμότητα του ΧΥΤΑ είναι για 20 χρόνια (στη Λευκίμμη μιλάνε για 10 χρόνια). Αφού λειτουργούσε σαν παράνομη χωματερή και όχι σαν ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι, πως θα λειτουργήσει ακόμα άλλα 20 χρόνια ή 100 όπως είπε κάποιος «υπεύθυνος»;

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη δεν θα γίνει, γιατί η όλη διαδικασία και κυρίως εκείνη της εξεύρεσης του συγκεκριμένου χώρου, έχει σοβαρές παρανομίες και παρατυπίες και γι’ αυτό η υπόθεση εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έχει γίνει προσφυγή.

Λένε ότι κάποιοι Λευκιμμιώτες δεν θέλουν ΧΥΤΑ στη Νότια Κέρκυρα. Μέγα ψέμμα! Δεν θέλουν αυτόν το «ΧΥΤΑ» που έχει σχεδιασθεί παράνομα και αν θα γίνει, μετά από χρόνια θα εξελιχθεί σε ένα νέο Τεμπλόνι.

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν θα γίνει στη Λευκίμμη ο ΧΥΤΑ, όπως δεν έγινε και στο Βορρά, που με τα ίδια επιχειρήματα οι κάτοικοι της περιοχής τότε προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Αποδεικνύεται λοιπόν, τουλάχιστον, η ανικανότητα των διαχειριστών της τοπικής μας εξουσίας όλα αυτά τα χρόνια, να λύσουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Τι πρέπει να γίνει σήμερα;

1) Ο Σύνδεσμος καθαριότητας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οι Δήμαρχοι και όλοι οι πολιτικοί παράγοντες, αντί να στρέφονται (όσοι στρέφονται) απέναντι και ενάντια στους κατοίκους του Τεμπλονίου και της Λευκίμμης που αντιδρούν δίκαια , όλοι το αναγνωρίζουν αυτό, να κοιτάξουν προς την άλλη κατεύθυνση, προς την κεντρική εξουσία , την Κυβέρνηση (αν το έκαναν αυτό τα προηγούμενα χρόνια θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση ), να ενεργοποιήσουν, να κινητοποιήσουν αυτούς τους κατοίκους αλλά και όλους του πολίτες για να διεκδικήσουν τους απαραίτητους πόρους-κονδύλια που χρειάζονται για την ολοκληρωμένη λύση του μεγάλου αυτού προβλήματος. Σε όλες τις συζητήσεις (όλοι σχεδόν) ξέχασαν τους πενιχρούς πόρους που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα, που ταλαιπωρούν τους Δημότες όλων των Δήμων του Νομού μας.

2) Να εφαρμόζονται σε όλες τις διαδικασίες οι Νόμοι και οι Κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος. Γιατί τότε κανένας Σύλλογος και κανένας κάτοικος καμιάς περιοχής δεν θα μπορεί και δεν θα χρειασθεί να αντιδράσει και να σταματήσει οποιοδήποτε έργο.

3) Να προχωρήσει λοιπόν ο χωροταξικός σχεδιασμός οχλουσών χρήσεων για όλο το Νομό . «Να το δούμε και να μη το πιστέψουμε» λέει ο λαός μας. Γιατί όλοι σχεδόν, ξεχνούν τη μελέτη του Πανεπιστημίου του Αιγαίου που αναφέρεται ρητά για τρεις ΧΥΤΑ σε όλο το Νομό (Βορράς – Μέση – Νότος);

4) Να εφαρμοσθούν στην πράξη και όχι στα λόγια οι διαδικασίες (είναι γνωστές σε όλους) της κατασκευής και λειτουργίας ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ πλέον. Αυτή η διαδικασία τώρα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, όπως επιβάλλεται και από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5) Όλοι λένε ότι τα πράγματα έχουν γίνει κακώς και υπάρχουν σοβαρές ευθύνες και για τις παρανομίες.
Σε ποιους Κύριοι; αόρατοι είναι αυτοί που έχουν σπαταλήσει τεράστια ποσά του Ελληνικού Λαού και το πρόβλημα αντί να λυθεί έγινε χειρότερο;

Τι ποιο απλό από αυτό που ζητάνε οι πολίτες.

Να αποδοθούν όλες οι ευθύνες, όπου υπάρχουν.

Να είστε βέβαιοι τότε, ότι θα αρχίσετε να αποκτάτε αξιοπιστία και οι πολίτες θα δείξουν την απαιτούμενη κατανόηση. Δεν θα χρειάζεσθε ούτε εισαγγελείς, ούτε Αστυνομίες και ΜΑΤ, για να ανοίξετε τη χωματερή.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΑΝΤΑΝΗΣ
Επικεφαλής της Νομαρχιακής Παράταξης
«ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ»