ΧΥΤΑ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ

View in English
“Τα πιο φλογερά μέρη στην κόλαση προορίζονται για εκείνους που, σε καιρούς μεγάλης ηθικής κρίσης, διατήρησαν την ουδετερότητά τους”
Δάντης “Κόλαση” (εκδ.Ζαχαρόπουλος)

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2008

Στο πλευρό των Λευκιμμιωτών οι Λευκιμμιώτες κάτοικοι της Αθήνας

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ

Εμείς οι Λευκιμμιώτες της Αθήνας, που συντάσσουμε το κείμενο αυτό και ενεργούμε στα πλαίσια ενός αυθόρμητου και αυτοοργανωτικού κινήματος, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και αγωνία τις εξελίξεις στον τομέα της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων του Νομού Κερκύρας και ιδιαίτερα τις δυσμενείς και ολέθριες επιπτώσεις που αυτές οι εξελίξεις συνεπάγονται για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, τη Λευκίμμη.

Καταδικάζουμε τις μεθοδεύσεις που συστηματικά γίνονται από όλα τα Νομαρχιακά και Περιφερειακά κέντρα λήψης αποφάσεων, για να μετατρέψουν τη Λευκίμμη σε μια τεράστια χωματερή των οικιακών και επικίνδυνων στερεών αποβλήτων ολόκληρου του Νομού, προκειμένου να συγκαλύψουν την ανικανότητά τους να δώσουν μια νόμιμη, αδιάβλητη και αποτελεσματική λύσηστο θέμα των σκουπιδιών, κατά την τελευταία 15ετία.
Για τον λόγο αυτό θυσιάζουν στα πλαίσια μιας σιωπηρής συνομωσίας, τη Λευκίμμη, επιλέγοντας μια κοινωνικά άδικη και επικίνδυνη λύση για τα σκουπίδια, βολική όμως γι’αυτούς και για τα συμφέροντά τους.

Στην προσπάθειά τους αυτή δεν δίστασαν:

• να εξαφανίσουν από το χάρτη ποτάμια,
• να μετακινήσουν τη Λευκίμμη κατά δυόμιση ολόκληρα χιλιόμετρα προς βορρά,
• να καταστρατηγήσουν τις βασικές προτάσεις του εγκεκριμένου γενικού πολεοδομικού σχεδίου της Λευκίμμης,
• να αποσιωπήσουν τις υφιστάμενες οχλούσες χρήσεις της περιοχής(βιολογικός καθαρισμός αποχέτευσης, Λιμένας, θεσμοθετημένο βιοτεχνικό πάρκο),
• να καταστρατηγήσουν όλες τις προδιαγραφές και τις νόμιμες διαδικασίες χωροθέτησης,
• να μη σεβαστούν ούτε τις προϋφιστάμενες χρήσεις κατοικίας καιτουρισμού στη στοιχειώδη ζώνη των πεντακοσίων μέτρων γύρω από τον Χ.Υ.Τ.Α., αλλά ούτε την ζώνη τουρισμού και αναψυχής του Κάβου,
• να παρακάμψουν τη δασική νομοθεσία,
• να αγνοήσουν δεσμευτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
• να χαρακτηρίσουν τα Μεσοράχια κεντροβαρικό σημείο της Νότιας Διαχειριστικής Ζώνης που αρχίζει από τη Μεσογγή!!!

Τα εξής γεγονότα αποκαλύπτουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο το σχέδιο σε βάρος της Λευκίμμης:

• ο παράνομος Χ.Υ.Τ.Α. του Νότου προωθείται μονομερώς τα τελευταία πέντε χρόνια, χωρίς να εξετάζονται άλλες λύσεις
• όλα τα άλλα προγραμματικά έργα του Σχεδίου είτε οδηγήθηκαν σε πλήρες αδιέξοδο (Χ.Υ.Τ.Α. Κεντρικής Διαχείρισης Περιφέρειας), είτε παραμένουν παγωμένα (περιφερειακοί Χ.Υ.Τ.Α., ανακύκλωση, κομποστοποίηση)
• ο παράνομος Χ.Υ.Τ.Α. του Νότου επιλέχθηκε και εντάχθηκε αποκλειστικά στη σύμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιχορήγηση
• οι υπεύθυνοι φορείς έχουν επιδείξει χαρακτηριστική βιασύνη για την υλοποίηση του έργου.

Αξίζει να επισημανθεί ότι παρά τις διαβεβαιώσεις ότι ο Χ.Υ.Τ.Α. Λευκίμμης θα εξυπηρετεί τους τρεις όμορους Δήμους και μόνο, η ανυπαρξία άλλου αποδέκτη απορριμμάτων στο Νομό Κερκύρας σημαίνει πρακτικά ότι στα Μεσοράχια θα καταλήγουν τα σκουπίδια όλου του νησιού και των Παξών.

Σύμφωνα με μια αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ονομάζεται Αρχή της Εγγύτητας και επιβάλλει σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης (π.χ. Νομαρχία) να επιλύει τα προβλήματά του με τους πόρους που διαθέτει ο Δήμος Λευκιμμαίων θα είναι υποχρεωμένος να εξυπηρετήσει όλους τους Δήμους του νησιού και μάλιστα να συνεισφέρει στα έξοδα μεταφοράς μέχρι τον Χ.Υ.Τ.Α.!

Υπάρχει εναλλακτική πρόταση που το τελευταίο διάστημα φαίνεται να επικρατεί, για δημιουργία ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου κέντρου ανάκτησης των χρήσιμων υλικών, επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος και διάθεσης των υπολειμμάτων σε Χ.Υ.Τ.Α. Αυτή η πρόταση χρειάζεται ακόμη περισσότερο τον Χ.Υ.Τ.Α. της Λευκίμμης για συνολικό αποδέκτη όλων των σκουπιδιών του Νομού, για το μεταβατικό διάστημα μέχρι την υλοποίηση του ενιαίου κέντρου. Ο χρόνος για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος δεν μπορεί να είναι λιγότερος από μια επταετία, την στιγμή που και μια και μόνο σαιζόν αρκεί για να καταστραφεί η Λευκίμμη.

Η λειτουργία του υπό κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. θα είναι καταστροφική για τη Λευκίμμη:
Περιβάλλον: Δραματική υποβάθμιση και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από τη μόλυνση του υπεδάφους, του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και του αέρα
Δημόσια Υγεία: Ο ανθρώπινος οργανισμός θα είναι ο τελικός αποδέκτης όλων των βλαπτικών ουσιών, που θα προκύψουν
Οικονομία: Θα καταστρέψει την οικονομία της περιοχής μας, που κατά κύριο λόγο βασίζεται στην τουριστική ζώνη του Κάβου, δίπλα στον Χ.Υ.Τ.Α.. Θα πρέπει να περιμένουμε γενική πτώση του εμπορίου και της οικοδομής και άνοδο της ανεργίας

Κοινωνία: Για την κοινωνία της Λευκίμμης όλα αυτά σημαίνουν:
Ανεργία - Υποβάθμιση – Περιθωριοποίηση

Δυστυχώς στο ανόσιο αυτό σχέδιο κατά της Λευκίμμης συνειδητά και με υπερβάλλοντα ζήλο συνεργούν ο Δήμος Λευκιμμαίων και ορισμένες τοπικές πολιτικές οργανώσεις. Ενώ προς την Κέρκυρα κλείνουν συναινετικά το μάτι, προς τη Λευκίμμη υποκριτικά μιλούν για ανάπτυξη και εμφανίζονται ως θεματοφύλακες των συμφερόντων του τόπου.

Απέναντι σε αυτό το μέτωπο των Λευκιμμιώτικων και Κερκυραϊκών κέντρων και φορέων που επιβουλεύονται το μέλλον του τόπου μας καλούνται όλοι οι ευσυνείδητοι πολίτες να αντιδράσουν και να αντισταθούν με όλους τους θεμιτούς και νόμιμους τρόπους.

Συγχαίρουμε όλους τους συμπατριώτες μας που με αυτοθυσία και παρά τις αντιξοότητες, ανέλυσαν και ανέδειξαν το πρόβλημα στη συνείδηση του Λευκιμμιώτη δημότη, κατήγγειλαν τις παρανομίες που συντελέστηκαν και εξακολουθούν να συντελούνται, στη Δικαιοσύνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάχονται μέχρι σήμερα μπροστά στις μπουλντόζες του εργολάβου και απέναντι στις δυνάμεις καταστολής.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τους τραυματίες και συλληφθέντες αγωνιστές συμπατριώτες μας και δηλώνουμε ότι κι εμείς θα αγωνιστούμε και θα συνεργαστούμε με όλους τους δυνατούς τρόπους στα πλαίσια του κινήματός μας, για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας, του τόπου μας, την προστασία του περιβάλλοντος και της οικονομίας και σε τελευταία ανάλυση τη σωτηρία της ίδιας της κοινωνίας της Λευκίμμης.

Πηγή Οδηγός της Λευκίμμης