ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ

Να κλείσουν το δρόμο!


Από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής.

Αλληλομηνύονται με το δήμαρχο Γατσούλη και ζητούν να φύγουν τα ΜΑΤ από την περιοχή.

Να κλείσουν τον περιφερειακό. Να κάνουν πορεία με τα αυτοκίνητα τους έως την έδρα της Περιφέρειας στην πόλη. Να μηνύσουν τον δήμαρχο που τους μήνυσε. Αυτά σκέφτονται οι Λευκιμμιώτες, που συγροτούν την επιτροπή αγώνα κατά του ΧΥΤΑ και ανακοίνωσαν χτες.
Άλλος ένας «εμφύλιος» για την εγκατάσταση οχλούσας χρήσης βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και τόσοι άλλοι ανά την Ελλάδα, που σημαίνει χάσιμο χρόνου και πόρων, δηλητηρίαση της καθημερινής ζωής στη μικροκλίμακα μιας περιοχής.

Θα «κλείσουν» τον περιφερειακό της Λευκίμμης

Με δεκάδες αυτοκίνητα σκοπεύουν να κλείσουν τον περιφερειακό δρόμο στη Λευκίμμη στην περιοχή, που κατασκευάζετε ο ΧΥΤΑ, το πρωί της προσεχούς Παρασκευής, οι κάτοικοι και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.


Ο περιφερειακός δρόμος στη Λευκίμμη, στιν οποίο τα ΜΑΤ εξακολουθούν να φυλάσσουν την περιοχή από όπου περνούν τα μηχανήματα για την κατασκευή του ΧΥΤΑ.


ΛΕΥΚΙΜΜΗ – Στην χθεσινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν και στην οποία παραβρέθηκε μόνο η «κ.Ε.», ανέφεραν πως στη συνέχεια σε πομπή, θα φτάσουν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, προκειμένου να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας ενώ θα καταλήξουν στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Τεμπλόνι.

Δεν τους σταματούν τα ΜΑΤ, ούτε οι μηνύσεις του δημάρχου Σπ. Γατσουλη, λένε τα μέλη της Συνονιστηκής επιτροπής Αγώνα. Αντίθετα, συνεχίζουν «να προασπίζονται το δικαίωμα τους στη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον», όπως τονίζουν.

Επόμενα τους βήματα, είναι ο αποκλεισμός του περιφερικού δρόμου της Λευκίμμης, η παράσταση διαμαρτυρίας στην Π.Ι.Ν. και η επίσκεψη τους στον ΧΥΤΑ μέσης.

Την Πέμπτη καταθέτουν οι εννιά

Στο μεταξύ, μεθαύριο Πέμπτη, οι εννιά Λευκιμμιώτες, εκ των οποίων οι εφτά είανι μέλη της Επιτροπής, θα π’ανε στις 6 το απόγευμα στο Αστυνομικό Τμήμα τηες περιοχής τους να καταθέσουν, μετά τις μηνήσεις που δέχτηκαν από το Σπ. Γατσούλη. Ωστόσο, οι δύο εκπρόσωποι τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής, Σπ. Βλάχος και Β. Καραβαζάκης, δήλωσαν ότι βρίσκονται στη διαδικασία κατάθεσης μηνύσεων εναντίων του δημάρχου, επειδή «όταν αποκλείσαμε συμβολικά και ειρηνικά το δημαρχείο, ο Σπ. Γατσούλης από αντίδραση και με σκοπό να σκορπίσει διχόνοια μεταξύ μας, εντελώς παράνομα έκλεισε δημόσιες υπηρεσίες, όπως παιδικούς σταθμούς, ΚΕΠ και τη «Βοήθεια στο Σπίτι». Επιπλέον εξαπέλυσε προφορικές απειλές και στρέφεται εναντίον κατοίκων, που έχουν επιχειρήσεις στο δήμο», τόνισαν.

«Κρύβονται σκοπιμότητες πίσω από την κατασκευή»

Ένας λόγος παραπάνω, που «πολεμούν» την κατασκευή του ΧΥΤΑ, αφορά στην επίπτωση, που θα έχει στον τουρισμό το καλοκαίρι. Ο κ. Καραβαζάκης είπε ότι πίσω από την εγκατάσταση στα Μισοράχια, κρύβονται σκοπιμότητες. «Στοχεύουν στο να μεταφέρουν από την περιοχή μας οι 14,000 κλίνες, που διαθέτουμε, σε άλλες περιοχές του νησιού. Με αυτόν τον τρόπο θα καταστραφούμε οικονομικά γιατί ο Κάβος είναι από τις πλέον τουριστικές περιοχές του νησιού και αν έχουμε τόσα σκουπίδια, κανένας δε θα μας προτιμά. Θα καταλήξουμε όπως το Τεμπλόνι».

Συνάντηση δημοτών Λευκίμμης, Μελιτειέων, Κορισσίων

Τέλος, εκείνο που ζητούν, όπως δήλωσαν τα μέλη της Συντονιστικής, είναι πρωτίστως να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ από το δήμο τους. Στη συνέχεια σκοπεύουν να συναντηθούν με τους δημότες, Κορισσίων και Μελιτειέων για να χειριστούν το ζήτημα από κοινού.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του ΧΥΤΑ

Ο συνολικός χρόνος ολοκλήρωσης της εγκατάστασης, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, είναι 485 ημέρες.
Η σχετική σύμβαση χωρίζει αυτές σε χρονική περίοδο ολοκλήρωσης (305 ημέρες) και σε δοκιμαστική περίοδο (180 μέρες).
Οι κάτοικοι που μηνύθηκαν από το Δήμαρχο Λευκιμμαίων, είναι οι Αν. Κουρής, Σπ. Βλάχος, Γ. Φάμπρης, Σπ. Μπασιάς, Β. Καραβαζάκης, Γ. Πανδής, Σπ. Κάντας, Μ. Κοντομάρη και Σπ. Κουρής.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Καραβαζάκης δήλωσε στην «κ.Ε» ότι τη μέρα, που ο δήμαρχος προέβη σε μηνύσεις τον αποκλεισμό του δημαρχιακού μεγάρου, πολλοί από τους καταγγελθέντες δεν ήταν παρόντες. Ωστόσο δεν αποκάλυψε τα ονόματα εκείνων, που έλειπαν καθώς θα τα αναφέρει στην κατάθεση του.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (Αρ. Φύλλου 2101)
Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008, Χριστίνα Χονδρογιάννη