ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ! ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Τόσο «επιτυχημένος» και «έξυπνα» σχεδιασμένος ήταν αυτός ο «περιφερειακός σχεδιασμός», (τον οποίο επικαλείται ο Σύνδεσμος Καθαριότητας), που είχε προβλέψει ΧΥΤΑ ακόμα και εντός περιοχής Νατούρα, στους Αντιπάξους που είναι ένα από τα αγνότερα και ομορφότερα νησάκια του Ιονίου!


Μετά τις έντονες αντιδράσεις της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας, η ΠΙΝ αφαίρεσε από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό της τον ΧΥΤΑ Παξών, αλλά και πάλι δεν φρόντισε να εκπονήσει ειδική χωροταξική μελέτη για την εξεύρεση περισσότερων και καλύτερων χώρων.

Προτίμησε να....


1): ΝΑ ΠΩΣ ΡΥΠΑΙΝΕΙ Ο ΧΥΤΑ ΤΟΝ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΦΑΙΑΚΩΝ (36 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
2): ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (16 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
Πόσοι και πόσοι από εμάς αποδεχθήκαμε την δημιουργία της μεγάλης χωματερής («ΧΥΤΑ») Τεμπλονίου; Γιατί δεν αντιδράσαμε; Γιατί δεν βοηθήσαμε τους κατοίκους του Τεμπλονίου που αντιδρούσαν πριν γίνει ο ΧΥΤΑ, μέχρι να στείλουν τα ΜΑΤ να επιβάλλουν τον (αντι) περιβαλλοντικό φασισμό τους;


Αφήσαμε να γίνει η μεγαλύτερη χωματερή της Κέρκυρας «(ΧΥΤΑ»), επάνω στα οικοσυστήματα που τροφοδοτούν έναν από τους μεγαλύτερους υδροφόρους ορίζοντες του νησιού! Οι ίδιοι που προώθησαν τα τότε σχέδια το παραδέχονται αυτό σήμερα (μια και είναι κατόπιν εορτής και έχει «βουίξει» ο τόπος).
Και μετά απορούμε γιατί το νερό της άλλοτε πλούσιας σε καλά νερά Κέρκυρας, έφτασε να πουλιέται σαν είδος πολυτελείας!


Παρομοίως εξελίσσεται η υπόθεση και πάει να γίνει κάτι αντίστοιχο και στην Λευκίμμη τώρα. Αυτή την φορά, υπήρξαν περισσότερες προειδοποιήσεις από όσα γνωρίζαμε για τον πρώτο ΧΥΤΑ, στο Τεμπλόνι, γιατί ο τοπικός σύλλογος προσκόμισε τους χάρτες του στρατού που δείχνουν καθαρά σπίτια και οικοσυστήματα εντός των ορίων ασφαλείας, που οδηγούν σε τουριστική ζώνη, ενώ τα σχέδια των ιδιωτών που έκαναν τις μελέτες τα είχαν «εκτός».
Άδικα! Αγρόν …ηγόρασαν (και θα κάνουν ΧΥΤΑ εκεί) οι …αρμόδιοι.


Ονόμασαν «περιφερειακό σχεδιασμό» κάποιες «αποφάσεις» που πάρθηκαν μέσω μιας τηλεδιάσκεψης μεταξύ των Νομαρχών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων! Ήταν η πρώτη συνδιάσκεψη της ΠΙΝ που έγινε τότε, μέσω διαδικτύου. (Μήπως τους έδειξαν και τους επιλεγμένους χώρους μέσω …Ιντερνέτ δια της μεθόδου της …«εικονικής πραγματικότητας»;
Τόσο «επιτυχημένος» και «έξυπνα» σχεδιασμένος ήταν αυτός ο «περιφερειακός σχεδιασμός», (τον οποίο επικαλείται ο Σύνδεσμος Καθαριότητας) που είχε προβλέψει ΧΥΤΑ ακόμα και εντός περιοχής Νατούρα, στους Αντιπάξους που είναι ένα από τα αγνότερα και ομορφότερα νησάκια του Ιονίου! Μετά τις έντονες αντιδράσεις της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας, η ΠΙΝ αφαίρεσε από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό της τον ΧΥΤΑ Παξών, αλλά και πάλι δεν φρόντισε να εκπονήσει ειδική χωροταξική μελέτη για την εξεύρεση περισσότερων και καλύτερων χώρων. Προτίμησε τα σχέδια …«Περιβαλλοντικού …Φασισμού» που θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα αργότερα, με την μέθοδο των ΜΑΤ και των «μυστικών σχεδιασμών». Για παράδειγμα, προχωράει «μυστικά» και μικρός ΧΥΤΑ που μεθοδεύουν στους Οθωνούς, και αντίστοιχη μοίρα φαίνεται να προορίζουν και για άλλα τέτοια νησάκια… Στα μικρά, παραδοσιακά νησιά, πρέπει να γίνουν σταθμοί μεταφόρτωσης, καθώς και πλήρης ανακύκλωση και όχι ΧΥΤΑ. Είτε είναι Νατούρα είτε όχι, τα μικρά νησιά αποτελούν «ευαίσθητα οικοσυστήματα» και πρέπει να προστατεύονται το ίδιο, όπως μας είχε εξηγήσει και ο κ. Δεκλερής πριν δύο χρόνια όταν ήλθε στην Κέρκυρα σε ημερίδα, καλεσμένος από την οργάνωσή μας. Μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί μέχρι τώρα κινούνται «μυστικά»…


Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας κ. Μικάλεφ, με τις δηλώσεις του, στην ουσία παραδέχτηκε ότι «έχουν δίκιο όσοι αντιδρούν» για τον ΧΥΤΑ της Λευκίμης, αλλά τάχθηκε υπέρ της άποψης της εύκολης (για το σύνδεσμο) λύσης, Δεχόμενος, δηλαδή, πιέσεις για «να μην χαθούν οι χρηματοδοτήσεις» και επιστραφούν οι προκαταβολές, υπέκυψε στους εργολαβοθηρικούς εκβιασμούς, τους οποίους δημιούργησαν κάποιοι κάποτε και με τους οποίους εκβιάζουν το δημόσιο χρόνια τώρα, απομακρύνοντας το από την εξεύρεση της σωστής λύσης.


Πραγματικά μας λυπεί το γεγονός ότι παρά τις τόσες και τόσες υποσχέσεις, δεν έγινε κανένα βήμα προς την «Μελέτη Ολικού Σχεδιασμού» την οποία προτείνει εδώ και τέσσερα χρόνια η οργάνωσή μας χωρίς την οποία δεν μπορεί να ξεκινήσει τίποτα σωστά.
Καλύτεροι χώροι από το Τεμπλόνι με τα πολλά και μεγάλα οικοσυστήματα που έχουν τελείως νεκρωθεί και τον μεγάλο υδροφόρο ορίζοντα των Γουβιών που έχει μολυνθεί ανεπίστρεπτα μέχρι και τον Ύψο, καθώς και από τα Μεσοράχια στην Λευκίμη, με τις κατοικίες, τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα γύρω οικοσυστήματα (ποτάμια γεμάτα ζωή κ.α.) που μόλις λίγο παρακάτω καταλήγουν σε πολυσύχναστη τουριστική παραλία, σίγουρα υπάρχουν.
ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!
Απλά δεν φρόντισαν να τα βρουν και να τα εξασφαλίσουν.
Τα ίδια και η δικαιοσύνη! Από την μια βρίσκει σωστές τις καταγγελίες για κορεσμό και κακή και επικίνδυνη λειτουργία του «ΧΥΤΑ», που πρέπει να κλείσει (όπως διαπίστωσε και το Κλιμάκιο Ελέγχου Περιβάλλοντος της Νομαρχίας), από την άλλη όμως, δεν κάνει δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και δεν θέτει ούτε καν χρονικά περιθώρια για να κλείσει κάποτε, δίνοντας στην ουσία, έμμεσα, θετική γνωμοδότηση και για την παράνομη, προσωρινή αδειοδότηση του Νομάρχη Κέρκυρας (αναμένεται ακόμα η εκδίκαση της προσφυγής εναντίον της από τον σύλλογο και τους κάτοικους Τεμπλονίου στο ΣτΕ), καθώς και για την επέκταση του ΧΥΤΑ, στον ίδιο χώρο που επίσης δεν προβλέπεται.


Πόσες και πόσες φορές ο σύλλογος Αλεύχιμον κατήγγειλε στα ΜΜΕ, στις αρχές και στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι οι μελέτες έχουν συνταχθεί και κατατεθεί με βάση έγγραφα που δεν απεικονίζουν τις πραγματικές αποστάσεις ασφαλείας στον χώρο που προτάθηκε για ΧΥΤΑ, και δεν θα ήταν νόμιμη μια τέτοια άδεια; (όπως ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου που για 5 χρόνια λειτουργούσε χωρίς καν άδεια).


Αποτέλεσμα:
Παρουσία Εισαγγελικής Αρχής, με τρία αυτοκίνητα Ματ, ο Σύνδεσμος Καθαριότητας εγκαινίασε χθες τον «Νέο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, (από απόψεως χωροταξίας)» στα Μεσοράχια της Λευκίμης.


Την πατήσαμε! Χάσαμε! Και στις δύο περιπτώσεις μας έκαναν να νομίσουμε ότι τι ζήτημα είναι το πώς θα «πείσουμε» ή θα …«παρακάμψουμε» (φέρνουμε και τα ΜΑΤ, δεν βαριέσαι.) τους κατοίκους. Τα έφεραν έτσι, ώστε να αρκεστούν οι υπόλοιποι πολίτες του νησιού στο να αποδεχτούν οι κάτοικοι των πληττόμενων περιοχών, την ρύπανση κοντά στο σπίτι τους. Κανείς από όσους σκέφτονται έτσι δείχνει ενδιαφέρον για το περιβάλλον και τις συνέπειες στην ζωή και την υγεία όλων. Κανείς! Κατάφεραν να μας εμφυτέψουν κατά πολύ αυτή την νοοτροπία: Ας είναι στο σπίτι του άλλου, αρκεί να είναι μακριά από δικό μου.


Κέρκυρα 2008: Ο Περιβαλλοντικός φασισμός καλά κρατεί!


Πατέρας, πάντα, μεγάλων περιβαλλοντικών καταστροφών!


(-Δεν βαριέσαι… Θα …δείξει!)


…Ευχαριστώμεν θερμώς και τους συγχαίρωμεν, διά τόν …Περιβαλλοντικόν …Σχεδιασμόν των!...

Το Δ.Σ. της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας

Πηγή ecocorfu.gr