ΟΧΙ ΧΥΤΑ ΣΤΑ ΜΕΣΟΡΑΧΙΑ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε για την περίπτωση του "ΧΥΤΑ" της Ζακύνθου. Μια παρόμοια περίπτωση, ίσως πιό επικίνδυνη, είναι και με τα "Μεσοράχια" στην Λευκίμμη της Νότιας Κέρκυρας. Η περιοχή είναι και άκρως τουριστική και κινδυνεύει η ευημερία των κατοίκων από πολλές απόψεις.

Οι αποστάσεις ασφαλείας που αναφέρονται στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ορισμένα σημαντικά στοιχεία δεν αναφέρονται καν. Όσα αναφέρονται στο συνειμένο ψήφισμα, τα απεκάλυψε προσκομίζοντας αποδείξεις ο τοπικός Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος "Το Αλεύχιμον". Ο τοπικός σύλλογος, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας, οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της περιοχής, κατέθεσαν προσφυγή στο ΣτΕ. Δώθηκε προσωρινή διαταγή για το πάγωμα των εργασιών και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων μας εκδικάζεται στις 15 Μαρτίου.

Σας παρακαλούμε πολύ να εκφράσετε την συμπαράστασή σας το συντομώτερο δυνατόν, εκτυπώνοντας και συνυπογράφοντας το συνημμένο ψήφισμα. Μπορείτε επίσης να το τροποποιήσετε όπως νομίζετε, αν εσείς θέλετε.

Παρακαλούμε αποστείλατε με φαξ την συμπαράστασή σας στο: 2103824590 υπ' όψη κ. Φυτράκη.

Με εκτίμηση,

Για την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας,

Ο πρόεδρος
Δημήτρης Φαναριώτης

Η γραμματέας
Ναυσικά Κυριάκη

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο.
Πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα αρ15
49100 Κέρκυρα
τηλ & φαξ 2661037761 & 6938712638
ecocorfu.gr & ecologynet.tk
oikokerkyra@yahoo.gr & info@ecocorfu.gr
αρ.πρ. 17/2006
Κέρκυρα 27/02/2006

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ:

ΟΧΙ Χ.Υ.Τ.Α. ΣΤΑ ΜΕΣΟΡΑΧΙΑ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ

Οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων είναι ευαίσθητα περιβαλλοντικά έργα και είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία τους να τηρηθούν με αυστηρή ακρίβεια όλοι οι όροι που αφορούν τις προδιαγραφές τους.

Χ.Υ.Τ.Α. που δεν τηρούν όλες τις προδιαγραφές τους μπορούν να γίνουν πολύ επιζήμιοι για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία και αταστρεπτικοί για την περιοχή που τους φιλοξενεί. Μια πλήρης χωροταξική μελέτη του Νομού Κέρκυρας θα μπορούσε να αναδείξει περιοχές που να τηρούν όλους τους κανόνες των προδιαγραφών και νομιμότητας για τωρινούς αλλά και μελλοντικούς ΧΥΤΑ.

Στην περίπτωση όμως για τα "Μισοράχια" του Δήμου Λευκιμαίων της Νότιας Κέρκυρας, θεωρούμε την περιοχή ακατάλληλη για τους εξής λόγους:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας κατέθεσε ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος "Το Αλεύχιμον" και οι κάτοικοι της περιοχής:

  1. Υπάρχει το ποτάμι του "Σωτήρα" σε απόσταση 190 μέτρων το οποίο εκβάλει στην πολυσύχναστη παραλία Άγιου Πέτρου
  2. Υπάρχει το ποτάμι της Λευκίμης σε απόσταση 340 μέτρων
  3. Υπάρχουν κατοικίες σε απόσταση λιγότερη των 500 μέτρων
  4. Υπάρχουν τουριστικά καταλύματα όπως το μεγάλο ξενοδοχείο Κάβο "Μπιάνκο" σε απόσταση λιγότερη των 500 μέτρων
  5. Δεν ακολουθήθηκε η νομιμότυπη διαδικασία όσον αφορά την ενημέρωση του κόσμου αλλά ούτε και με την διαδικασία έκδοσης των εγγράφων και διεκπεραίωσης των απαραιτήτων μελετών
Επίσης: Αυστηρή προδιαγραφή για λειτουργία Χ.Υ.Τ.Α. προϋποθέτει να υπάρχει επιτυχημένη ανακύκλωση απορριμάτων με διαλογή τους στην πηγή, πράγμα που δεν υπήρξε ακόμη ως σήμερα, ούτε για τον πρώτο Χ.Υ.Τ.Α. του Νομού Κέρκυρας ο οποίος ρυπαίνει ανεπίστρεπτα την περιοχή που τον φιλοξενεί.

Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ακατάλληλο τον τόπο που επιλέχθηκε για την δημιουργά του Χ.Υ.Τ.Α. Νότιας Κέρκυρας.

Συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθεια των συλλόγων και των κατοίκων για την αποτροπή ενός επικίνδυνου τέτοιου έργου σε λάθος περιοχή.

Στηρίζουμε την δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α., αλλά μόνον όταν αυτοί πληρούν όλες τις προδιαγραφές.

Πηγή: ecocrete.gr