Η παρωδία των ΧΥΤΑ

Δυο χρόνια πέρασαν από τον αγώνα παρωδία κατά τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου. Πολλοί από τους πρωτεργάτες στον αγώνα αυτό συνεχίζουν αδιάντροπα να αυτοδιοικούν τον τόπο μας (όταν δεν εργάζονται στον ΧΥΤΑ).

Και όμως η ήττα δεν είναι ντροπή, γιατί είτε χάσεις είτε κερδίσεις έναν αγώνα, όταν πάλεψες λέγεσε παλικάρι.

Λέγεσε καραγκιόζης όταν τη μια ημέρα συναγωνίζεται στους δρόμους με τους κατοίκους και την άλλη ημέρα κρύβεσε πίσω από τα ΜΑΤ που δέρνουν τους χθεσινούς συναγωνιστές του, ενώ την τρίτη ημέρα υπογράφεις και την άδεια λειτουργίας του έργου ή ξεναγεις περίφανος τους δημοσιογράφους στον τόπο του εγκλήματος!

Το καραγκιοζιλίκι δυστυχώς συνεχίζεται όταν αυτοί οι “πολιτικοί” βγαίνουν προεκλογικό σεριάνι, ζητώντας την ψήφο του ραγιά.

Και δυστυχώς για την προστασία των παιδιών μας και του τόπου μας, οι άρχοντές μας, από την αρχή μέχρι και σήμερα, δεν στάθηκαν αντάξιοι της γής που τους ανέθρεψε, και αυτό φάνηκε και στις άλλες μάχες που δεν δόθηκαν ποτέ, όπως για την μετονομασία του Δήμου Παραμυθιάς.

Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που λειτουργεί σήμερα ένα παράνομο, παράλογο και επικίνδυνο έργο στον Δήμο Παραμυθιάς.

Ο ΧΥΤΑ Παραμυθιάς στη θέση ανατολικά του Καρβουναρίου είναι παράνομος απλά και μόνο επειδή η χωροθέτηση έγινε με πολιτικά κριτήρια και με μία εκ των υστέρων ΜΠΕ για να δικαιολογηθεί η πολιτική τους επιλογή, χωρίς καμία έγνοια για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, υπό την πίεση και τον φόβο των ευρωπαϊκών προστίμων.

Παράνομο και παράλογο, επειδή είναι έργο διανομαρχιακό, όπου ο μεγαλύτερο όγκος των απορριμμάτων θα προέρχεται από τον νομό Πρεβέζης, εκτινάζοντας το κόστος για τους δήμους, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο δήμαρχος Πρεβέζης που ζήτησε επανειλημμένα από την Περιφέρεια άλλη λύση από το Καρβουνάρι!

Παράνομο, παράλογο και επικίνδυνο, επειδή χωροθετήθηκε και χτίστηκε αγνοώντας βασικούς κανόνες για την κατασκεύη ΧΥΤΑ, όπως το ότι για τέτοια έργα αποφεύγονται κορυφές λόφων και βουνών, μεγάλες κλίσεις και σημεία πλούσια σε νερό για ευνόητους προληπτικούς λόγους (και εδώ κλείσαμε τη γεώτρηση πόσιμου νερού του Προδρομίου στη θέση Γκιούρμιζα για να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ!).

Μετά τις αλλεπάλληλες αντιδράσεις των κατοίκων της Ηπείρου και της Κέρκυρας τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η Περιφέρεια Ηπείρου, αναγνωρίζοντας τα λάθη του προηγούμενου σχεδιασμού ξεκίνησε τη διαδικασία για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων, με σταθμούς μεταφόρτωσης, διαλογή και ανακύκλωση, κομποστοπιοίηση και έναν ΧΥΤΥ για όλη την Ήπειρο που ευελπιστούν να λειτουργήσει σε τρία χρόνια.

Τρία χρόνια είναι και ο χρόνος της σύμβασης για την οποία προκηρύχθηκε διαγωνισμός πρόσφατα και θα δημοπρατηθεί στις 10 Αυγούστου 2010 για την ιδιωτικοποίηση του ΧΥΤΑ Παραμυθιάς. Αυτός που θα πάρει την περίφημη βιομηχανία μας γνωρίζει πως υπάρχει μια τεχνικοοικονομική μελέτη που προσδιορίζει την ελάχιστη τιμή για τη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ στα 40 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων;

Αυτός που θα δεχθεί να αναλάβει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, θα μπορούσε να μας εξηγήσει με ποιον τρόπο προτίθεται να εκπληρώσει το κριτήριο που τον υποχρεώνει να επιβάλλει τιμή 24,82 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων, γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι για την ομαλή λειτουργία του απαιτείται ελάχιστη τιμή 40 ευρώ ανά τόνο;

Δεν είμαι κορόιδο, και δυστυχώς με τέτοια τιμή, τη διαφορά θα την καταβάλουν ο τόπος μας, το περιβάλλον μας, τα παιδιά μας και μερικές ακόμα γενιές. Ξεπουλούν με έκπτωση μέχρι και 40% για να προλάβουν τις επόμενες εκλογές!

Θα μου πείτε «καλά τα λέει ο λαζοβέλγος, αλλά τις μας προτείνει;»

Οι πιο απλές λύσεις είναι και οι πιο αποτελεσματικές. Τέτοιες λύσεις έχω προτείνει μαζί με τους συναγωνιστές της Ηπείρου και της Λευκίμμης τόσο στις ελληνικές αρχές όσο και στις ευρωπαϊκές αρχές, βασίζοντας τις προτάσεις μας στις πιο κατάλληλες λύσεις που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως:

1. Μείωση του όγκου των απορριμμάτων (αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει») με πρόσθετα μέτρα, όπως η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας, η οικολογική φορολόγηση των συσκευασιών που είναι «εχθρικές» προς το περιβάλλον, και σίγουρα ο διαχωρισμός των απορριμμάτων στην πηγή, η διαλογή, η κομποστοποίηση και η μέγιστη αξιοποίηση των απορριμμάτων.
2. Η δημιουργία μιας μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με έναν ΧΥΤΥ για όλη την περιφέρεια ή για περισσότερες περιφέρειες (Ήπειρος και Ιόνια Νησιά) σε μια ήδη μολυσμένη θέση, ώστε να αποφευχθεί ο πολλαπλασιασμός των μολυσμένων θέσεων και να αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα «παλαιά» απορρίμματα με την εξαγωγή βιοαερίου ως πηγή ενέργειας της συγκεκριμένης νέας μονάδας.
3. Η ενσωμάτωση, ήδη από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στο πλαίσιο των γενικών μαθημάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, ειδικών μαθημάτων για την παραγωγή, τη διαχείριση και τις επιπτώσεις των απορριμμάτων καθώς και για το καθήκον μας ως πολιτών μπροστά στο πρόβλημα αυτό.

Αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να παίρνει και η Περιφέρεια Ηπείρου γιατί είναι η μόνη νόμιμη, εύλογη και λιγότερο επικίνδυνη λύση, και άρα η πιο δίκαιη.

Ο καθένας από μας έχει χρέος και υποχρέωση να διεκδικεί το δίκιο του. Χρέος απέναντι σε όσους θυσιάστηκαν για τον μαρτυρικό τόπο μας και υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές.

Αυτοί που σχεδίασαν, έχτισαν και έθεσαν σε λειτουργία τον ΧΥΤΑ Παραμυθιάς είναι οι ίδιοι που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία.

Όσο γρηγορότερα τελειώσουν οι δραστηριότητες του ΧΥΤΑ Παραμυθιάς, τόσο γρηγορότερα θα απονεμηθεί δικαιοσύνη στον παραμυθένιο τόπο μας.

Όπως το λέει ο ποιητής:
«Την ευθύνη για το άδικο την έχουν αυτοί που δεν ζητούν το δίκιο τους».

Δρ Ιωάννης Παπαδόπουλος
Διευθυντής ΜΕΘ παιδιατρικής
Γενικό Νοσοκομείο JOLIMONT
Βέλγιο