Απρόθυμοι να μπλέξουν ξανά με το ΧΥΤΑ Λευκίμμης

«Κρύωσε» ο ενθουσιασμός (;) «να δώσουμε την ενδεδειγμένη λύση» ή υποχώρησαν οι πιέσεις άνωθεν; Όπως και να ‘χει το πράγμα κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να προχωρήσει την υπόθεση αδειοδότησης και έτσι της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη.

Ο Κ. Γεωργαλίδης επέστρεψε από την Αθήνα κι ύστερα από το άδειασμα που τους έκανε η Γκερέκου έπεισε - αντί να πεισθεί από - τον υφυπουργό Εσωτερικών, Γ. Ντόλιο ότι το κοινωνικό κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο του χρηματικού στην περίπτωση που επιμείνουν στην υλοποίηση αυτής της καρικατούρας που κατ’ ευφημισμόν αποκλήθηκε περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Παράγοντες της δημόσιας διοίκησης που γνωρίζουν καλά το θέμα σχολίαζαν την εξέλιξη ως αναμενόμενη χαρακτηρίζοντας τον «σχεδιασμό» στην περίπτωση της Λευκίμμης διάτρητο και ως προς τη χωροθέτηση και ως προς την διαδικασία και ως προς τους απαιτούμενους περιβαλλοντικούς όρους.

Μοναδική παραφωνία ο πρόεδρος του «Συνδέσμου», δήμαρχος Κερκυραίων, ο οποίος σε χθεσινές του δηλώσεις επέμεινε στην ανάγκη να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ νότιας Κέρκυρας.

Βεβαίως η εξέλιξη που φαίνεται να (μην) υπάρχει αφήνει ανοικτά ζητήματα:
1. Που θα πέφτουν τα σκουπίδια της Λευκίμμης τώρα που κλείνει η χωματερή;
2. Ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο» της κατασκευής μιας εγκατάστασης που δεν πρόκειται να λειτουργήσει;

Μήπως μια τοπική «εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή» γι’ αυτό το σκάνδαλο θα έδινε και αυτή την απάντηση εκτός των άλλων εκκρεμούντων ερωτημάτων περί το θέμα;

Πηγή: Καθημερινή Ενημέρωση 17-Ιουνιου-2010