Η ΑΙΟΛΙΚΗ (ΠΑΡ)ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΚΕΡΚΥΡΑ



Χάνουμε τα Διαπόντια Νησιά, ακρωτηριάζεται η Βορειοδυτική Κέρκυρα, ο κερκυραϊκός Τουρισμός δέχεται ένα σφοδρό κτύπημα κάτω από τη ζώνη κι οι αιρετοί μας Άρχοντες σιωπούν, ενώ οι Κερκυραίοι, ελλείψει πληροφόρησης, δεν αντιδρούν.

Πάνω από 250 πυλώνες ανεμογεννητριών, διαμέτρου τεσσάρων και ύψους έως και 178 μέτρων, όσο δηλαδή είναι το ύψος ενός 60όροφου ουρανοξύστη, που για τη βάση του καθενός μέσα στη θάλασσα θα ποντιστούν 18.000(!) τόνοι μπετόν, προβλέπεται (αρχικά) να τοποθετηθούν σε συστάδες και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου κατά μήκος της ακτογραμμής Περουλάδων – Αρίλα έως και βόρεια των Οθωνών.

Με πέντε – έξι εκατομμύρια τόνους μπετόν στα αβαθή νερά και τα κουφάρια των ανεμογεννητριών μετά το πέρας του χρονικού ορίου λειτουργίας τους (που δεν ξεπερνάει τα 25 χρόνια) να μένουν επιτόπου για πάντα, μια σπάνιου φυσικού κάλους περιοχή καταστρέφεται οριστικά και η γενιά μας αφήνει στις επερχόμενες γενεές ένα χαρακτηριστικό δείγμα του σημερινού μας «πολιτισμού», της σημερινής μας κατάντιας.
Ήδη με την έναρξη εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, η ωραιότερη (για πολλούς) περιοχή της Κέρκυρας μετατρέπεται οσονούπω από τουριστική σε βιομηχανική, μπαίνει δηλαδή ταφόπλακα στον Τουρισμό και στην Αλιεία, απαξιώνονται οι περιουσίες και η τοπική κοινωνία οδηγείται στη πτώχευση και στην εξαθλίωση, ενώ η τουριστική Κέρκυρα χάνει ένα από τα πιο αξιόλογα κομμάτια της.

Γύρω στα 1200 μεγαβάτ θα είναι, αρχικά, η παραγωγή ρεύματος, που αντιστοιχεί στο 8,5% της ολικής παραγωγής της Ελλάδας (14.000 MW) και σε 24 φορές(!) περισσότερη ενέργεια από αυτήν που καταναλώνει σήμερα όλη η Κέρκυρα.

Όταν με τις ανεμογεννήτριες που εγκαθίστανται ήδη στον Παντοκράτορα και με όσες προβλέπεται να εγκατασταθούν ακόμη σ’ ολόκληρο το Νομό, η παραγωγή ρεύματος π.χ. διπλασιαστεί, η Κέρκυρα, αν δεν αντιδράσουμε έγκαιρα, από «ναυαρχίδα του τουρισμού θα μεταβληθεί σε «Πτολεμαϊδα της πράσινης ενέργειας».

Ποιας πράσινης ενέργειας, βέβαια, όταν η αυξομείωση της τάσης, λόγω της μεταβλητότητας της ταχύτητας του ανέμου, αποκλείει τη διάθεση του ρεύματος στον τόπο παραγωγής του και καθιστά απαραίτητη την μεταφορά του μέσω γιγάντιων υποσταθμών, πυλώνων και καλωδίων στο κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ, όπου η σταθεροποίηση της τάσης εξασφαλίζεται πάντα μέσω συμβατικών ηλεκτροπαραγωγών σταθμών.

Η Γερμανία π. χ., αν και πρωτοπόρος στην παραγωγή Αιολικής ενέργειας, δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να κλείσει ούτε ένα συμβατικό ή πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος. Ενώ το περιοδικό «Der Spiegel» ήδη το 2007 είχε αποκαλύψει ότι η Γερμανία με την μεγαλύτερη παγκοσμίως αιολική ισχύ των 16.000 MW ετοίμαζε 26 νέους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς άνθρακα, και η Δανία των 6.000 MW δεν έχει κλείσει κανένα από τους συμβατικούς της σταθμούς.

Παράγουν όμως τις ανεμογεννήτριες οι χώρες αυτές και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας αποτελούν το σκληρό πυρήνα, στην προσπάθειά τους να βρουν αγοραστές, δημιούργησαν το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο: Επιβολή παραγωγής «πράσινης» ενέργειας από τα κράτη μέλη, υψηλές επιδοτήσεις έως και 80%, φοροαπαλλαγή 100%, προνομιακές αδειοδοτήσεις. – Η χαρά των εργολάβων σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια!

Για να πετύχουν δε το σκοπό τους οι εν λόγω χώρες, κατάφεραν να περάσουν το ιδεολόγημα της «Πράσινης Ανάπτυξης» με το οποίο προσπαθούν να αντικαταστήσουν την έννοια της «Βιώσιμης Ανάπτυξης», η οποία έχει ως μέτρο τον άνθρωπο, ενώ η «Πράσινη Ανάπτυξη» έχει στόχο τη κερδοφορία, που αποτελεί τη βάση για το πώς το Κεφάλαιο αντιλαμβάνεται την συνέχεια της ανθρωπότητας.

Αδύναμη και υποτελής όσο ποτέ άλλοτε η Χώρα μας, σκύβει το κεφάλι και θυσιάζει στο βωμό της δήθεν «Πράσινης Ανάπτυξης» και των αδηφάγων μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων ό,τι απέμεινε από την άγρια Καπιταλιστική ανάπτυξη των προηγούμενων δεκαετιών, το Ελληνικό τοπίο των βουνών και των νησιών μας. Την ταυτότητά μας ως Έλληνες.

Με το σχέδιο νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που προωθεί στη Βουλή η νέα Κυβέρνηση, η λεηλασία του φυσικού αποθέματος της Χώρας από το μεγάλο κεφάλαιο είναι δεδομένη. Προβλέπει ταχεία αδειοδότηση και ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ, ακόμη και σε γεωργικές εκτάσεις, προστατευόμενα οικοσυστήματα, περιοχές Natura κλπ.

Άρα ΜΑΥΡΗ ΚΙ ΑΡΑΧΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ μας επιφυλάσσεται και όχι πράσινη.

Κατά τον κ. Δεκλερή (Πρόεδρο Ε. Τ. του ΣτΕ, πρώην Πρόεδρο του 5ου Τμήματος του ΣτΕ, νυν Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, αρχιτέκτονα της εθνικής και διεθνούς Νομολογίας για το Περιβάλλον) «οι διατάξεις του Ν/Σ αντίκεινται στο σύνταγμα και τις αποφάσεις του ΣτΕ που ορίζουν ότι καμιά αξία και κανένα συμφέρον δεν είναι ανώτερο από την έννομη αξία της ελληνικής φύσης και των πολύτιμων στοιχείων της, δηλ. τα δάση, τα βουνά, η θάλασσα και τα νησιά της. Εν προκειμένω το ΣτΕ έχει κρίνει οριστικώς και αμετακλήτως ότι τα αιολικά πάρκα είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που δεν επιτρέπεται να εγκαθίστανται επί ή πλησίον ευαισθήτων οικοσυστημάτων, οίον βουνών, ακτών, νησιών κ.λπ. ».

Μόνη μας ελπίδα εν προκειμένω, είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η Βορειοδυτική Κέρκυρα βρίσκεται σήμερα σ’ αυτή τη δυσμενή θέση επειδή τόσον η Νομαρχία όσον και η Δημοτική Αρχή Εσπερίων βρέθηκαν δίπλα στα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα και απέναντι στη τοπική κοινωνία.

Ο Δήμαρχος Εσπερίων π. χ., Αλέκος Αυλωνίτης, υιοθετώντας ανεπιφύλακτα προηγούμενη γνωμοδότηση της αρμόδιας Διεύθυνσης της Ν. Α., τις 2 του Φλεβάρη του 2009, ζήτησε (αιφνιδιαστικά) και εξασφάλισε από το Δημοτικό του Συμβούλιο την με αριθ. πρωτ. 5/02/02/2009 θετική ομόφωνη απόφαση για την εγκατάσταση στην περιοχή των πρώτων 45 ανεμογεννητριών. (Άλλες 14 αιτήσεις για την ίδια περιοχή εκκρεμούν σήμερα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενόψει της προώθησης του σχεδίου νόμου για τις ΑΠΕ στη Βουλή).

Επαναστατημένοι δημότες και ενεργοί πολίτες, μεταξύ αυτών και Δημοτικοί Σύμβουλοι της μειοψηφίας, αλλά και της πλειοψηφίας, ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Μουζακίτης, που δήλωναν ότι πιάστηκαν στον ύπνο, συνέστησαν επιτροπή αγώνα εναντίον του εγχειρήματος και ανάγκασαν τον Δήμαρχο στην συνεδρίαση του Δ. Σ. τις 16 Οκτωβρίου 2009 να πραγματοποιήσει την ιστορική κωλοτούμπα, ζητώντας νέα ομόφωνη απόφαση – όπερ και ελήφθη – για την ανάκληση της προηγούμενης θετικής που είχε παρθεί εννιά μήνες πριν. Ίδωμεν τη νομική ισχύ επί της ουσίας της τελευταίας αυτής ομόφωνης απόφασης…

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Νομαρχίας στην υπόθεση επιβεβαιώνεται από την παρέμβαση της Αντινομάρχη «Περιβάλλοντος» (Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων), Μερόπης Υδραίου στην πιο πάνω συνεδρίαση του Δ. Σ. που με επιστολή της υποστηρίζει ψευδώς, ότι «η Νομαρχία δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη και δεν έχει προκαταλάβει οποιαδήποτε απόφαση της τοπικής Αυτοδιοίκησης…», καθ’ ήν στιγμήν εν γνώσει της, ένα χρόνο πριν, ο υφιστάμενός της, Διευθυντής της Διεύθυνσης ΠΕ-ΧΩ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανδρέας Πανδής είχε γνωμοδοτήσει θετικά για το θέμα.
Συγκεκριμένα ο κ. Πανδής τις 2. 12. 2008 με την αριθ. πρωτ. ΔΙ.ΧΩ.ΠΕ/35915 «Βεβαίωση χρήσης γης», σε χρόνο ρεκόρ μάλιστα (εντός τριών εργάσιμων ημερών, αφού μεσολαβούσε και το Σαββατοκύριακο) είχε σπεύσει να απαντήσει θετικά στην από 26. 11. 2008, αριθ. πρωτ. 35915 Αίτηση της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.» (του ομίλου Μπόμπολα) για την εγκατάσταση στη περιοχή 45 καταρχήν ανεμογεννητριών.

Εν αγνοία και ερήμην της τοπικής κοινωνίας και του ανωτάτου διοικητικού οργάνου του Νομού, του Νομαρχιακού Συμβουλίου, δρομολογήθηκαν εν προκειμένω διαδικασίες που απειλούν με βιβλική περιβαλλοντική καταστροφή τον τόπο και υπονομεύουν θανάσιμα το μέλλον των πολιτών.

Πανομοιότυπες μεθοδεύσεις με τους ίδιους πρωταγωνιστές εφαρμόστηκαν για την έγκριση εγκατάστασης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στο Καπαρέλι (που αποτρέψαμε), την πολεοδόμηση της Αστρακερής των 40 κατοίκων και την δημιουργία ΒΙΟΠΑ στους Βαρυπατάδες. (Λεπτομέρειες στο www.antinioti.com).

Σήμερα, 15 μήνες αφότου η Νομαρχία ενέκρινε στα μουλωχτά την εγκατάσταση του θαλάσσιου Αιολικού Πάρκου στη Β/Δ Κέρκυρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ανακοινώνεται κατόπιν εορτής η συζήτηση του θέματος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο! Μπράβο τους!
Θα είμαστε όλοι εκεί για να μη περάσει η υποκρισία, για να μην εξελιχθεί η συζήτηση σε μια προεκλογική φιέστα και για να περάσουμε το μήνυμα της συστράτευσης όλων μας σ’ ένα πανκερκυραϊκό κίνημα ενάντια στη διαφθορά για τη σωτηρία το τόπου μας.

Τι λέει για όλα αυτά η κερκυραία Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού;

Σπύρος Α. Σαλβάνος
Πρόεδρος Δ. Σ.
Περιβαλλοντική Παρέμβαση η Αντινιώτη

Σχετικά Άρθρα:
Θαλάσσιο αιολικό πάρκο 1200ΜW κοντά σε πανέμορφες παραλίες της βορειοδυτικής Κέρκυρας