ΧΥΤΑ Λευκίμμης: Έφυγαν τα ΜΑΤ που... δεν έφυγαν!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Πολιτική
Κείμενο: ΜΑΡΙΑ ΠΑΓΚΡΑΤΗ
Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2010 20:57

Ως... πραγματοποιημένο (!) εμφάνισε το αίτημα της αποχώρησης των ΜΑΤ από τη Λευκίμμη ο Γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ Μάκης Μπούκας στη συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα.
Ο κ. Μπούκας διάβασε την επίσημη απάντηση, που έστειλε στη Ν.Ε., η ηγεσία της Αστυνομίας από την Αθήνα, με την υπογραφή του υποστράτηγου Γεώργιου Γαλιάτσου.
Ο Μάκης Μπούκας ανέφερε ότι σύμφωνα με το Υπουργείο, από τις 5 Νοεμβρίου οι διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν αποχωρήσει από την Κέρκυρα ενώ η φύλαξη του ΧΥΤΑ γίνεται «από ιδιωτικούς φύλακες και στατική παρουσία ανδρών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας».
Ο κύριος Μπούκας είπε χαρακτηριστικά ότι ο κύριος Χρυσοχοίδης απέσυρε τις δυνάμεις των ΜΑΤ, πριν στείλει το αίτημα της η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο απεστάλη στις 18 Νοεμβρίου.
Δεν απάντησε όμως στο ερώτημα γιατί έστειλε η Νομαρχιακή το αίτημα στο Υπουργείο, αφού τα ΜΑΤ είχαν ήδη αποχωρήσει, «παραβιάζοντας ανοιχτές πόρτες»; Ήταν έλλειψη ενημέρωσης ή πολιτική κίνηση εκ του ασφαλούς;
Στο κείμενο που διάβασε αναφερόταν επίσης ότι «η αστυνομική δύναμη που υπάρχει σήμερα διατίθεται για την προστασία και άλλων περιουσιακών αγαθών έως ότου δοθεί η άδεια λειτουργίας ή απορριφθεί αυτή από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση».
Στην πραγματικότητα, και σύμφωνα με την αστυνομία και το Φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ο χώρος φυλάσσεται από 5 αστυνομικούς στην κάθε βάρδια, σε 24ωρη βάση και από 4 φύλακες, για όλο το 24ωρο, που έχει προσλάβει ο Φορέας.

Νέα δολιοφθορά

Τόσο η αστυνομία όσο και ο Φορέας εκτιμούν ότι είναι αδύνατο να μην φυλάσσεται ο χώρος δεδομένου ότι συνεχίζονται οι δολιοφθορές. Μάλιστα τις παραμονές των Χριστουγέννων καταγράφηκε ακόμη ένα περιστατικό καταστροφής της περίφραξης.

Η Συντονιστική

Από την πλευρά του ο Γιάννης Πανδής, εκ μέρους της Συντονιστικής, αναφέρει ότι πράγματι τα ΜΑΤ έφυγαν από τη Λευκίμμη αλλά ποτέ δεν είχαν μόνιμη παρουσία εκεί. Οι ισχυρές δυνάμεις από την Αθήνα όμως ήταν πάντα παρούσες, ως δια μαγείας, όταν οι Λευκιμμιώτες ανακοίνωναν κινητοποιήσεις. Για τις δολιοφθορές δήλωσε άγνοια, το μόνο που γνώριζε ήταν ότι κάτοικοι της περιοχής διαπίστωσαν αντικατάσταση της περίφραξης του ΧΥΤΑ και μάλιστα σε σημείο, κοντά στο φυλάκιο και την είσοδο, το οποίο επιπλέον φωτίζεται. Εξέφρασε δε την απορία του πως δεν έγινε αντιληπτό το γεγονός από τους φυλάσσοντες το χώρο. Η θέση πάντως της Συντονιστικής εξακολουθεί να είναι εναντίον κάθε δολιοφθοράς και του φάνηκε ύποπτη κίνηση αυτή η καταστροφή της περίφραξης.

Πολιτική σκακιέρα

Στην απάντηση της ηγεσίας της αστυνομίας είναι χαρακτηριστικό το σημείο που αναφέρει ότι θα αποσύρει την δύναμη της αστυνομίας όταν δοθεί η άδεια λειτουργίας από το Νομάρχη. Ο Νομάρχης από την πλευρά του περιμένει την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την έγκριση της από την Περιφέρεια και το Υπουργείο. Αναμένεται δηλαδή ένα πολιτικό «πήγαινε – έλα» της άδειας λειτουργίας, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης. Δεδομένο είναι πάντως, ότι αυτός που θα υπογράψει την άδεια λειτουργίας θα δυσαρεστήσει τους Λευκιμμιώτες αλλά αντίθετα αν δεν υπογραφεί η άδεια λειτουργίας είναι δεδομένο ότι θα πρέπει κάποιος να απολογηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα κονδύλια κατασκευής του έργου και ίσως χρειαστεί η χώρα μας να τα επιστρέψει. Από ποιο ταμείο θα βγουν τα 3 εκ ευρώ που κόστισε το έργο αν κόστισε μόνο 3 τελικά; Το ταμείο του Υπουργείου περιβάλλοντος ή το ταμείο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων;


Πηγή: CorfuPress