Κρίσιμες εξελίξεις για τους ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και Λευκίμμης

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η συνεδρίαση του Συνδέσμου Καθαριότητας μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις για τους δύο ΧΥΤΑ του νομού. Το απόγευμα η συνάντηση Νομάρχη – Δημάρχων για το θέμα.

Kρίσιμη περίοδος αυτή που διανύουμε για το θέμα των ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και Λευκίμμης. Για τον μεν πρώτο αύριο πραγματοποιείται συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, 20 περίπου ημέρες πριν την λήξη της προσωρινής αδειοδότησης που έχει δώσει ο Νομάρχης Στ. Πουλημένος.


Επιφυλάξεις και ενόχληση

Ο Στ. Πουλημένος εμφανίζεται ενοχλημένος από την καθυστέρηση που παρατηρείται στα έργα που εκτελεί ο Σύνδεσμος στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Ήδη τα διορθωτικά αυτά έργα θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί, κάτι που δεν συμβαίνει. Αστοχίες, παραλείψεις και καθυστερήσεις δημιουργούν όχι το καλύτερο δυνατό κλίμα μεταξύ δημάρχων – Νομάρχη
Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, όπου ο Νομάρχης αναμένεται να ξεκαθαρίσει στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ότι δεν σκοπεύει να «πάρει στις πλάτες του» την υπόθεση για ακόμη μια φορά, καθώς δεν είναι διατεθειμένος να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση αποφάσεις του να εκπέσουν στα δικαστήρια, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν.
Στα χέρια του Νομάρχη υπάρχει και αυτοψία του Τμήματος Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινώσει στο αυριανό νομαρχιακό συμβούλιο, σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις που έκανε για το θέμα σήμερα στο «Ράδιο Επτάνησα».

Και ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης:

Το απόλυτο αδιέξοδο δεν επικρατεί μόνο για την περίπτωση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου αλλά και για τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης.
Ήδη το έργο βρίσκεται σε ορατό κίνδυνο να απενταχθεί από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς το τελικό του στάδιο, το οποίο αφορά 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία, δεν έχει καν ξεκινήσει, παρότι θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2009.
Μπροστά στις εξελίξεις του τελευταίου χρόνου στη Λευκίμμη (κινητοποιήσεις, συλλήψεις, δικαστήρια, τραγικός θάνατος) και στην παγίωση της αγανάκτησης του λευκιμμιώτικου λαού για το έργο, η πιθανότητα έναρξης της δοκιμαστικής λειτουργίας μοιάζει σχεδόν αδύνατη, με τον κίνδυνο να ξανασημειωθούν επεισόδια ανάλογα με του περσινού καλοκαιριού κάτι παραπάνω από ορατό.

Αδιέξοδο

Στην περίπτωση όμως που ο ΧΥΤΑ δεν τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία, από την άλλη πλευρά, το έργο θα απενταχθεί και τα χρήματα του κόστους θα κληθεί να καλύψει είτε το ελληνικό δημόσιο, είτε ο Σύνδεσμος Καθαριότητας.
Το αδιέξοδο είναι ολοφάνερο για τους αιρετούς, που συνεδριάζουν αυτή την ώρα, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίπτωση που απαιτεί λεπτούς χειρουργικούς χειρισμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σπ. Τριβυζάς, θα έχει κάποιες επαφές και στην Αθήνα αύριο, από τις οποίες θα συνεκτιμηθεί και η τελική στάση των δημάρχων.


Πηγή: CorfuPress