ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ)‏

Λευκίμμη 09-11-2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ΣΥΝ Λευκίμμης έγκαιρα - και έκτοτε σταθερά - έχει ταχθεί υπέρ της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων (διαλογή – ανακύκλωση – επεξεργασία – κομποστοποίηση) με διάθεση των υπολειμμάτων σε Χ.Υ.Τ.Υ. Η προτεραιότητα της μείωσης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων, με την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας και υπό δημόσιο έλεγχο, είναι η πολιτική πρόταση που αρμόζει στη δική μας αριστερά.

Η υλοποίηση αυτής της επιλογής λύνει οριστικά το πρόβλημα της παράνομης λειτουργίας των απαράδεκτων και επικίνδυνων χωματερών, στις οποίες έως τώρα καταλήγει το σύνολο των σκουπιδιών. Παράλληλα ακυρώνει και ξεπερνάει τη λύση της δήθεν ΄΄υγειονομικής ταφής΄΄, που φαίνονταν βελτιωμένη σύμφωνα με τα θεωρητικά κριτήρια του παρελθόντος. Όμως στη πράξη δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού η λειτουργία των ΧΥΤΑ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση βαθμιαία επιδεινώθηκε καταλήγοντας στο επίπεδο μιας ανεξέλεγκτης χωματερής.

Το ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών έχει πλέον συνειδητοποιηθεί ευρύτατα. Τόσο η Κυβέρνηση, όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουν να επιλέξουν τη λύση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και να προχωρήσουν σε άμεσο σχεδιασμό και εξεύρεση χρηματοδότησης. Μόνο τέτοιες πειστικές ενέργειες θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες διαλόγου και συναίνεσης για μεσοπρόθεσμη λύση του προβλήματος (π.χ. λειτουργία ΧΥΤΥ με συγκεκριμένες συνθήκες και χρονοδιάγραμμα).

Για τη διαχρονική τους ατολμία στην αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών, Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουν τεράστιες ευθύνες. Για την απαράδεκτη και επικίνδυνη μόλυνση του περιβάλλοντος έχουν ευθύνες άμεσες. Όμως έχουν και έμμεσες ευθύνες για τα επεισόδια, τη κοινωνική αναταραχή και τις διώξεις που υφίστανται συνδημότες μας .

Ο ΣΥΝ Λευκίμμης, απέφυγε τις προσχεδιασμένες παρουσίες και δηλώσεις σκοπιμότητας που στοχεύουν μόνο σε πολιτική καπηλεία. Έχοντας γνώμονα τη σαφή πολιτική του θέση για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων συμπαρατάχτηκε με τους κατοίκους της Λευκίμμης που διαχρονικά αγωνίζονται ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος στον τόπο μας και αντιτάχτηκαν, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο μαζικά, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα για καθαρό περιβάλλον.

Συμπαραστέκεται σ’ αυτούς που με κατασκευασμένες καταθέσεις διώκονται εξ αιτίας του πολιτικού αγώνα τους κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη.

Ιδιαίτερα συμπαραστέκεται σ’ αυτούς που θαρραλέα υπερασπίζονται τη πολιτική δράση και συμμετοχή τους στον κοινό αγώνα και συνεχίζουν με αντίξοες συνθήκες να μάχονται στην αίθουσα του Δικαστηρίου.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ

Από το Γραφείο της
Πολιτικής Κίνησης Λευκίμμης