Διαδρομές ζωής
Πολιτική και πολιτικοί
Συγγραφέας: Βλάσσης Πέτρος
Εκδότης: Έψιλον
ISBN: 960-395-067-Χ
Έτος έκδοσης: 2009
Αντί Προλόγου
Δεν είμαι συγγραφέας και δεν διεκδικώ αυτό τον τίτλο, ούτε κανέναν άλλον.
Έχω όμως ανάγκη να πω την αλήθεια όπως εγώ την έζησα και να συμβάλλω στην πιο ορθή γραφή της ιστορίας μας, χωρίς σκοπιμότητες που υπηρετούν κάποια συμφέροντα.
Δυστυχώς οι μύθοι κυριαρχούν πάντοτε και βολεύουν τους πολλούς, πάνω στους οποίους στηρίζεται κάθε μορφής εξουσία.
Η σύγκρουση με τη σκοπιμότητα και τη μυθολογία είναι πάντα πολύ σκληρή και θέλει πολύ δύναμη.
Πώς λοιπόν ένας ασήμαντος «Βλάσσης» θα πει χωρίς κόστος ότι τη δικτατορία στην Ελλάδα δεν την έριξε ο ελληνικός λαός αλλά η προδοτική της πολιτική σε όλους τους τομείς με αποκορύφωμα την προδοσία της Κύπρου;
Πώς, λοιπόν, ένας ασήμαντος ανθρωπάκος σαν κι εμένα θα διαψεύσει έναν "λαοπρόβλητο"¨πρωθυπουργό που αποενοχοποίησε τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας βαφτίζοντάς τον "αντιστασιακό" και τον προσεταιρίσθηκε στο όνομα της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού; ...οι λίγοι που έδωσαν τα πάντα και τη ζωή τους γι' αυτόν εδώ τον τόπο και τη δημοκρατία, είναι άγνωστοι και δεν εξαγόρασαν τίποτα...
Το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα πόνημα που συνδυάζει την προσωπική αφήγηση με την πολιτική ανάλυση, την προσωπική εξιστόρηση με την γενική πολιτική και κοινωνική ιστορία... Στην πρώτη ενότητα δίνεται το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ανδρώνεται και πολιτικοποιείται ο συγγραφέας. Σκιαγραφώντας ο Πέτρος Βλάσσης την ατομική του και κοινωνική εξέλιξη, μας δίνει την ταυτότητά του και την πρώτη του διαδρομή ζωής και αγώνα στις δύσκολες μεταπολεμικές δεκαετίες. Ο αυτοσαρκασμός και το κερκυραϊκό χιούμορ συνδυάζονται με μια διεισδυτική εξέταση της πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης φέροντας στο κέντρο των αναφορών την πορεία των μεγάλων νεολαιΐστικων οργανώσεων, της Νεολαίας της ΕΔΑ καταρχήν και στη συνέχεια Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Στη δεύτερη ενότητα, την πιο μεγάλη σ' έκταση και σ' ανάλυση, διακρίνονται τρεις σταθμοί: ο Στρατός, το Στρασβούργο και στη συνέχεια η μεγάλη διαδρομή του στις Ευρωπαϊκές πόλεις και πρωτεύουσες, ως στρατευμένο μέλος των αντιδικτατορικών οργανώσεων". (από τον πρόλογο του Θανάση Καλαφάτη) Ο Λευκιμμαίος Πέτρος Βλάσσης εντάχθηκε από νωρίς στις πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς. Η Χούντα δεν του χαρίστηκε για τις δημοκρατικές του ιδέες, αλλά τον οδήγησε στην οδό Μπουμπουλίνας, σε ένα κολαστήριο που με φάλαγγα, ταπεινώσεις και άλλα βασανιστήρια προσπάθησε να κάμψει το ηθικό του, να λυγίσει την ηθική του. Ο Πέτρος Βλάσσης δεν λύγισε, αλλά, κατορθώνοντας να αποδράσει, έφτασε στο Στρασβούργο και κατέθεσε την πολύτιμη μαρτυρία του που οδήγησε (μαζί με των υπολοίπων μαρτύρων) στην αποβολή της κυβέρνησης των δικτατόρων από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Για τον Πέτρο Βλάσση έγραψαν τότε τα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά έντυπα, όπως το TIME magazine, το Der Spiegel, κ.α.
Βιογραφικό: Ο Πέτρος Βλάσσης γεννήθηκε το 1943, κατά τη Γερμανική Κατοχή, στη Λευκίμμη. Φοίτησε στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο της Λευκίμμης, και αποφοίτησε από το Β΄ Τμήμα του Γυμνασίου της Κέρκυρας. Φοίτησε στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και μετά το πτυχίο του, ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.), εξελέγη στην πρώτη συνέλευση των αντιπροσώπων (Σ.τ.Α.), και εκπροσώπησε το Ο.Ε.Ε. στην Κέρκυρα. Απασχολήθηκε σε διάφορες εργασίες από τα δεκαοκτώ του χρόνια: υπάλληλος κρασαποθήκης, πλασιέ, υπάλληλος καφενείου, υπάλληλος της εφημερίδας «Δημοκρατική Αλλαγή», υπάλληλος εμπορικής επιχείρησης, φορτοεκφορτωτής, τζαμοκαθαριστής, οδοκαθαριστής, λογιστής, έμπορος, προϊστάμενος Οικονομικού στο ΚΕ.ΜΕ.ΔΙ. Κερκύρας, Ασφαλιστής, υπάλληλος ΕΓΕΣ Κερκύρας και του Ε.Ο.Τ., από όπου συνταξιοδοτήθηκε. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε εφημερίδες, περιοδικά και στο Διαδίκτυο, έχει πραγματοποιήσει μελέτες Οικονομικού και Τουριστικού περιεχομένου. Ακόμη, έχει διδάξει στο ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ. τουριστικά και οικονομικά αντικείμενα.