Στο νομαρχιακό ο ΧΥΤΑ Νότου

Την διαβεβαίωση πως θα εξετάσει εξονυχιστικά όλες τις λεπτομέρειες του φακέλου αλλά και τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για να αδειοδοτήσει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μεσοράχης, έδωσε χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος στους κατοίκους της Λευκίμμης. Ο κ. Πουλημένος υποστήριξε πως η νομοθεσία τον υποχρεώνει να εκδώσει απόφαση για την αδειοδότηση ή μη της λειτουργίας της εγκατάστασης εντός 90 ημερών από την υποβολή του σχετικού φακέλου από το Σύνδεσμο Καθαριότητας, ωστόσο, επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής ο φάκελος που του έχει υποβληθεί είναι ελλιπής αφού του λείπουν απαραίτητα στοιχεία, μεταξύ αυτών ακόμα και η μελέτη κατασκευής του ΧΥΤΑ. Δήλωσε ότι εξετάζει προσεκτικά τα επιχειρήματα των κατοίκων εκφράζοντας και αυτός τις επιφυλάξεις του για το ορθόν της χωροθέτησης, ωστόσο, υπογράμμισε πως την απόφαση σε αυτό το επίπεδο θα πάρει η Δικαιοσύνη εξετάζοντας την προσφυγή που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι.

Χθες, στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου συζητήθηκε προ ημερησίας διατάξεως το θέμα της αδειοδότησης του ΧΥΤΑ, παρουσία δεκάδων κατοίκων της Λευκίμμης και μελών της συντονιστικής επιτροπής αγώνα που έχουν συστήσει. Ο τεχνικός σύμβουλος των κατοίκων, πολεοδόμος Σπύρος Κουρής, μιλώντας στη συνεδρίαση, προανήγγειλε επίσκεψη αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες προκειμένου να κάνουν παράσταση στην αρμόδια για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις Επίτροπο Ντανούτα Χούμπνερ καθ΄ υπόδειξή της, προκειμένου να υποστηρίξουν τις θέσεις τους περί καταπάτησης των όρων χρηματοδότησης του έργου από την Ε.Ε., ενώ ο σχετικός φάκελος που έχει συγκροτηθεί θα υποβληθεί και στην ηγεσία της Νομαρχίας και τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, υπήρξε πολιτική αντιπαράθεση του Στέφανου Πουλημένου με τον πρώην νομάρχη Γιώργο Μαχειμάρη, όταν ο πρώτος κατηγόρησε το δεύτερο ότι έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου όταν διαχειρίστηκε την υπόθεση τόσο ως πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας, όσο και ως δήμαρχος Θιναλίων με την αποτροπή της δημιουργίας ΧΥΤΑ στο βορά. Ο κ. Μαχειμάρης απάντησε πως τις αποφάσεις έλαβαν άλλοι και ο ίδιος ουδέποτε συμφώνησε να αλλάξει ο νομαρχιακός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων που προέβλεπε τρεις ΧΥΤΑ στην Κέρκυρα. Όσον αφορά το Τεμπλόνι, υποστήριξε πως είναι ευθύνη του εργολάβου και των υπηρεσιών της Περιφέρειας τα όποια προβλήματα στη λειτουργία του έργου.
Ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣΥ Σταμάτης Πελάης κάλεσε από την πλευρά του το Στέφανο Πουλημένο να πάρει την πολιτική απόφαση να μην αδειοδοτήσει το ΧΥΤΑ της Λευκίμμης.

Πηγή: ΕΡΤ