ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΤΡΥΠΑ" ΣΤΟ ΤΕΜΠΛΟΝΙ

Πατήστε για μεγέθυνση

Πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Νομαρχία η παρουσίαση της μελέτης του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.) για το φαινόμενο καθίζησης και δημιουργίας εγκοίλου στην περιοχή «Βύθισμα» Ακροκέφαλου Τεμπλονίου του Δήμου Κερκυραίων.
Οπως ανέφερε και ο Δ/ντης της Περιφ. Μονάδας Ηπείρου του ΙΓΜΕ κ. Νικολάου ,από τη μελέτη προκύπτει ότι οι γεωλογικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής είναι περισσότερο προβληματικές απ’ό,τι αρχικά είχαν εκτιμηθεί και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Ο Νομάρχης
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Νομάρχης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι δυο κατοικίες που βρίσκονται στην ζώνη υψηλού κίνδυνου κοντά στο έγκοιλο και από δω και μπρος, κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή”.
Aναλυτικά, ο κ. Πουλημένος, τόνισε τα εξής:
“Οι μελετητές διενέργησαν γεωφυσικές, υδρογεωλογικές και τεχνο-γεωλογικές έρευνες από τις οποίες πρόεκυψε ότι το πρόβλημα στην περιοχή ήταν σοβαρότερο και μεγαλύτερο από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Αυτό σημαίνει ότι όποιοι αναπτύσσουν δραστηριότητες στην περιοχή, είτε είναι γεωργικές είτε επαγγελματικές είτε είναι κατασκευή κατοικίας χρειάζεται να κάνουν έρευνες για να πληροφορηθούν τα στοιχεία ασφαλείας για τις δραστηριότητες αυτές, ιδιαίτερα στην περιοχή Ακροκέφαλος.
Τα πορίσματα των ερευνών δείχνουν ότι τα μικρά και διάσπαρτα επιφανειακά φαινόμενα γίνονται σοβαρότερα όταν τα μέσα που χρησιμοποιούν οι ερευνητές προσχωρούν στο βάθος του εδάφους. Υπάρχουν μεγάλα υπόγεια έγκοιλα που μπορούν ανά πάσα στιγμή να οδηγήσουν στο φαινόμενο των επιφανειακών καταπτώσεων και στην δημιουργία νέων τέτοιων φαινομένων. Χρειάζεται άρα ιδιαίτερη προσοχή.
Κυρίως στην έκδοση οικοδομικών άδειων στην περιοχή και γι’ αυτό έχουμε επισημαίνει την ανάγκη αυτή στο γραφείο Πολεοδομίας του Δ. Κερκυραίων.
Την προσοχή επισημαίνουμε και στους κατοίκους-ιδιοκτήτες κτημάτων γιατί είναι πλέον παρακινδυνευμένο να επιχειρεί κανείς να κτίσει πρώτη κατοικία η άλλη κατασκευή εκεί χωρίς να ερευνήσει τα ειδικά στοιχεία που συνθέτουν την γεωμορφολογία του εδάφους.
Πρέπει να εγκαταλειφθούν οι δυο κατοικίες που βρίσκονται στην ζώνη υψηλού κίνδυνου κοντά στο έγκοιλο και από δω και μπρος κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα να γίνεται με προσοχή.
Εξάλλου, μετά από σχετικό ερώτημα ο Νομάρχης, σημείωσε ότι “δεν έχει καταγράφει κίνδυνος για τους άλλους οικισμούς γύρω από το έγκοιλο, ωστόσο ολόκληρη η περιοχή της Μέσης παρουσιάζει τέτοια φαινόμενα.
Αυτό βεβαιώνεται από το γεγονός ότι γύψος και θειούχα υλικά βρίσκονται στις αναλύσεις των υπογείων υδάτων, όπως εντόπισαν και οι μελετητές".


Πηγή: Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ