Πως η NEA ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και το ΠΑΣΟΚ "εξασφαλίζουν το μέλλον των Ελλήνων"‏

Apo to MEGATV

Συνθήματα και μικροσυμπλοκές το βράδυ στο Παρίσι, έξω απ' την ελληνική πρεσβεία σε διαδήλωση συμπαράστασης προς τους εξεγερμένους νεαρούς συμπατριώτες μας. "Η αστυνομία είναι παντού. Η δικαιοσύνη πουθενά", "Κράτος δολοφόνε, κράτος τρομοκράτη" είναι τα συνθήματα που ακούγονται.

Ειρηνική πορεία συμπαράστασης έκαναν στο Βερολίνο 800 μέλη μαθητικής οργάνωσης, στη Φρανκφούρτη προκλήθηκαν επεισόδια. Αντιεξουσιαστές διαδήλωσαν από τη Μόσχα και τη Ρωσική Άπω Ανατολή, μέχρι την Αργεντινή, την Αυστραλία και τα Σκόπια. Ξένα μέσα επισημαίνουν ότι το συντονισμό των κινητοποιήσεων σε αρκετές χώρες διευκόλυνε πολύ το Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το αγγλόφωνο δελτίο France24, "Τα νέα διαδόθηκαν σαν φωτιά στο Ίντερνετ. Οι χρήστες του παγκόσμιου ιστού εξέφρασαν γρήγορα την οργή και τον αποτροπιασμό τους σε forums. Ταραχές ξέσπασαν γρήγορα στους δρόμους και τα βίντεο που προβλήθηκαν στο YouTube καταγράφουν τις βίαιες αντιπαραθέσεις με την αστυνομία. Και συνεχίζει το ρεπορτάζ "Παρασκευή βράδυ μπροστά στην ελληνική Βουλή στην Αθήνα, μια διαδήλωση με κεριά που πραγματοποίησαν φοιτητές διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην κυβέρνηση".

Τα τηλεοπτικά δίκτυα συνεχίζουν τη μετάδοση των -μικρότερης έκτασης- επεισοδίων στην Ελλάδα. " Οι ταραχές συνεχίζονται για 2η εβδομάδα στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να επιμένει ότι η κυβέρνησή του θα επιβιώσει των χειρότερων αναταραχών που έζησε η χώρα του απ' τη δεκαετία του ' 70." αναφέρει σε δελτίο του το CNN.

Τα γεγονότα στην Ελλάδα "θα μπορούσε να τα αποκαλέσει κανείς τις πρώτες ταραχές της οικονομικής κρίσης", γράφει η βρετανική Independent.

Για την Guardian, "αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν είναι επανάληψη της εξέγερσης που συγκλόνισε το Παρίσι το 2005. Στην Ελλάδα, πολλοί νέοι είναι παιδιά της μεσαίας τάξης, σοκαρισμένοι από το φόνο ενός συνομηλίκου τους, αηδιασμένοι από την ανικανότητα της κυβέρνησης και τη διαφθορά, εξοργισμένοι από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, φοβισμένοι βλέποντας πως θα πρέπει να δουλέψουν ακόμα πιο σκληρά από τους εξουθενωμένους γονείς τους".

"Είμαστε εδώ για να πούμε ότι "η γενιά των 600 ευρώ" που κινητοποιείται σήμερα στην Ελλάδα έχει πολλές ομοιότητες με την "γενιά της προσωρινής απασχόλησης", που γνωστοποίησε το 2006 στη Γαλλία τις ανησυχίες της για την ανεργία, για την υποβάθμιση της εκπαίδευσης, για την ανασφάλεια" υποστηρίζει Γάλλος φοιτητής.

Στη γαλλική Αριστερά οραματίζονται ένα νέο Μάη του '68. Σύμφωνα με τον ηγέτη του αριστερού κόμματος Ολιβιέ Μπεζανσέν, "αυτή τη φορά πρέπει να πάμε όλοι μαζί, χωρίς να είναι επιβεβλημένο. Για να λάβουμε έκτακτα μέτρα, που θα επιτρέψουν να βγούμε από την κρίση χρειάζεται ένας νέος Μάης του '68, και πιστεύω ότι αυτή η κοινωνική κινητοποίηση, είναι προετοιμασμένη.

"Οι ταραχές ήταν θέμα ασφάλειας που δεν το χειρίστηκαν σωστά ή μια κοινωνική εξέγερση που περίμενε αφορμή για να ξεσπάσει?" αναρωτιέται σε άρθρο της η International Herald Tribune.

"Διπλώματα υποβαθμισμένα, οι νέοι των χωρών της νότιας Ευρώπης εγκλωβισμένοι στις δυσκολίες" γράφει η γαλλική Le Monde που στο άρθρο της επισημαίνει: "Οι νέοι με διπλώματα σε πλήρη εξέγερση στην Ελλάδα, μοιράζονται με τους συνομήλικούς τους στη νότια Ευρώπη, το θλιβερό ρεκόρ να πληρώνονται με το ζόρι όταν βρίσκουν μια δουλειά, συχνά προσωρινή".

Μια άλλη ματιά στα γεγονότα δίνει ολλανδική ιστοσελίδα, που δημοσιεύει το σκίτσο ενός αρχαίου ελληνικού αμφορέα, ραγισμένου από τις σφαίρες δύο αστυνομικών των ΜΑΤ.