Πανό στην Ακρόπολη από φοιτητές και κατάληψη στη ΓΣΕΕ

Στο πανό στην Ακρόπολη αναγράφεται «Αντίσταση»

Συμβολική διαμαρτυρία με την ανάρτηση πανό, στο οποίο αναγράφεται η λέξη «Αντίσταση» σε τέσσερις γλώσσες, πραγματοποίησαν φοιτητές, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Παράλληλα, υπό κατάληψη βρίσκεται το κτίριο της ΓΣΕΕ και πραγματοποιείται αποκλεισμός της Ευελπίδων. Συγκέντρωση στην Ομόνοια το απόγευμα.

Το πρωί της Τετάρτης, περίπου 50 φοιτητές εισήλθαν στο χώρο της Ακρόπολης με δύο πανό και με την πρόθεση να τα ξεδιπλώσουν στον Ιερό Βράχο. Οι φοιτητές διαπληκτίσθηκαν με τους φύλακες, ωστόσο τελικά κατάφεραν να αναρτήσουν τα πανό, στην βορειοανατολική πλευρά της Ακροπόλεως, δίπλα στην ελληνική σημαία.

Στο ένα πανό αναγραφόταν η λέξη «Αντίσταση» σε τέσσερις γλώσσες και στο δεύτερο η φράση: «Πανευρωπαϊκή Ημέρα Αλληλεγγύης - Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου - Όλοι στους δρόμους».

Η συμβολική διαμαρτυρία διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

«Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους νέους και τις νέες, στους φοιτητές, τους μαθητές και εργαζόμενους της Ευρώπης να πλημμυρίσουν αύριο Πέμπτη 18/12 τους δρόμους και να διαδηλώσουμε ενάντια στην καταστολή και την περιστολή των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και την εργασιακή επισφάλεια, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική των κυβερνήσεων της ΕΕ» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΝ.

Σχολιάζοντας την κίνηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος έκανε λόγο για απαράδεκτες ενέργειες «ακόμα και με την έννοια ότι αμαυρώνουν και την εικόνα της χώρας προς τα έξω». Δεν δικαιολογούνται με τίποτα, συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για αύριο, Πέμπτη, προγραμματίζονται συλλαλητήρια αλληλεγγύης στο μαθητικό κίνημα της Ελλάδας και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στο Βερολίνο. Δύο πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη στην Αθήνα.

Υπό κατάληψη το κτίριο της ΓΣΕΕ

Δείτε το βίντεο

Κατάληψη πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της ΓΣΕΕ από ομάδα νεαρών, που ζητούν την απελευθέρωση των συλληφθέντων κατά τα επεισόδια των τελευταίων ημερών.

«Αλλού να στοχεύσουν οι καταλήψεις, η ΓΣΕΕ δεν είναι εξουσία», δήλωσε στην ΝΕΤ ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ.Παναγόπουλος, αντιδρώντας στην κατάληψη του κτιρίου.

Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε επίσης, ότι οι νεαροί καταληψίες αυτοπροσδιορίζονται ως εργάτες, αλλά -όπως επισήμανε- από όσο γνωρίζει ο ίδιος οι εργάτες βρίσκονται στα εργοστάσια και στις οικοδομές. Ακόμη, τόνισε ότι στη ΓΣΕΕ εκφράζονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Κατάληψη του δημαρχείου στα Ιωάννινα

Επίσης, υπό κατάληψη βρίσκεται το Δημαρχείο Ιωαννίνων, καθώς και ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός Ιωαννίνων. Οι καταληψίες ζητούν την παρίτηση της κυβέρνησης, την καταδίκη όσων κατηγορούνται για το φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και των «πολιτικών αυτουργών τους», την κατάργηση των σωμάτων καταστολής, τον αφοπλισμό της Αστυνομίας και την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Παράλληλα, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κατάληψη στοκτίριο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σερρών.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

- Σήμερα, Τετάρτη, οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν στις 12 το μεσημέρι αποκλεισμό της οδού Ευελπίδων, έξω από τα Δικαστήρια, ενώ στις 18.00 πραγματοποιούν συγκέντρωση στην Ομόνοια μαζί με το ΠΑΜΕ.

- Στη Θεσσαλονίκη σήμερα, Τετάρτη, οι μαθητές θα κλείσουν συμβολικά κεντρικές οδικές αρτηρίες και στις 18.30 θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου μαζί με γονείς και εργαζομένους.

- Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν δύο συλλαλητήρια στην Αθήνα: από φοιτητές και σπουδαστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ στην Ομόνοια στις 12.00 και από μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς στα Προπύλαια στις 13.00.

- Στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη στις 12.00 διοργανώνεται συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα στο άγαλμα του Βενιζέλου

- Την Παρασκευή οι μαθητές διοργανώνουν συναυλία στα Προπύλαια. Την ίδια ημέρα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κρατικής και οικονομικής βίας έξω από τη Βουλή στις 15:00, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Βήμα, την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσουν οι τρεις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες -των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και των δασκάλων (ΔΟΕ)- για να εκτιμήσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους τη νέα χρονιά.

Πάντως, όλες οι βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης έχουν παραλύσει, καθώς εκατοντάδες σχολεία και πανεπιστημιακά τμήματα παραμένουν κλειστά.

Οι καταλήψεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν φθάσει στα 140 τμήματα, ενώ σύμφωνα με την ΟΛΜΕ οι καταλήψεις και οι αποχές στα σχολεία όλης της χώρας κλιμακώνονται και πλησιάζουν τις 700. Το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, επιμένει ότι δεν ξεπερνούν τις 100.

Ειρηνικές συγκεντρώσεις

Χωρίς επεισόδια και με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες η συγκέντρωση των κατοίκων των Εξαρχείων μπροστά από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Καλλιδρομίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη δολοφονία του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Περίπου 1.000 άτομα κάθε ηλικίας, παρέμειναν περίπου δύο ώρες μπροστά από το αστυνομικό τμήμα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομοκρατίας στην περιοχή και ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των δύο ειδικών φρουρών.

Στη Θεσσαλονίκη, ειρηνική πορεία πραγματοποίησαν φοιτητές, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και άτομα που πρόσκεινται στο λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο.

Η πορεία ξεκίνησε από την περιοχή της Καμάρας και κατευθύνθηκε μέσω κεντρικών οδών προς το ΥΜΑ-Θ και το Αστυνομικό Τμήμα της Ανω Πόλης, για να οδηγηθεί στους χώρους του ΑΠΘ.

Οι διαδηλωτές, φώναζαν συνθήματα, πετούσαν φέιγ βολάν, μοίραζαν έντυπο υλικό σε περαστικούς, ενώ μπήκαν σε δύο ραδιοσταθμούς μεταφέροντας στον αέρα τα μηνύματά τους και κατέστρεψαν δύο κάμερες ασφαλείας σε τραπεζικά υποκαταστήματα. Αισθητή ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί η επέμβασή τους.

Να σημειωθεί ότι τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει η ποινική δίωξη 26 νεαρών (22 ανήλικοι), που συνελήφθησαν στη Λάρισα, για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Newsroom ΔΟΛ



Πηγή:in.gr