ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ - Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων

-Τα σκουπίδια δεν είναι πρόβλημα για την σημερινή κοινωνία, εάν υπάρχουν 1) Ελεύθερο μυαλό 2) Πολιτική βούληση και 3) Αποφυγή κερδοσκοπίας και εξυπηρέτηση συμφερόντων.

-Αν λάβουμε υπ’ όψη μας ότι σήμερα τα ¨ανταποδοτικά¨ τέλη, που εισπράττονται από την Δ.Ε.Η., δεν είναι ανταποδοτικά, διότι κερδοσκοπούν οι επιχειρήσεις και « μπαλώνουν τρύπες» οι Δήμοι, δεν έχουμε παρά να πάρουμε την απόφαση (πολιτική). Ότι τα παραπάνω τέλη, να είναι πραγματικά ανταποδοτικά.

-Να ισχύει ότι «ο ρυπαίνων πληρώνει» και ότι ο μη διαχωρίζων τα σκουπίδια στο σπίτι του ή στην επιχείρησή του, πληρώνει τους εργάτες του Δήμου που κάνουν αυτή την δουλειά για λογαριασμό τους. Αυτό σημαίνει ότι,

-1) Οι μη δυνάμενοι να κάνουν διαχωρισμό στην πηγή οικογενειάρχες και επιχειρηματίες, πρέπει να έχουν δικούς τους κάδους και να πληρώνουν ανά κάδο, ενώ εκείνοι που τα διαχωρίζουν και τα βάζουν ανά είδος σε κοινόχρηστους κάδους, δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη.

-2)Τα προς ανακύκλωση αδρανή υλικά πωλούνται στα αντίστοιχα εργοστάσια και οι μεν Δήμοι έχουν κέρδος, η δε Εθνική οικονομία δεν χρεώνεται για την αγορά πρώτων υλών, ή παραγωγή αυτών.

-3) Τα οργανικά υλικά, γίνονται κοπριά (λίπασμα) με την παραδοσιακή λογική των παππούδων μας (λάκκους) που δεν μολύνουν το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα και χρησιμοποιούνται στην γεωργία ως άριστων λίπασμα για την παραγωγή των αναγκαίων αγροτικών προϊόντων.

-Για τα παραπάνω δεν χρειάζονται χρήματα για εγκαταστάσεις. Αλλά οχήματα μεταφοράς στα εργοστάσια ανακύκλωσης.

-Ένα γήπεδο ανά Δήμο ανάλογο με την παραγωγή σκουπιδιών, είναι αρκετό.

- Για την διευκόλυνση της διαλογής στα νοικοκυριά και στα Ξενοδοχεία, μπορούν να έχουν στην κουζίνα και στα δωμάτια περισσότερους από ένα σκουπιδοτενεκέδες, εκ των οποίων ο ένας θα είναι για τα οργανικά απόβλητα, τα οποία μπορεί και ο ίδιος να κάνει κοπριά, τοποθετώντας τα σε ένα κάδο ή ένα μεγάλο βαρέλι και να κάνει την κοπριά του.

- Ακόμα πρέπει να ζητήσουμε από τα Super Market , που είναι υπεύθυνα για το κύριο όγκο των σκουπιδιών α) να καταργήσουν τις πλαστικές σακούλες, που κυρίως ευθύνονται για την μόλυνση και β) να συγκεντρώνουν (με κάποιας μορφής οικονομικά κίνητρα προς τους πελάτες τους), τα υλικά συσκευασίας των προϊόντων τους, μια και έχουν υπολογιστεί στις τιμές πώλησης.

-Η διαδικασία αυτή, μπορεί συνεχώς να βελτιώνεται κα να αυξάνει τα οικονομικά των Δήμων.

-Αντίθετα, η πυκνοκατοικιμένη Κέρκυρα δεν έχει καμιά δυνατότητα να δημιουργήσει στο έδαφός της ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ, που μεταθέτουν χρονικά το πρόβλημα, χωρίς να το λύνουν και σήμερα καταργούνται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

- Αν η μέθοδος αυτή που χρησιμοποιείται στο Καίμπριτς και σε πολλά άλλα μέρη της Ευρώπης, δεν σας κάνει και πιστεύεται ότι θα υπάρχουν υπολοίματα, θάφτετα κάτω από τον Παντοκράτορα σε μια σπηλιά με αδιαπέραστο σάβανο μέχρι τον θάνατο της γης.

ΠΕΤΡΟΣ ΒΛΑΣΣΗΣ
ΛΕΥΚΙΜΜΗ